NINCS DUPLA MENEDÉK: A migránsok csak egy országban kaphatnak menedékjogot

Olvasási idő: 2 percNémetországban minden menedékkérő ügyét felfüggesztik, aki már menedékhez jutott Görögországban – közölték a német migrációs hatóságok. Egy nemzetközi migrációs hírportál szerint Németországban idén több mint kétezren folyamodtak menedékért, akik Görögországban már megkapták a menekültstátuszt.

Akik dupláznak

Idén januárban és februárban mintegy 2100 ember nyújtott be menedékkérelmet a német migrációs hatóságokhoz, annak ellenére, hogy Görögországban már védelemben részesült.

A Német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) a Welt am Sonntag című újsággal közölte, hogy 2020-ban összesen 7100 személy kért menekültstátuszt Németországban, akiknek korábban már menedéket biztosítottak Görögországban. Az ő jelentkezésüket most felfüggesztik.

A BAMF szerint december 23-tól félre kell tenni a görögországi védelemmel rendelkezők menedékjogi elbírálását, mert már rendelkeznek európai tartózkodási engedéllyel és védett státusszal.

A „befagyasztás” mindenkire vonatkozhat, aki Görögországban kapott menedéket.

A görög taktika

Alexander Throm, a német parlament belügyi bizottságának és a Kereszténydemokrata Pártnak a tagja kijelentette, hogy voltak olyan félelmei, amelyek szerint Görögország új stratégiát választott.

Thorm a KNA katolikus hírügynökségnek kijelentette:

Megadni a migránsoknak a menekültstátuszt, de nem biztosítani számukra a hozzáférést az alapvető támogatáshoz, és hagyni őket gyorsan továbbmenni. No, ez az, amit le kell állítani

– mondta Throm, aki szerint a német kormánynak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy Görögország megfelelően gondoskodjon a menekültekről.

Amíg ez nem valósul meg, addig fel kell függesztenünk az EU-n belül a menekültstátusszal rendelkezők vízummentességét

– tette hozzá a német kereszténydemokrata politikus.

Nincs támogatás

A menedékstátuszt megszerző migránsok alig, vagy egyáltalán nem kapnak szociális támogatást Görögországban, emiatt közülük sokan az utcákon alszanak.

A Vasilika Moon elnevezésű segélyszervezet szerint az Európai Unió által finanszírozott Filoxenia nevű lakhatási program januári leállítása még nagyobb nélkülözést eredményezett.

Majdnem 7000 ember van bajban, köztük sok család és gyerek, akik az utcákra szorultak

– közölte a civil szervezet.


Notis Mitarachi görög migrációs miniszter tavaly még arról beszélt egy interjúban, hogy Görögország a menekültstátuszt megszerző migránsoknak lehetőséget kínál arra, hogy házat vagy lakást találjanak, és bérleti támogatást kérjenek.

De nekik is munkát kell keresniük és dolgozniuk kell. Nem nyújtunk egész életen át tartó előnyöket azoknak az embereknek, akik nem dolgoznak

– nyilatkozta a miniszter.

Görögország továbbra is szenved a pénzügyi válság következményeitől, a munkanélküliség 16% körül van. Ugyanakkor a menedékkérők és menekültek számát az országban 80 ezerre becsülik, egyes források már 120 ezerre teszik.

Másodlagos migráció

Azok a személyek, akiket menekültstátuszt kapnak valamelyik uniós tagállamban, egyszerre legfeljebb három hónapig tartózkodhatnak más uniós országban.

A menedékjoggal rendelkező migránsok, habár nem engedik őket véglegesen letelepedni egy másik uniós tagállamban, mégis azzal a szándékkal hagyják el Görögországot, hogy nem térnek vissza, amit “másodlagos migrációnak” szokás tekinteni.

Linda Teuteberg, a német Szabad Demokrata Párt migrációs szóvivője szerint a másodlagos migráció „az európai menekültügyi rendszer Achilles-sarka” .

Teuteberg kifogásolta, hogy a német kormány 2020 második felében, az Európai Tanács elnökeként nem lépett előre ebben a kérdésben.

Véget kell vetnünk annak a tarthatatlan helyzetnek, hogy a német bíróságok megtiltsák a migránsok visszaküldését azzal az indokkal, hogy a menedéket biztosító tagállamban nem megfelelők a körülmények

– mondta Teuteberg, majd hozzátette:

A szövetségi kormánynak és a brüsszeli bizottságának követelnie kell, hogy Görögország biztosítson megfelelő elhelyezést a menekültek számára.

Januárban egy német bíróság úgy döntött, hogy két menekültet, akik már menedéket kaptak Görögországban, nem lehet visszaküldeni a balkáni országba, az ott feltételezhető „embertelen és megalázó bánásmód komoly veszélye miatt”.
________________
Forrás: internet
NINCS DUPLA MENEDÉK: A migránsok csak egy országban kaphatnak menedékjogot balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!