Connect with us

Háborús bűnök

MEGFELEZTÉK: Két koszovói falu lakói tiltakoznak amiatt, hogy a felére csökkentették egy szerb háborús bűnösre kimondott ítéletet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

Két koszovói falu, Krushë e Madhe (Velika Kruša) és Krushë e Vogël (Mala Kruša), képviselői újratárgyalást követelnek Darko Tasić volt szerb tartalékos rendőr ügyében, miután a koszovói fellebbvitelei bíróság megfelezte az elsőfokon kimondott ítéletet. Tasićot a nyáron 22 évre ítélte az elsőfokú bíróság, ami ellen ügyvédei fellebbeztek bizonyítékok hiányára hivatkozva. A fellebbviteli bíróság 11 évre csökkentette az ítéletet, és a büntetésbe beleszámították az előzetes letartóztatásban töltött időt is, így a szerb féri nyolc év múlva szabadulhat.

A bűn

A tömeggyilkosság 1999. március 25-én délután történt, mindössze egy nappal azt követően, hogy a NATO megkezdte a kis Jugoszlávia elleni bombázásokat.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a jugoszláv (szerb) rendőrség különleges egységeinek és a szerb félkatonai alakulatoknak tagjai a Krushë e Vogël faluba történt érkezésük követően összegyűjtötték a férfiakat és a 13 évesnél idősebb gyerekeket, majd megölték őket.

A Human Right Watch jelentése szerint több mint 90 férfit mészároltak le.

Ezt követően a nőket és a gyerekeket arra kényszerítették, hogy hagyják el a falut, és induljanak el Albánia felé.

A vádirat azt is felrója Tasićnak, hogy “meggyalázta és felgyújtotta a holttesteket”, amelyeket a rendőri és félkatonai erők tagjaival együtt a Drim folyóba dobtak.

Tasićot a gyilkosságban való részvétel mellett a hátrahagyott ingatlanok kirablásával és felgyújtásával is vádolják.

A szerb háborús bűnöst három évvel ezelőtt fogták el, és állították bíróság elé, amely a nyáron 22 évre ítélte, ezt azonban december elején a fellebbviteli bíróság a felére csökkentette.

Szerb vélemények szerint a Ferizaj (Uroševac) közelében lévő két faluban történt vérontás megtorlás lehetett, mert a térség a Koszovói Felszabadási Hadsereg (UÇK) bázisának és műveleti területének számított.

A tiltakozás

A két falu képviselői pénteken találkoztak a koszovói parlament emberi jogokkal, a nemek közötti egyenlőséggel és az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó bizottságának tagjaival, akiknek átadták az újratárgyalásra vonatkozó petíciójukat.

Selami Hoti, a Krushë e Madhe falu vezetője ez alkalommal arra kérte a háborúban eltűnt személyek hozzátartozóit tömörítő egyesületeket, hogy fogadjanak ügyvédeket, mert szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy a bűnözők börtönbe kerüljenek.

– Csak Krushë e Madheban 241 állampolgárt öltek meg. Sok gyermek árva maradt ennek a mészárlásnak a következtében, és a bűnösök kezén sohasem kattant a bilincs

– jelentette ki Hoti a Kosova Press hírügynökség szerint.

Gani Zylfiu, Krushë e Vogël falu vezetője elmondta, hogy csalódtak a fellebbviteli bíróságban a Darko Tasićra első fokon kiszabott büntetés csökkentése miatt.

– A Darko Tasić által elkövetett bűncselekmény tanúi közé tartozom. Nagyon csalódtunk a büntetés csökkentése miatt. Egy gyilkosság miatt 20 éves büntetéseket is kiszabnak, miközben a fellebbviteli bíróság egy háborús bűnöst 11 év börtönre ítél. Meggyőződésem, hogy néhány év múlva szabadon engedik

– mondta a másik falu vezetője.

Naim Qelaj koszovói ombudsman az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy nincs mindenre kiterjedő gyakorlat az ilyen esetek kivizsgálásakor.

Besa Ismajli az előbb említett parlamenti bizottság elnökhelyettese pedig elmondta, hogy az ügy újratárgyalására vonatkozó kérelmet felterjesztik a Koszovói Igazságügyi Tanács elnöke elé.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava