Connect with us

Földrengés

MÁSIK GYÁSZNAP: Horvátországban a földrengés áldozataira emlékeznek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Horvátországban félárbócra engedték a zászlókat, a médiában pedig a gyásznaphoz illő tartalmak jelennek meg. Ezen a napon elvben tilos “szórakoztató jellegű” rendezvényeket tartani, ennek azonban a koronavírus miatt túl sok értelme nincs, mert amúgy sem nyit ki semmi: most legfeljebb nem egy, hanem két ok is van, így duplázódik a tilalom. Zágrábban félárbócra engedték az amerikai zászlót is az USA, és a brit zászlót az Egyesült Királyság nagykövetsége előtt. Erről a két ország nagykövete maga számolt be a Twitteren.

Csillapodik a föld

A hivatalos adatok szerint a keddi 6,2-es erősségű földrengés következtében hét ember vesztette életét, és több mint 20-an megsérültek.

Az anyagi kár hatalmas, az újjáépítés évekig tarthat. Petrinja teljes központja megsemmisült, néhány környező falu pedig “megszűnt létezni”.

Hatalmas a kár Sziszekben is, ahol leginkább az ottani kórház rongálódott meg.

A jelenlegi adatok szerint Sziszek- Monoszló megyében több mint kétezer épületben esett kár.

A pedáns statisztikusok máris kimutatták, hogy Petrinja környékén 2020 utolsó négy napjában 265 földrengés történt. Ennek jórészét a 3-as erősségű és az ennél kisebb rengések teszik ki.

Az utóbbi huszonnégy órában még inkább csillapodni látszik a föld. A rengések ereje néhány kivétellel alig éri el a 2-es erősséget. A legerősebb rengés ma reggel nyolc óra körül volt, akkor 2,7-es mozgást észleltek a szeizmológiai eszközök.

A földrengés megemelte Petrinját

Közben megérkeztek a műholdfelvételek is. Ezek arra utalnak, hogy Petrinja város és környéke 12 centiméterrel “lett magasabb” a földrengés következtében, miközben Glina felé a talaj mintegy 8 centiméterrel süllyedt.

Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy a tavaszi 5,4-es Richter-fokozatú zágrábi földrengés következtében a talajszint alig pár milliméterrel változott meg magában a városban, a városon kívül, az epicentrumhoz közelében pedig egy-két centimétert.

A horvátországi földrengés ugyanakkor kitűnő lehetőséget kínál a különféle váteszeknek, hogy a Facebookon – hol máshol – fokozzák a tevékenységüket.

A horvát rendőrség azonban a zágrábi kormányépület előtt történt lövöldözés óta erőteljesen figyeli a posztokat, ennek következtében pánikkeltés gyanújával előállított egy abbáziai illetőségű 60 éves férfit.

A jelzett úr égi jelekből állítólag csalhatatlanul “megjósolta” a Petrinjában bekövetkezett földrengéseket, de más katasztrofális előrejelzéseket is megosztott.

A férfit 30 nap szabadságvesztére ítélték, de talán ez is elég lesz, hogy felhagyjon “áldásos és jóslatos” tevékenységével.

Az Európai- Mediterrán Szeizmológiai Központ a hozzá hasonló váteszek miatt Twitter-közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a földrengések előre jelzésére nem létezik tudományos módszer, ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne higgyen az interneten keringő bejelentéseknek.

Áramlik a segély, az INA is beszállt

Időközben áramlik a segély külföldről és belföldről egyaránt.

Az INA bejelentette, hogy további 2,5 millió kuna segélyt hagyott jóvá a károsultak megsegítésére, a Lidl és a Kaufland 15 millió kunás segélyt jegyzett, de mindenki segíteni akar, a kis- és középvállalkozások, a polgárok, az egyház, de még a nemrégi, Vrgorac-környéki árvíz károsultjai is, akik arra kérték a kormányt, hogy a számukra folyósított segély egy részét irányítsa át a petrinjaiaknak.

Magyarországról már december 30-án érkezett segély, de mint azt Balázs- Piri Zoltántól, Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának elnökétől megtudtuk, a londoni magyarok is érdeklődtek, hogyan tudnának segíteni, illetve hová irányítsák adományaikat.

A badeni württembergi tűzoltóság 90 tonna tűzoltóeszközt, kórházi felszerelést és élelmiszert szállított Sziszekbe, amelyet az ottani tűzoltóság épülete előtt adtak át.

Azért nem a tűzoltóság épültében, mert az a földrengés következtében használhatatlanná vált.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország20 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava