Connect with us

Belpolitika

ITT AZ ISPÁN, HOL AZ ISPÁN? Könnyebb leváltani az Egyesült Államok elnökét, mint egy horvát főispánt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ispan zagrabi piac
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Horvátországot a katasztrofális földrengés után, néhány politikai botrány is megrázkódtatta, bár, ha valaki az átlagpolgárt kérdezi, nem nagyon. A horvátoknak már régen nincs semmilyen illúziója a politikusokkal szemben, így bárhogy is erőlködik a média, a közvélemény nem mutat nagy hajlandóságot a felháborodásra, illetve, ha igen, akkor az a vakcinaügyek miatt van, nem a hazai politikusok viselt dolgai okán.

Van , nincs ispán

Kronológiailag, minden Ivo Žinić Sziszek- Monoszló megye főispánjának viselt dolgaival kezdődött, amikor valaki kiderítette, hogy az ispán úr egy állami tulajdonban lévő házban lakik és még lakbért sem fizet.

Nem mintha nem lakhatna máshol, mert a Žinić család bizonyítottan több ingatlan felett rendelkezik, többek között egy kisebb fajta vadászlaknak megfelelő „hétvégi házzal” egy Glina közeli faluban, amelynek különleges ismertetőjele az udvaron felállított fürdőmedence.

Žinić kapálózott eleinte, hogy a látszat csal, és hogy tulajdonképpen neki, mint a honvédő háború veteránjának, az állam jön egy házzal.

Ám az örökké kíváncsiskodó újságírók véglegesen lerántották róla a vizes lepedőt, amikor kiderítették, hogy Žinić jogtalanul bitorol egy zágrábi lakást is, ahonnan állítólag a honvédelmi minisztérium nem tudja kilakoltatni.

Persze, időközben felelevenítették Žinić régebbi botrányait is, mint amilyenek a háború utáni újjáépítés folyamán észlelt gyanús ügyletek voltak, így Plenković miniszterelnök, aki egyben a jormányzó Horvát Demokratikus Közösség elnöke is, rövidre zárta az ügyet, ennek következtében Žinić lemondott a HDZ megyei szervezetének elnöki posztjáról és bejelentette, hogy nem indul a tavaszi helyhatósági választásokon.

Ugyanakkor a főispáni helyről nem mozdul, és mint ezt ismét csak az újságból tudtuk meg, nem is lehet elmozdítani, legalábbis még négy hónapig, amíg megbízatási ideje tart.

Itt még csak csendesen megjegyezzük, hogy a napokban kerül sor Marina Lovrić Merzel, Sziszek- Monoszló megye Žinićet megelőző főispánjának végtárgyalására. A Milanović-kormány idején ispánkodó Lovrić Merzel asszony kenőpénz elfogadásának vádjával került anno bíróság elé.

Lex sheriff

horvat ispan

Ennek oka a Horvátországban csak „Lex sheriff” néven emlegetett helyi és területi önkormányzatokról szóló törvény, amelynek értelmében az önkormányzat vezető emberét csak népszavazással lehet leváltani, de erre nem kerülhet sor a megválasztása utáni első 12 hónapban, sem a választások évében.

A törvény hat okot nevez meg, amikor az önkormányzat vezetőjének megszűnhet a megbízatása: ha önszántából írásban lemond, ha jogerős bírósági ítélettel megfosztották vezetői jogosultságától, ha jogerős ítélet született ellene, amely egy hónapnál hosszabb szabadságvesztésre ítéli, ha megszűnik tartózkodási helye a megye területén, illetve ha elveszíti horvát állampolgárságát, vagy elhalálozik.

Mint ezt a kollégák találóan megállapították: könnyebb leváltani az Egyesült Államok elnökét, mint egy horvát főispánt, vagy községi elnököt.

Miért van ez így?

Bár a hivatalos indoklás „illő módon” ködös, a dolog lényege az, hogy a megyei vezetőségek korábban nem egy esetben buktak meg megbízatási idejük lejárta előtt, amikor az ellenzéknek sikerült megakadályozni az önkormányzat éves költségvetésének elfogadását.

Miután a politikai alulról építkező társasjáték, ahol a piramis csúcsa alatt számtalan réteg van, a pártok, nevezetesen a Horvát Demokrata Közösség (HDZ), mert ők javasolták és szavaztatták meg a törvényt, ezáltal betonozzák be a megyei, községi struktúrákat, amin végső soron a választási siker vagy sikertelenség múlik.

De ez nem horvát specialitás, máshol is úgy van, hogy csak a legritkább esetekben nyer a tenderen olyan cég, amely nem rendelkezik megfelelő politikai összeköttetésekkel.

Hogy mik vannak?!

Szinte párhuzamosan a Žinić-üggyel Pozsega polgármestere, Darko Puljašić is ráfázott, mert valahogy nyilvánosságra került az a felvétel, amely szerint elrendeli, hogy hét cégnek kell odaítélni a helyreállítási munkálatokat, amiért is talált-süllyedt alapon lemondott parlamenti képviselői posztjáról.

Mindeközben a napokban megkezdődött a „borospince affér”. Itt arról van szó, hogy Viktor Šimunić orosljavljei független választmányi tag felvételt készített a HDZ Zagorje- Krapina megyei szervezetének elnökével Žarko Tušekkel folytatott beszélgetéséről.

A zagorjei borospincében sorra került beszélgetésen Tušek segítséget ajánlott fel a független Šimunićnak a helyhatósági választásokon, amennyiben hajlandó együttműködni a HDZ-vel az ellenzékkel szemben. Nemcsak a választások lebonyolításban mutatkozott készségesnek megsegíteni Šimunićot, de jól fizetett állásokkal is kecsegtette, mint amilyen például a Medvednica Nemzeti Park igazgatói posztja.

Botrányos? Persze, csak éppen a horvát közvélemény nem nagy hajlandóságot mutat a megbotránkoztatásra. Mint már szó volt róla, a horvátoknak már régen nincs semmilyen illúziójuk a politikusokkal, politikával kapcsolatban.

Ehelyett a piacon inkább arról esik szó, hogy nincs oltás, illetve, hogy „ezek a brüsszeliek, még a mieinktől is rosszabbak”. Legalábbis így nyilatkozott Štefica néni a „vox populi szóvivője”, két kiló krumpli és három fej hagyma között.

Belpolitika

EGY SZEKÉR LŐPOROSHORDÓ: Boszniában folytatódik a nemzeti alapú ármánykodás, ott aprítják egymást, ahol érik

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bosnia armany 563
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Bosznia- Hercegovina nem lőporoshordó, hanem legalább egy szekér lőporoshordó. A korábbi napokban a hektikus hangulatú boszniai belpolitikai események egyik fontos mozzanata volt a Sifet Podžić védelmi ellen beadott bizalmatlansági indítvány, amit végül a törvényhozás alsóháza nem fogadott el. A boszniai parlamenti matematikában jártas személyek számára az indítvány beadásakor egyértelmű volt, hogy lavina helyett ez legfeljebb egy hógolyó, aminek célja a harsány nacionalista politikai kommunikáció fenntartása, és nem a miniszter tényleges elmozdítása.

Rossz szóhasználat

Sifet Podžić boszniai védelmi miniszter úgy döntött, hogy elhalasztja a boszniai fegyveres erők és a szerbiai hadsereg október 9-e és 16-a közötti időszakra tervezett hadgyakorlatot. A döntés a sajtóban komoly visszhangot váltott ki. A boszniai szerb média mindezt úgy aposztrofálta, hogy az esemény elmaradása a két ország közti távolságtartást hivatott erősíteni, és egyben a bosnyák politikai elit burkolt ellenállását juttatja kifejezésre.

A védelmi miniszter jelentős „retorikai hibát” vétett azzal, hogy ezt a döntését nem indokolta a nyilvánosság előtt, így a politikai ellenfeleinek lehetősége adódott a különböző alternatív indokok megfogalmazására. Podžić a gyakorlat kapcsán a „nem lesz megtartva”” kifejezést használta az „elhalasztásra kerül” fordulat helyett, így muníciót szolgáltatott a boszniai végrehajtó hatalom funkcióját betöltő Miniszterek Tanácsát vezető Zoran Tegeltijának, hogy bizalmatlansági indítványt adjon be kabinettársa ellen.

Az indítványban a szerb származású Tegeltija megkérdőjelezte a bosnyák Podžić pártatlanságát az államalkotó nemzetiségekkel, különösen a szerbekkel szemben. A szerb Független Szociáldemokraták szövetsége(SNSD) közleményében a védelmi miniszter döntése úgy jelent meg, mintha azzal gátolni próbálná a két haderő, és ezáltal a két nép békés együttműködését.

Azóta sem tisztázott, hogy Podžić a döntés meghozatalakor számolt-e annak lehetőségével, hogy arra Dodik a szerb nemzet elnyomottságának bizonyítékaként hivatkozhat, és erős érvként használhatja a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének újbóli megszervezését célzó elképzeléseihez.

Zoran Tegeltija október 6-án adta be indítványát a bosznia-hercegovinai parlament képviselőházának, amelytől kérte, hogy vonja meg a bizalmat a védelmi minisztertől. A képviselőház október 26-án elutasította a miniszter felmentésére vonatkozó kezdeményezést.

A szavazáson jelenlévő 27 képviselő közül mindössze a szerb Független Szociáldemokraták szövetségének hét tagja szavazott a miniszter felmentésére. Az indítvány ellen voksolt a bosnyák Demokratikus Akciópárt (SDA), a félig-meddig bosnyák (multietnikus) Demokrata Front (DF), valamint a liberális Naša stranka 20 képviselője. Több bosnyák párt és a horvát párt tagjai nem vettek részt a szavazáson.

Az elmozdítására tett kísérletet Podžić úgy kommentálta, hogy „ezzel túl messzire mentek” a kezdeményezők. A szerbiai hadsereggel való gyakorlat elhalasztását a miniszter utólag azzal indokolta, hogy „meg akarta védeni katonák egészségét,” utalva a koronavírus járvány intenzitásának növekedésére Bosznia- Hercegovinában.

A füstje és a lángja

A Tegeltija által beterjesztett indítványt a horvát pártok azzal a feltétellel lettek volna hajlandók támogatni, ha azt kiterjesztik másik két bosnyák – SDA-párttag – miniszter, Bisera Turković külügyminiszternek és Selmo Cikotić biztonsági miniszternek a felmentésére is. Mivel erre a szerb SNSD nem volt hajlandó, a horvát képviselők távol maradtak a szavazástól, és a Podžić elleni indítvány végül elbukott.

A bosnyák média a HDZ- BiH és az SNSD közti háttértárgyalásokra hivatkozva újfent a „Bosznia- Hercegovina egysége ellen szervezkedő szerb-horvát tengely” rémképével kezdte el riogatni a gyanútlan olvasókat.

Nem célunk, hogy az olvasót a boszniai parlamenti matematikával fárasszuk, de a védelmi miniszter leváltására tett indítvánnyal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az indítvány elfogadásához a jelenlévő képviselők többségének szavazata szükséges.

A plénum teljes létszáma 42 fő, amiből a szavazás iránti „elhivatottságot jelzi”, hogy a nem mindennapi eseményen 27-en vettek részt. Ebből a létszámból 14 képviselőnek kellett volna támogatni az indítványt. A kellő támogatottság hiányának fokát és egyben az indítvány „komolyságát” jelzi, hogy még a horvát klub valamennyi képviselőjének támogatása esetén is csak 12 szavazata (7 SNSD-s és 5 horvát) lett volna az előterjesztésnek, ami eleve elmarad a szükségestől.

Miért Podžić a „célpont”?

A védelmi miniszter személyével kapcsolatban több olyan tényező is fennáll, ami alkalmassá tette, hogy egy meglehetősen „zajos és a realitásokat mellőző” politikai támadás célpontjává váljon.

Ezeknek a körülményeknek a tisztázása végett indokolt röviden áttekinteni az érintett karrierjét.

Podžić nyugalmazott katonatiszt és a politikatudomány doktora, aki 1978. és 1992. között a Jugoszláv Néphadsereg tisztje volt. 1992-től 2009-ig a bosnyák hadseregben szolgált különböző vezető beosztásokban, 2009-e és 2012-e között Bosznia- Hercegovina Bulgáriába akkreditált nagyköveteként volt.

Podžić bosnyák nemzetiségű, és miniszteri munkája mellett a boszniai parlament felsőházának tagja bosnyák nemzetiségi színekben. A vele szembeni fellépést „megkönnyítette, hogy nem a bosnyák Demokratikus Akció Pártjának (SDA), hanem a bosnyákbarát Željko Komšić által vezetett Demokratikus Front (DF) tagja, vagyis a szerbek a miniszter elmozdítására tett kísérlettel nem a legnagyobb bosnyák pártnak, az SDA-nak ugrottak neki direktbe.

A szerbek azért is haragudtak a védelmi miniszterre, és ez logikussá tette a lépésüket, mert Podžić érdemi lépéseket tett Bosznia- Hercegovina NATO-csatlakozásának előmozdítására, ami miatt a korábbi években számos kritikát kapott, főként szerb oldalról, ahol máig is a katonai semlegesség megőrzésének gondolata népszerűbb, nyilván a szerbiai példát követve.

Áldozatok a másik oldalon

Sokak szerint a védelmi miniszter elleni indítványnak álcázott támadásnak az volt a közvetlen előzménye, hogy az elmúlt hónapokban több szerb vezető vesztette el pozícióját a boszniai igazságszolgáltatásban.

Gordana Tadić főügyészt 2021. október 20-án felmentette hivatalából a Legfelsőbb Bírósági és Ügyészségi Tanács (Visoko sudsko i tužilačko vijeće, VSTV). A főügyész leváltására egy majd hat hónapos fegyelmi eljárás végén került sor, amelyben Tadićot felelősnek találták a hivatala gyakorlásának pártatlanságát biztosító eljárási szabályok betartásának megszegése miatt. A döntés szerint a főügyész több esetben önkényesen döntött az ügyészek kijelöléséről, és arra is volt példa, hogy nem rendelte el egyes ügyészek ellenőrzését – leváltásának kapcsolatban azonban más okot nem említettek, pedig azokról beszélt a čaršija (utca) népe.

Gordana Tadić a bosnyákokat azzal haragította magára, hogy az irányítása alatt álló ügyészség jóváhagyta az úgynevezett Diploma-akciót, amely során őrizetbe vették a Biztonsági Hírszerző Ügynökség (Obavještajna sigurnosna agencija, OSA) igazgatóját, Osman Mehmedagićot, az említett személy pedig a legfelsőbb bosnyák pártvezér, Bakir Izetbegović egyik fő embere.

Tadić ezzel, és más bosnyák származású politikusoknak az előállításával többször a legnagyobb bosnyák párt, a Demokratikus Akciópárt tyúkszemére lépett, ami miatt az SDA azzal vádolta meg, hogy csak bosnyákok letartóztatásét rendeli el. Tadić nemzetiségi hovatartozása kapcsán általánosan elfogadott lett mostanra, hogy a „szerb oldalt” erősíti, a horvát felmenőire tekintet nélkül, és ő maga is így „határozza meg magát”.

A főügyész menesztésére a szerb SNSD és a Horvát Nemzeti Tanács (Hrvatski Narodni Savez, HNS) úgy reagált, hogy azt hat bosnyák szavazta meg politikai megrendelés alapján, mivelhogy szerintük a bosnyákok átvették az ellenőrzést az igazságszolgáltatási rendszer felett, amire válaszul a főügyészi posztra ismét szerb nemzetiségű politikust, Milanko Kajganićot jelölték ki, igaz ideiglenes jelleggel.

A szerb igazságszolgáltatási csúcsvezetők elmozdítását követően várható volt, hogy az SNSD valahol személyi cserére próbálja kényszeríteni a bosnyák politikai elitet, Podžić esetében ez azonban nem sikerült. Kérdés, ki lesz a következő a sorban?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava