MÁSIK GYÁSZNAP: Horvátországban a földrengés áldozataira emlékeznek

Olvasási idő: 2 perc

Horvátországban félárbócra engedték a zászlókat, a médiában pedig a gyásznaphoz illő tartalmak jelennek meg. Ezen a napon elvben tilos “szórakoztató jellegű” rendezvényeket tartani, ennek azonban a koronavírus miatt túl sok értelme nincs, mert amúgy sem nyit ki semmi: most legfeljebb nem egy, hanem két ok is van, így duplázódik a tilalom. Zágrábban félárbócra engedték az amerikai zászlót is az USA, és a brit zászlót az Egyesült Királyság nagykövetsége előtt. Erről a két ország nagykövete maga számolt be a Twitteren.

Csillapodik a föld

A hivatalos adatok szerint a keddi 6,2-es erősségű földrengés következtében hét ember vesztette életét, és több mint 20-an megsérültek.

Az anyagi kár hatalmas, az újjáépítés évekig tarthat. Petrinja teljes központja megsemmisült, néhány környező falu pedig “megszűnt létezni”.

Hatalmas a kár Sziszekben is, ahol leginkább az ottani kórház rongálódott meg.

A jelenlegi adatok szerint Sziszek-Monoszló megyében több mint kétezer épületben esett kár.

A pedáns statisztikusok máris kimutatták, hogy Petrinja környékén 2020 utolsó négy napjában 265 földrengés történt. Ennek jórészét a 3-as erősségű és az ennél kisebb rengések teszik ki.

Az utóbbi huszonnégy órában még inkább csillapodni látszik a föld. A rengések ereje néhány kivétellel alig éri el a 2-es erősséget. A legerősebb rengés ma reggel nyolc óra körül volt, akkor 2,7-es mozgást észleltek a szeizmológiai eszközök.

A földrengés megemelte Petrinját

Közben megérkeztek a műholdfelvételek is. Ezek arra utalnak, hogy Petrinja város és környéke 12 centiméterrel “lett magasabb” a földrengés következtében, miközben Glina felé a talaj mintegy 8 centiméterrel süllyedt.

Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy a tavaszi 5,4-es Richter-fokozatú zágrábi földrengés következtében a talajszint alig pár milliméterrel változott meg magában a városban, a városon kívül, az epicentrumhoz közelében pedig egy-két centimétert.

A horvátországi földrengés ugyanakkor kitűnő lehetőséget kínál a különféle váteszeknek, hogy a Facebookon – hol máshol – fokozzák a tevékenységüket.

A horvát rendőrség azonban a zágrábi kormányépület előtt történt lövöldözés óta erőteljesen figyeli a posztokat, ennek következtében pánikkeltés gyanújával előállított egy abbáziai illetőségű 60 éves férfit.

A jelzett úr égi jelekből állítólag csalhatatlanul “megjósolta” a Petrinjában bekövetkezett földrengéseket, de más katasztrofális előrejelzéseket is megosztott.

A férfit 30 nap szabadságvesztére ítélték, de talán ez is elég lesz, hogy felhagyjon “áldásos és jóslatos” tevékenységével.

Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ a hozzá hasonló váteszek miatt Twitter-közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a földrengések előre jelzésére nem létezik tudományos módszer, ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne higgyen az interneten keringő bejelentéseknek.

Áramlik a segély, az INA is beszállt

Időközben áramlik a segély külföldről és belföldről egyaránt.

Az INA bejelentette, hogy további 2,5 millió kuna segélyt hagyott jóvá a károsultak megsegítésére, a Lidl és a Kaufland 15 millió kunás segélyt jegyzett, de mindenki segíteni akar, a kis- és középvállalkozások, a polgárok, az egyház, de még a nemrégi, Vrgorac-környéki árvíz károsultjai is, akik arra kérték a kormányt, hogy a számukra folyósított segély egy részét irányítsa át a petrinjaiaknak.

Magyarországról már december 30-án érkezett segély, de mint azt Balázs-Piri Zoltántól, Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsának elnökétől megtudtuk, a londoni magyarok is érdeklődtek, hogyan tudnának segíteni, illetve hová irányítsák adományaikat.

A badeni württembergi tűzoltóság 90 tonna tűzoltóeszközt, kórházi felszerelést és élelmiszert szállított Sziszekbe, amelyet az ottani tűzoltóság épülete előtt adtak át.

Azért nem a tűzoltóság épültében, mert az a földrengés következtében használhatatlanná vált.MÁSIK GYÁSZNAP: Horvátországban a földrengés áldozataira emlékeznek MÁSIK GYÁSZNAP: Horvátországban a földrengés áldozataira emlékeznek balkanac nagy