Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

DRÁGA UTAZÁS: Erre figyeljünk, ha Horvátországba utazunk

horvat autoutak

Olvasási idő: 2 perc


Széleskörben ismert tény, hogy a horvát autópályák használati díja igen borsos. Az előírások azonban változnak, és hamarosan megszűnik a kapus rendszer.

Duplán számlázták ki neki

A letenyei határátkelőtől a magyar turisták körben is igen népszerű Splitig 225 kunát (10500 HUF) kérnek el az üzemeltetők az úthasználatért.

Utazásunk viszont ennél jóval drágább is lehet, főleg, ha olyan figyelmetlenek vagyunk, mint az a horvát autós, aki nemrég a horvát sajtóban is hangot adott felháborodásának.

A történet szerint Ivan Landeka Fiuméből (Rijeka) utazott Zágrábba, de útközben elhagyta a fizetőkapunál kapott kártyáját, ezért a fővároshoz érve nem tudta igazolni, hogy hol hajtott fel az autópályára.

Az érvényes szabályok szerint ezért az adott úton megtehető legnagyobb távolság kétszeresét számlázták ki neki. Ez esetében a Zágráb és az A1-es autópálya legdélibb, Bosiljevo mellett található lehajtója közti 484 kilométeres szakasz útdíjának kétszeresét jelenti, ami 464 kuna (22000 HUF).

Az eset azért keltett nagy felháborodást, mert a rendszer már egy ideje nem csak papíralapon működik, a felhajtáskor a kapunál ugyanis a számítógép regisztrálja az adott jármű rendszámát, ezért elvileg bizonyítható lenne, hogy hol hajtott fel az illető a pályára.

Ennek ellenére, a gyakorlatban nem ellenőrzik ezt, csupán büntetnek.

A Jutarnji liszt horvát lap szerint a tavalyi évben 43 millióan használták a horvát autópályákat, és mindössze 5600 esetben fordult elő olyan, hogy valaki elveszítette a felhajtáskor kapott bizonylatot.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben kifizetjük a büntetést és később megtaláljuk a bizonylatot a táskánk mélyén, akkor fellebbezhetünk és visszakapjuk a pénzünket.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Érdemes hát jól vigyázni a mágneses kártyára, amelyet utazásunk elején kapunk, ha nem akarunk pórul járni. Legalábbis még egy ideig.

Búcsú a kapuktól

Oleg Butković tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős minisztere már tavalyelőtt bejelentette, hogy 2022-től új útdíjrendszert vezet be Horvátország.

Az új rendszer végérvényesen száműzi majd a fizetőkapukat a horvát utakról, helyettük a Magyarországon is jól ismert matricás rendszer lép életbe.

Az új rendszerrel a tervek szerint elkerülhetők lesznek a forgalmi dugók, valamint a matricák ára is kedvezőbb lehet, mint a jelenlegi úthasználati díjak.

A tervek szerint minden fel- és lehajtónál lesz egy kamera, amely ellenőrizi, hogy az arra haladó járműveknek van-e érvényes matricájuk.

A horvát matricák a magyarhoz hasonlóan rendszámalapúak lesznek, ezért nem kell majd fizikai értelemben vett matricát a szélvédőre ragasztanunk.


A jelenlegi fizetőkapus rendszernek sok hátránya van, egyebek között például az, hogy a sztrádahasználatot megtett kilométer után fizetteti, és ezért igen drága, nyaranta pedig a turistaszezon idején jelentős torlódások keletkeznek a fizetőkapuknál.

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!CSATORNA 2: Nigel Farage sokallja, hogy egy év alatt több, mint 3000 albán gyermek született Nagy-Britanniában
A Daily Mail a múlt hétvégén tovább görgette az albánveszélyt taglaló témáját, amire a Twitteren reagált Nigel Farage a brit ...
Bővebben…
ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET: Vučić az amerikai tervek "legkomolyabb végrehajtója" a régióban
A Balkán-félszigeten 2019-ben indult geopolitikai folyamatok napjainkra, úgy tűnik, hogy konkrét formát öltenek. Természetesen a Nyílt Balkán (Open Balkan) kezdeményezésről ...
Bővebben…
KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem
Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán ...
Bővebben…
VÁLSÁGOS: Szerbiai gyerekekkel teli busz borult fel Bulgáriában
Leszaladt az autópályáról, és felborult egy szerbiai autóbusz Bulgáriában, Stara Zagora közelében. Az autóbusszal 11 felnőtt és 38 gyermek utazott, ...
Bővebben…
ÚJ ÉBREDÉS SZERBIÁBAN: A szélsőjobb az emberek egzisztenciális félelmeiből profitál
A migránsok európai inváziója, a világjárvány és az ukrajnai háború a szélsőjobbnak kedvez, amely a Facebookról és a Twitterről történt ...
Bővebben…
GYANÚ: Orosz ellenzékit hallgattak le Belgrádban, akit később Moszkvában csuktak le
A szerb belügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz ellenzékieket hallgattak le Belgrádban. Aleksandar Vulin úgy ítéltek meg, hogy ...
Bővebben…
DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól
Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez ...
Bővebben…
FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök
Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és ...
Bővebben…
ELVEK: Szerbiának nem kellenek orosz bázisok, és Vučić nem nyaralna soha a horvát tengerparton
Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: