Connect with us

Horvátország

KEZDŐDIK: Szombaton érkezik a vakcina Horvátországba, vasárnap már oltanak is, a cél a 70%-os átoltottság

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A horvát kormány elfogadta a COVID-19 elleni oltás megkezdésének, lefolytatásának és ellenőrzésének tervét. Ezzel kapcsolatban Andrej Plenković kormányfő és Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Krunoslav Capak a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatója nyilatkozott a sajtónak. Az előrejelzések szerint Horvátország első körben kétszer annyi oltóanyagot kap, mint Szerbia, és ez tűnik valószínűnek a következő a időszakban is.

Sok helyről rendeltek

Plenković közölte, hogy Horvátország összesen 5 millió 905 ezer adag oltószert rendelt meg különböző gyártóktól.

Az EU szintjén folyó tevékenység során arra törekedtünk, hogy Horvátország időben jusson megfelelő mennyiségű oltóanyaghoz. Ezért a horvát közegészségügyi intézet és az egészségügyi minisztérium kidolgozta az oltási tervet, amit ma a kormány is elfogadott. A terv lehetővé teszi az oltási tevékenység áttekinthetőségét

– mondta a horvát miniszterelnök.

Horvátország egyszerre több gyártótól is rendelt vakcinát. Egymilliót a Pfizertől és Biontechtől, 2 millió 705 ezret az Astra Zenecatól, a megrendelés pillanatában ugyanis úgy tűnt, hogy ez a cég fejleszti ki elsőként a védőoltást – 900 ezret a Johnson&Johnsontól, egy millió adagot a Modernától és 300 ezret a CureVactól.

Hetven százalékos átoltottság

A horvát miniszterelnök egyúttal kifejtette, hogy az oltás ingyenes és önkéntes lesz, illetve hogy “az oltási tervet egyidejűleg valósítják meg az ország egész területén”, ami nyilván azt jelenti, hogy mindenhol oltanak, nemcsak a kiemelt helyeken.

Az oltóanyag biztonságos és hatékony, amit az elvégzett klinikai vizsgálatok bizonyítanak. Ami a logisztikát illeti, a már meglévő oltási rendszert vesszük igénybe, de mivel sok embert kell elérni, a rendszer erősítésére van szükség. Az oltóanyag szombaton, december 26-án érkezik, az oltás pedig vasárnap, december 27-én veszi kezdetét

– jelentette be Plenković, aki hangsúlyozta a tömegesség fontosságát.

Azt szeretnénk, hogy minél több ember vegye fel az oltást, amikor erre már lehetőség nyílik, akkor akár mindannyian, mert ez a legfontosabb a koronavírussal szembeni védettség szempontjából. Az oltási terv sikeressége attól függ, hány ember hajlandó beadatni magának a védőanyagot. Érvekkel alátámasztott vitának nézünk elébe annak érdekében, hogy minél több ember döntsön az oltás mellett.

A horvát miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy a Pfizer oltóanyagával kapcsolatos adatok szerint, az oltás 95%-ban hatékony.

A legjobb európai szakemberek véleménye szerint egy társadalom akkor válik védetté a betegséggel szemben, ha a lakosság 70 százaléka felveszi az oltást. Mi ezt a célt tűztük ki magunk elé, hogy csökkentsük a pandémia következményeit

– nyilatkozta Andrej Plenković, aki hozzáfűzte, hogy ennek a célnak érdekében a horvát közegészségügyi intézet az oltás népszerűsítésébe kezd.

Vidéken erősítenek

A horvát egészségügyi miniszter kifejtette, hogy a horvát egészégügy készen áll az oltási program megvalósítására.

Vili Beroš jelezte, hogy valószínűleg mobil egységeket állítanak fel a vidéki központok megsegítésre.

A miniszter egyúttal azt is elmondta, hogy miután ő átesett a fertőzésen, és így immunitással rendelkezik, valószínűleg nem oltatja be magát, hanem az oltószert másnak engedi át, akinek nagyobb szüksége van rá.

Heti gyakoriság

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatójának ismertetése szerint szombaton érkezik az első szállítmány, 9750 adag. Azt követően Horvátország heti gyakorisággal kap oltóanyagot, növekvő adagszámmal.

Március végére közel 300 ezer adag oltóanyagnak érkezik a Pfizertől. A Moderna oltóanyagának bejegyzése január 6-án várható. A cég ígéretet tett arra, hogy az EMA jóváhagyása után két nappal megkezdi a szállítást. Még nem tudjuk, hogy mekkora mennyiségekről van szó, de reméljük, hogy ezek nagyobbak lesznek, mint a Pfizer esetében

– mondta Capak, aki szerint a védőoltás tekintetében elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók, közöttük is azok, akik közvetlen kapcsolatban vannak a koronavírusos betegekkel, valamint az idősotthonok személyzete és lakói.

Capak egyúttal bejelentette, hogy elindítják a miniszterelnök által említett médiakampányt is.

Láthatták már, hogy az elmúlt tizenvalahány napban erőteljesen jelen voltunk a médiában. Jobbára az oltással foglalkozó szakemberek válaszoltak az oltóanyaggal, az oltási folyamattal kapcsolatos kérdésekre. Ezt a továbbiakban is folytatjuk, tudományos konferenciákkal és médiakampányokkal megerősítve

– nyilatkozta a horvát közegészségügyi intézet igazgatója, aki szerint a kampány a “Gondolj másokra, oltasd be magad” jelmondattal fut majd.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava