Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Földrengés

MEGINT MOZGOTT, DE NAGYON: Ezúttal 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot, növekszik a halottak száma

petrinja 2

Olvasási idő: 3 perc

Újabb, a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután. A természeti katasztrófának Petrinjaban egy gyermekáldozata van, az Index horvát hírportál szerint a közeli Glinaban további négy személy vesztette életét. Ugyanez a hírportál jelentette, hogy az esti órákra hétre emelkedett a halottak száma. A nyolcadik áldozatot éppen akkor találták meg egy templomban, amikor a Nova TV tudósítója élő adásban volt. A talaj továbbra sem nyugodott meg, 19 óra körül is voltak jól érezhető utórengések. A szeizmológusok szerint a dél körül történt földrengés óta egyetlen perc sem telt el kisebb-nagyobb talajmozgás nélkül.

Furcsa, hogy nagyobb

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt.

A horvát szeizmológiai intézet ügyeletese szerint csak remélni lehet, hogy ez volt a legerősebb rengés, egy ilyen erős talajmozgás esetén ugyanis az utórengések is meghaladhatják az 5-ös erősséget.

Az ügyeletes szerint ezért egy ideig még nem várnak jó napok Horvátországra.

Nem túl sok jót sejtet egy másik szeizmológus véleménye sem, aki szerint nem megszokott, hogy egy nagyobb földrengés kövessen egy kisebb erejű talajmozgást, legutóbb egy évvel ezelőtt fordult elő ilyen jelenség Kaliforniában.

Az eddigi tapasztalatok szerint ahol egyszer földrengés történik, ott szinte biztosan lesz egy újabb talajmozgás, csak azt nem tudni, hogy mikor.

Tragédiára tragédia

Tragédia tragédia után, ez a 2020-as év

– jelentette ki a horvát miniszterelnök Petrinjaban, ahol még nem nyugodott meg a föld, a dél körüli rengést követően ugyanis már voltak kisebb-nagyobb utórengések ugyanazzal az epicentrummal.

Andrej Plenković közölte: a legfontosabb feladat az, hogy alternatív szállást találjanak a hajlék nélkül maradtak számára. A horvát miniszterelnök szerint a petrinjai laktanyában helyezik el a hajlék nélkül maradt személyek egy részét, mintegy ötszáz embert.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Plenković megerősítettek, hogy a Petrinja központjában egy kislány életét vesztette.

Sajtóértesülések szerint egy összedőlt házból egy apát és egy kislányt húztak ki, a gyermek azonban belehalt sérüléseibe.

Feltételezik, hogy további áldozatok és sérültek lehetnek a romok alatt, ezért katonákat is vezényeltek a térségbe, hogy segítsenek a kutatásban és a helyreállításban.

Az esti órákra megnövekedett a halottak száma, de nem kizárt, hogy vannak még további áldozatok is.

A helyszínen járt Zoran Milanović horvát köztársasági elnök is, aki szerint Petrinja központja úgy néz ki, mint Groznij.

Milanović annak a reményének adott hangot, hogy az Európai Unió segítségével a várost újjáépítik. Hozzátette azonban, hogy az emberek érzelmein esett sebekre nehéz lesz gyógyírt találni.


A sziszeki kórház

A horvát miniszterelnök közölte, hogy Sziszekben megrongálódott a helyi kórház épülete. A Nova TV helyszíni jelentése szerint kiürítették a gyógyintézet jó részét.

A kórház igazgatója úgy nyilatkozott, hogy drámai a helyzet, több osztályon jelentősen károk keletkeztek a földrengés következtében, ezért a betegeket evakuálták, illetve egy részüket más, főleg zágrábi kórházakba irányították át, beleértve ebbe a műtétre várókat és a Covid-részlegen fekvőket is.

Közben kiürítették a petrinjai kórházat is, amely a sziszeki kórház kihelyezett részlege.

A földrengés Zágrábban is épületeket rongált meg, a lakosság egy része elhagyta a fővárost, pánik és rémület lett úrrá az embereken.

A zágrábi Index által közzétett videón a földrengés pillanatai láthatók egy zágrábi lakásban.

A rengés súlyos károkat okozott a zágrábi Honvédelmi Minisztérium épületében is, amelynek egyes részei leomlottak.

A horvát léginavigációs szolgálat kedd este arról számolt be, hogy a zágrábi irányítótorony is kárt szenvedett a földrengésben, emiatt egy időre megszakította a légi forgalmat Zágráb felett.

Horvátország egyes részein elment az áram, és nem működtek a telefonok, illetve nem volt internet sem. A horvát elektromos művek közlése szerint este hat órára sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást.

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal és országos szinten feloldotta a lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus terjedésének megállítására vezettek be december 23-án.

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű utórengés követett. Kedden, a déli órákban újabb talajmozgás volt Petrinja környékén.

Akik segítenének

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden kijelentette, hogy az újabb pusztító földrengés után az Európai Uniós Horvátország mellett áll.

Újabb pusztító földrengés Horvátországban, a második az utóbbi két napban. Ismét beszéltem Andrej Plenković miniszterelnökkel. Készek vagyunk segíteni. Megkértem Janez Lenarčičot, hogy utazzon Horvátországba, amint azt a helyzet megengedi. Horvátország mellett állunk

– közölte Von der Leyen a Twitteren.

Felkínálta segítségét Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki azt üzente, hogy szerb részről készen állnak minden segítséget megadni Horvátországnak.

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!VÁLSÁGOS: Szerbiai gyerekekkel teli busz borult fel Bulgáriában
Leszaladt az autópályáról, és felborult egy szerbiai autóbusz Bulgáriában, Stara Zagora közelében. Az autóbusszal 11 felnőtt és 38 gyermek utazott, ...
Bővebben…
ÚJ ÉBREDÉS SZERBIÁBAN: A szélsőjobb az emberek egzisztenciális félelmeiből profitál
A migránsok európai inváziója, a világjárvány és az ukrajnai háború a szélsőjobbnak kedvez, amely a Facebookról és a Twitterről történt ...
Bővebben…
GYANÚ: Orosz ellenzékit hallgattak le Belgrádban, akit később Moszkvában csuktak le
A szerb belügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz ellenzékieket hallgattak le Belgrádban. Aleksandar Vulin úgy ítéltek meg, hogy ...
Bővebben…
DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól
Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez ...
Bővebben…
FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök
Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és ...
Bővebben…
ELVEK: Szerbiának nem kellenek orosz bázisok, és Vučić nem nyaralna soha a horvát tengerparton
Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy ...
Bővebben…
TÖMEGGYILKOSSÁG: Legalább 10 embert ölt meg egy ámokfutó Montenegróban
A tragédia Montenegró ősi fővárosában, Cetinjeben történt, ahol délután egy 34 éves férfi vadászkarabéllyal, más források szerint pisztollyal lövöldözött a ...
Bővebben…
UMIČEVIĆ VISSZACSINÁLNÁ: Jasminko az INA államosításáról álmodik
Ha véletlenül gyakorló hívő lennék, most nyilván Szt. Ferenchez, az újságírók védőszentjéhez fohászkodnék, annak reményében, hogy megment a hülyeségektől, de ...
Bővebben…
Kokó és Mari, Vodkesz és Raki elment a háborúba (sex & drugs & rockandroll)
Olyan nagyon sokat nem kellett arra várni, hogy az ukrán fronton szembenálló felek droghasználattal kezdjék vádolni egymást. Érdekes, kicsit olyan ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: