Connect with us

Földrengés

SZOLIDARITÁS: Mára gyásznapot, három megyére pedig katasztrófahelyzetet hirdettek Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gyasz
Listen to this article

A horvát kormány január 4-i ülésén úgy határozott, hogy január 5-ét nemzeti gyásznappá nyilvánítja, ezzel is jelezve szolidaritását a szomszédos Bosznia- Hercegovinában tragikus körülmények között elhalálozott nyolc fiatal családjával és a hercegovinai horvát közösség tagjaival. A Közép- Horvátországot ért földrengéssorozat miatt a kormány katasztrófahelyzetet hirdetett Sziszek- Monoszló megyében, valamint a zágrábi és a krapinai-zagorjei megyék egyes részein. A horvát miniszterelnök köszönetet mondott mindazoknak, aki személyesen segédkeztek a helyszínen, és azoknak is, akik pénzadománnyal siettek a károsultak segítségére.

A fél vármegye romokban hever

A kormányülésen beszámolót tartott az összes reszortfelelős miniszter, továbbá a három katasztrófa sújtotta megye főispánja, a Vöröskereszt, valamint a hegyi mentőszolgálat és a tűzoltóság vezetői.

A beszámolók folyamán végre konkrét számadatok is elhangzottak, kézzelfoghatóbbá téve a földrengés okozta hatalmas pusztítást, továbbá azokat az intézkedéseket, amelyeket a polgárvédelmi és belbiztonsági szervek, a minisztériumok illetve a segélyszervezetek foganatosítottak a károsultak megsegítésére.

Ivo Žinić, Sziszek- Monoszló megye főispánja elmondta, hogy a földrengés lerombolta a fél vármegyét. Négy város – Glina, Petrinja, Sziszek és Lekenik -, és nyolc község (Horvátországban a község több települést felölelő közigazgatási egység) szenvedett katasztrofális károkat, 116 ezer lakost közvetlenül, vagy közvetve sújtott a földrengés, 50 000 ember maradt fedél nélkül.

A megyében 14 000 épület károsodott, ezek közül eddig több mint 4 ezret vizsgáltak meg a szakértőknek, ezek 20 százaléka használhatatlanná vált.

Žinić becslése szerint a jelenleg rendelkezésre álló 97 lakókocsi, lakókonténer mellett még további ezerre lesz szükség.

A főispán jelentése értelmében 11 iskola és szinte az összes templom károsodásodott.

– Ebben a pillanatban Glinában és Petrinján nem működik egyetlen intézmény sem, de minden szolgálat elérhető. Mondhatni, hogy a helyzet ellenőrzés alatt van, de semmi sem halad a megszokott kerékvágásban

– mondta az élőben közvetített kormányülésen Žinić főispán.

Csupán apróbb bűncselekmények történtek

Stjepan Kožić, Zágráb megye főispánja több mint ezer károsult épületről számolt be a megye négy városában, ezek Zaprešić, Velika Gorica, Ivanić- Grad és Jastrebarsko – és három községében. Zaprešićben három társasházból 81 családot költöztettek ki.

Martina Furdek Hajdin Károlyváros (Karlovac) megye főispán-helyettese szavai szerint a megyében 300 épület szenvedett károkat, Károlyvárosban 150, további 150 pedig Lasinja, Vojnić és Draganić községek területén.

A miniszteri beszámolók közül mindenképpen meg kell említeni Davor Božinović belügyminiszter beszámolóját. Ennek értelmében a tűzoltók 5000 bejelentést fogadtak, és 30 embert mentettek ki a romok alól. A hegyi mentőszolgálat 450 tagja segédkezett a kutatóakciókban 5 mentőkutyás alakulattal, magasépítésű épületeknél segédkeztek, 200 falut jártak be, gyorssegélyt nyújtva a lakosságnak.

A miniszteri beszámoló szerint Sziszek- Monoszló megye rendőrei közül 86-an maguk is a földrengés áldozatává váltak, de erre való tekintet nélkül dolgoznak, összesen 200 rendőr ügyel a közbiztonságra.

Božinović belügyminiszter külön hangsúlyozta, hogy csupán apróbb bűncselekmények történtek, és szemben a közösségi médiában terjedő álhírekkel, egyetlen útonállásról, rablásról sincsenek információi.

Műemlékek károsodtak

Nina Obuljen Koržinek kulturális miniszter a műemlékek súlyos károsulásáról számolt be.

– A történelmi városközpontok mindegyike nagy károkat szenvedett. A legnagyobb kár Petrinja történelmi központjában keletkezett, mind a 527 védett épület kisebb-nagyobb károkat szenvedett. A földrengésben 50 templom, illetve szakrális épület rongálódott meg. Előkészületben van a kulturális örökség részét képező tárgyak evakuációja

– mondta a miniszterasszony.

Tomislav Ćorić energetikai és építésügyi miniszter szavai szerint a földrengés sújtotta területeken 150 ezer ember maradt elektromos áram nélkül, ám a helyzet folyamatosan javul.

Az állami árutartalékok eddig 517 tábori ágyat, 9 töltőkocsit, 6000 liter dízel-üzemanyagot, 45 áramfejlesztőt, 5000 fejadag élelmet, 2 tonna húskrémet, majd 29 tonna kenyeret és 21 lakókonténert irányított a katasztrófa helyszínére, a hét végéig pedig még 61 konténert szállítanak le a károsultaknak.

Végezetül, egy szívmelengető hír: a horvát katolikus egyház bejelentette, hogy felújítja a földerengésben károsult, vagy teljességében elpusztult ortodox templomokat is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava