Connect with us

Horvátország

ROSSZABB IS LEHETETT VOLNA: A vártnál jobb számokat produkált a horvát turizmus

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A 2020-as év enyhén szólva sem volt a turizmus éve. A járvány miatt az idegenforgalom világszerte drámaian visszaesett, a legtöbb országban a vendéglátó szektor nagy veszteségeket szenvedett. A horvát turizmus ellenben a vártnál jobb eredményeket ért el, hiszen a 2019-es évhez képest “csak 50%-os” volt a forgalom visszaesés.

A számok

A horvát szálláshelyeken a turisták tavaly 54,4 millió vendégéjszakát töltöttek, ami szinte pontosan a fele a tavalyi 110 milliónak. A vendégek 79%-a külföldről érkezett, főleg Németországból, de sok volt a szlovén, a cseh és a lengyel üdülő is az országban.

A legnépszerűbb úti cél tavaly Vir sziget volt, ott szinte egész évben az előző évekhez hasonló volt a szezon, ami mintegy 2,4 millió vendégéjszakát jelent.

A turisták jelentős része a nyári hónapokban érkezett, ami annak köszönhető, hogy Horvátország abban az időben szinte teljesen megnyitotta kapuit a külföldiek előtt.

Több európai országgal ellentétben a horvát szálláshelyek a koronavírus második hulláma alatt sem kényszerültek bezárni, ezért érkeztek turisták az országba az évvégi ünnepek alatt is, ám jelentősen kevesebben, mint ilyenkor szokás.

A turisztikai minisztérium adatai alapján az év utolsó hetében 23 ezer vendég tartózkodott Horvátországban, akik 63 ezer vendégéjszakát valósítottak meg.

Ami a magyar turistákat illeti, tavaly valamivel több mint 220 ezren döntöttek úgy, hogy Horvátországban töltik a vakációjukat, ami 57%-os visszaesés az előző évekhez képest.

Jobb évben reménykednek

A Horvátországban jelenleg éppen életben lévő szabályok értelmében a szálláshelyek kivételével valamennyi vendéglátó egység zárva van, vagy csak elvitelre szolgál fel ételt és italt. Ez a csőd szélére sodorta a szektor legtöbb szereplőjét.

A vendéglátósok többször is felszólították a kormányt, hogy tegye lehetővé számukra, hogy ismét dolgozhassanak, ám egyelőre ez nem tűnik valószínűnek.

A kormány ugyanis a mérsékelten javuló járványhelyzet ellenére sem tervez enyhíteni a december elején életbelépett korlátozásokon.

A szektor képviselői abban reménykednek, hogy jó les a nyári szezon, ami a túlélés szempontjából kimondottan fontos lenne. Abban bíznak, hogy a járvány nem húzza keresztbe a számításaikat.

Stratégiai ágazat

Horvátország számára a turizmus stratégiailag fontos ágazat, hiszen közvetve akár a hazai bruttó össztermék 30%-át is adhatja, ami az egyik legnagyobb arány az EU-n belül.

Éppen ezért a zágrábi kormány különösen nagy figyelmet fordít az iparágra. A járvány hatására új országnépszerűsítő kampányba is kezdett, “Croatia Full of New Beginnings” (Horvátország tele új kezdetekkel) szlogennel.

A kampány legfőbb célja a látogatók visszacsalogatása az Adriára, ami a 2020-as évben, a szomszédos államokhoz képest igencsak jól sikerült.

A turisztikai minisztérium az idén is folytatni kívánja a tavaly meghirdetett programot, elsősorban a német vendégekre fókuszálva, akik hagyományosan a legtöbben vannak a “horvát riviérán”, és ami ebben az esetben nem utolsó szempont, hogy a “leginkább kifizetődő” látogatók.

A turisztikai szektor megsegítésére irányuló kormányzati kezdeményezések közül a koncessziós díjak és az adók csökkentése mellett elsősorban a munkahelyvédelmi program érdemel figyelmet.

Utóbbival azokat a vállalkozásokat támogatják, amelyeknek a forgalma legalább 60%-kal visszaeset az elmúlt időszakban. Ezek a cégek minden alkalmazott után havi 4000 kúna (kb 190 ezer forint) bértámogatást kapnak, annak érdekében, hogy megőrizzék a munkahelyeket.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia28 perc telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava