Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Energia

KIVERTE A BIZTOSÍTÉKOT: Három héttel ezelőtt Európa majdnem sötétségbe borult

ernestinovo
Olvasási idő: 2 perc

A napilapok és hírportálok a Deutsche Welle horvát nyelvű hírszolgálatára hivatkozva hozták nyilvánosságra, hogy három héttel ezelőtt majdnem sötétségbe borult, vagyis nem sokon múlott, hogy nem omlott össze az európai villamosenergia-rendszer. A sztorit eredetileg a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tette közzé, onnan terjedt át a a DW közvetítésével a Balkánra.

A FAZ szerint volt veszély

A délkelet-európai villamosenergia-túlkínálat miatt az melletti Ernestinovo átviteli központ biztonsági rendszere automatikus lekapcsolta a hálózatot.

A többletet más távvezetékekre irányították át, ám a biztonsági rendszerek máshol is reagáltak, így 14 európai elektromos hálózatot állítottak le 10-20 másodpercen belül több európai országban.

A kiesések által okozott láncreakció oda vezetett, hogy Olaszországban és Franciaországban le kellett kapcsolni a nagyfogyasztókat, mert félő volt, hogy az áramellátás oszcillációi károsítják a gépeket.

A -Európában váratlanul fellépő mintegy 5900 megawattos hiányt végül az szolgáltatók oldották meg beindítva a vízierőművek szabad kapacitásait.

Az európai biztonsági rendszer kiállta a próbát

– mondta Gerhard Christiner, az osztrák Power Grid AG technológiai vezetője.

Az eset azonban mind Ausztriában, mind Németországban vitákat váltott ki az ellátás biztonságáról, és rávilágított arra, hogy sürgősen további távvezetékek építésére és nagyobb energiatartalékok biztosítására van szükség.

A szerint nem volt veszély

Miután a horvát egyes szereplői úgy értelmezték a hírt, hogy a történtekre a horvát fél hibájából került sor, a Horvát Távvezeték-rendszer Operátora (Hrvatski operator prijenosnog sustava, HOPS) szükségesnek látta, hogy közleményben cáfoljon.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A HOPS ezennel cáfolja azokat az információkat, amelyek egyes médiumokban megjelentek, és amelyek értelmében az Eszék melleti Ernestinovo transzformátor-állomáson bekövetkezett meghibásodás azzal fenyegetett, hogy az egész Európában szünetel az áramszolgáltatás. 2021 január 8-án, a délkeletről Nyugat-Európa felé irányuló, és a tervezettnél nagyobb mennyiségű érkezése miatt, 14.04 perckor működésbe lépett a túlterhelés elleni vezérlő, és a TS Ernestinovo magasfeszültségű kapcsolója lekapcsolt. Ennek következtében láncreakcióra került sor, ami során számos szerbiai, romániai és horvátországi távvezeték kapcsolódott le, két részre szakítva az európai villamosenergia-rendszert.

A közlemény szerint a HOPS operatív személyzete egy órán belül a magasfeszültségű kapcsolók újbóli felkapcsolásával elhárította a veszélyt.

Az európai villamosenergia-rendszer fel van készülve az ilyen és hasonló rendkívüli eseményekre, és képes a szabályzó és biztonsági rendszerek gyors reakciójával ellensúlyozni a rendszerben beálló zavarokat. Hangsúlyozzuk, hogy az európai villamosenergia-rendszert egy pillanatra sem fenyegette a teljes, vagy a részleges leállás veszélye.

A HOPS közleménye értelmében az okok és a következmények elemzése jelenleg európai szinten folyik, és a záró az előrelátott hat hónapos határidőn belül elkészül.

Ha esetleg közben azt tapasztaljuk, hogy elment az áram, akkor nem biztos, hogy a bojler verte ki a biztosítékot: előfordulhat, hogy ismét Ernestinovo kapcsolt le.

Aestherar 412 tarhelypar-412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: