Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

DRÁGA UTAZÁS: Erre figyeljünk, ha Horvátországba utazunk

horvat autoutak

Olvasási idő: 2 perc

Széleskörben ismert tény, hogy a autópályák használati díja igen borsos. Az előírások azonban változnak, és hamarosan megszűnik a kapus rendszer.

Duplán számlázták ki neki

A letenyei átkelőtől a körben is igen népszerű Splitig 225 kunát (10500 HUF) kérnek el az üzemeltetők az úthasználatért.

Utazásunk viszont ennél jóval drágább is lehet, főleg, ha olyan figyelmetlenek vagyunk, mint az a horvát autós, aki nemrég a horvát sajtóban is hangot adott felháborodásának.A történet szerint Ivan Landeka Fiuméből (Rijeka) utazott Zágrábba, de útközben elhagyta a fizetőkapunál kapott kártyáját, ezért a fővároshoz érve nem tudta igazolni, hogy hol hajtott fel az autópályára.

Az érvényes szabályok szerint ezért az adott úton megtehető legnagyobb távolság kétszeresét számlázták ki neki. Ez esetében a és az A1-es legdélibb, Bosiljevo mellett található lehajtója közti 484 kilométeres szakasz útdíjának kétszeresét jelenti, ami 464 kuna (22000 HUF).

Az eset azért keltett nagy felháborodást, mert a rendszer már egy ideje nem csak papíralapon működik, a felhajtáskor a kapunál ugyanis a számítógép regisztrálja az adott jármű át, ezért elvileg bizonyítható lenne, hogy hol hajtott fel az illető a pályára.

Ennek ellenére, a gyakorlatban nem ellenőrzik ezt, csupán büntetnek.

A Jutarnji liszt horvát lap szerint a tavalyi évben 43 millióan használták a horvát autópályákat, és mindössze 5600 esetben fordult elő olyan, hogy valaki elveszítette a felhajtáskor kapott bizonylatot.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben kifizetjük a büntetést és később megtaláljuk a bizonylatot a táskánk mélyén, akkor fellebbezhetünk és visszakapjuk a pénzünket.Érdemes hát jól vigyázni a mágneses kártyára, amelyet utazásunk elején kapunk, ha nem akarunk pórul járni. Legalábbis még egy ideig.

Búcsú a kapuktól

tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős minisztere már tavalyelőtt bejelentette, hogy 2022-től új útdíjrendszert vezet be .

Az új rendszer végérvényesen száműzi majd a fizetőkapukat a horvát utakról, helyettük a Magyarországon is jól ismert matricás rendszer lép életbe.

Az új rendszerrel a tervek szerint elkerülhetők lesznek a forgalmi dugók, valamint a matricák ára is kedvezőbb lehet, mint a jelenlegi úthasználati díjak.

A tervek szerint minden fel- és lehajtónál lesz egy kamera, amely ellenőrizi, hogy az arra haladó járműveknek van-e érvényes matricájuk.

A horvát matricák a magyarhoz hasonlóan rendszámalapúak lesznek, ezért nem kell majd fizikai értelemben vett matricát a szélvédőre ragasztanunk.

A jelenlegi fizetőkapus rendszernek sok hátránya van, egyebek között például az, hogy a sztrádahasználatot megtett kilométer után fizetteti, és ezért igen drága, nyaranta pedig a turistaszezon idején jelentős torlódások keletkeznek a fizetőkapuknál.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: