Connect with us

Görögország

NINCS DUPLA MENEDÉK: A migránsok csak egy országban kaphatnak menedékjogot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Németországban minden menedékkérő ügyét felfüggesztik, aki már menedékhez jutott Görögországban – közölték a német migrációs hatóságok. Egy nemzetközi migrációs hírportál szerint Németországban idén több mint kétezren folyamodtak menedékért, akik Görögországban már megkapták a menekültstátuszt.

Akik dupláznak

Idén januárban és februárban mintegy 2100 ember nyújtott be menedékkérelmet a német migrációs hatóságokhoz, annak ellenére, hogy Görögországban már védelemben részesült.

A Német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) a Welt am Sonntag című újsággal közölte, hogy 2020-ban összesen 7100 személy kért menekültstátuszt Németországban, akiknek korábban már menedéket biztosítottak Görögországban. Az ő jelentkezésüket most felfüggesztik.

A BAMF szerint december 23-tól félre kell tenni a görögországi védelemmel rendelkezők menedékjogi elbírálását, mert már rendelkeznek európai tartózkodási engedéllyel és védett státusszal.

A “befagyasztás” mindenkire vonatkozhat, aki Görögországban kapott menedéket.

A görög taktika

Alexander Throm, a német parlament belügyi bizottságának és a Kereszténydemokrata Pártnak a tagja kijelentette, hogy voltak olyan félelmei, amelyek szerint Görögország új stratégiát választott.

Thorm a KNA katolikus hírügynökségnek kijelentette:

– Megadni a migránsoknak a menekültstátuszt, de nem biztosítani számukra a hozzáférést az alapvető támogatáshoz, és hagyni őket gyorsan továbbmenni. No, ez az, amit le kell állítani

– mondta Throm, aki szerint a német kormánynak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy Görögország megfelelően gondoskodjon a menekültekről.

– Amíg ez nem valósul meg, addig fel kell függesztenünk az EU-n belül a menekültstátusszal rendelkezők vízummentességét

– tette hozzá a német kereszténydemokrata politikus.

Nincs támogatás

A menedékstátuszt megszerző migránsok alig, vagy egyáltalán nem kapnak szociális támogatást Görögországban, emiatt közülük sokan az utcákon alszanak.

A Vasilika Moon elnevezésű segélyszervezet szerint az Európai Unió által finanszírozott Filoxenia nevű lakhatási program januári leállítása még nagyobb nélkülözést eredményezett.

– Majdnem 7000 ember van bajban, köztük sok család és gyerek, akik az utcákra szorultak

– közölte a civil szervezet.


Notis Mitarachi görög migrációs miniszter tavaly még arról beszélt egy interjúban, hogy Görögország a menekültstátuszt megszerző migránsoknak lehetőséget kínál arra, hogy házat vagy lakást találjanak, és bérleti támogatást kérjenek.

– De nekik is munkát kell keresniük és dolgozniuk kell. Nem nyújtunk egész életen át tartó előnyöket azoknak az embereknek, akik nem dolgoznak

– nyilatkozta a miniszter.

Görögország továbbra is szenved a pénzügyi válság következményeitől, a munkanélküliség 16% körül van. Ugyanakkor a menedékkérők és menekültek számát az országban 80 ezerre becsülik, egyes források már 120 ezerre teszik.

Másodlagos migráció

Azok a személyek, akiket menekültstátuszt kapnak valamelyik uniós tagállamban, egyszerre legfeljebb három hónapig tartózkodhatnak más uniós országban.

A menedékjoggal rendelkező migránsok, habár nem engedik őket véglegesen letelepedni egy másik uniós tagállamban, mégis azzal a szándékkal hagyják el Görögországot, hogy nem térnek vissza, amit “másodlagos migrációnak” szokás tekinteni.

Linda Teuteberg, a német Szabad Demokrata Párt migrációs szóvivője szerint a másodlagos migráció “az európai menekültügyi rendszer Achilles-sarka” .

Teuteberg kifogásolta, hogy a német kormány 2020 második felében, az Európai Tanács elnökeként nem lépett előre ebben a kérdésben.

– Véget kell vetnünk annak a tarthatatlan helyzetnek, hogy a német bíróságok megtiltsák a migránsok visszaküldését azzal az indokkal, hogy a menedéket biztosító tagállamban nem megfelelők a körülmények

– mondta Teuteberg, majd hozzátette:

– A szövetségi kormánynak és a brüsszeli bizottságának követelnie kell, hogy Görögország biztosítson megfelelő elhelyezést a menekültek számára.

Januárban egy német bíróság úgy döntött, hogy két menekültet, akik már menedéket kaptak Görögországban, nem lehet visszaküldeni a balkáni országba, az ott feltételezhető “embertelen és megalázó bánásmód komoly veszélye miatt”.
________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava