Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

DRÁGA UTAZÁS: Erre figyeljünk, ha Horvátországba utazunk

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat autoutak
A cikk meghallgatása


Széleskörben ismert tény, hogy a horvát autópályák használati díja igen borsos. Az előírások azonban változnak, és hamarosan megszűnik a kapus rendszer.

Duplán számlázták ki neki

A letenyei határátkelőtől a magyar turisták körben is igen népszerű Splitig 225 kunát (10500 HUF) kérnek el az üzemeltetők az úthasználatért.

Utazásunk viszont ennél jóval drágább is lehet, főleg, ha olyan figyelmetlenek vagyunk, mint az a horvát autós, aki nemrég a horvát sajtóban is hangot adott felháborodásának.

A történet szerint Ivan Landeka Fiuméből (Rijeka) utazott Zágrábba, de útközben elhagyta a fizetőkapunál kapott kártyáját, ezért a fővároshoz érve nem tudta igazolni, hogy hol hajtott fel az autópályára.

Az érvényes szabályok szerint ezért az adott úton megtehető legnagyobb távolság kétszeresét számlázták ki neki. Ez esetében a Zágráb és az A1-es autópálya legdélibb, Bosiljevo mellett található lehajtója közti 484 kilométeres szakasz útdíjának kétszeresét jelenti, ami 464 kuna (22000 HUF).

Az eset azért keltett nagy felháborodást, mert a rendszer már egy ideje nem csak papíralapon működik, a felhajtáskor a kapunál ugyanis a számítógép regisztrálja az adott jármű rendszámát, ezért elvileg bizonyítható lenne, hogy hol hajtott fel az illető a pályára.

Ennek ellenére, a gyakorlatban nem ellenőrzik ezt, csupán büntetnek.

A Jutarnji liszt horvát lap szerint a tavalyi évben 43 millióan használták a horvát autópályákat, és mindössze 5600 esetben fordult elő olyan, hogy valaki elveszítette a felhajtáskor kapott bizonylatot.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben kifizetjük a büntetést és később megtaláljuk a bizonylatot a táskánk mélyén, akkor fellebbezhetünk és visszakapjuk a pénzünket.

Érdemes hát jól vigyázni a mágneses kártyára, amelyet utazásunk elején kapunk, ha nem akarunk pórul járni. Legalábbis még egy ideig.

Búcsú a kapuktól

Oleg Butković tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős minisztere már tavalyelőtt bejelentette, hogy 2022-től új útdíjrendszert vezet be Horvátország.

Az új rendszer végérvényesen száműzi majd a fizetőkapukat a horvát utakról, helyettük a Magyarországon is jól ismert matricás rendszer lép életbe.

Az új rendszerrel a tervek szerint elkerülhetők lesznek a forgalmi dugók, valamint a matricák ára is kedvezőbb lehet, mint a jelenlegi úthasználati díjak.

A tervek szerint minden fel- és lehajtónál lesz egy kamera, amely ellenőrizi, hogy az arra haladó járműveknek van-e érvényes matricájuk.

A horvát matricák a magyarhoz hasonlóan rendszámalapúak lesznek, ezért nem kell majd fizikai értelemben vett matricát a szélvédőre ragasztanunk.

A jelenlegi fizetőkapus rendszernek sok hátránya van, egyebek között például az, hogy a sztrádahasználatot megtett kilométer után fizetteti, és ezért igen drága, nyaranta pedig a turistaszezon idején jelentős torlódások keletkeznek a fizetőkapuknál.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava