Connect with us

Szerbia

DILEMMÁK: Mikor kell adózniuk a külföldön dolgozó szerb vendégmunkásoknak, avagy az ördög mennyire fekete?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Sustainable Farming 1
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A BALK nemrégiben írt arról, hogy a szerb adóhivatal megsarcolná a külföldre dolgozó szerbiai állampolgárokat, akik jövedelmük után nem fizettek adót. Az Interneten Dolgozók Egyesülete ugyanakkor kifogásolta, hogy az állam sem teljesítette a kötelezettségeit, hiszen a szabadúszók, vagyis a freelancerek nem részesültek semmiféle szociális juttatásban, például nem mehettek betegszabadságra vagy szülési szabadságra sem, de helyzetükből kifolyólag hitelt sem vehetnek fel. Az adóztatás szigorítása azonban nem csak a freelancerek kasztját érintheti, hanem sokkal nagyobb tömegeket, mert azokról a szerbiai állampolgárokról is lehúznának egy bőrt, akik külföldön dolgoznak, és ott adóznak. Arra keressük a választ, hogy mikor adóztathatók meg otthon a szerbiai vendégmunkások.

Adóköteles-e a vendégmunkás?

A szabadúszók körül zajló felvetéseket követően a szerb sajtó foglalkozni kezdett a külföldön dolgozó szerbiai vendégmunkások személyi jövedelemadójának kérdésével is.

Az Interneten Dolgozók Egyesületének jogászai felhívták a figyelmet arra, hogy az érvényben lévő rendelkezések alapján a szerbiai állampolgárok szülőhazájukban is adóalanyoknak számítanak, ha külföldön valósítanak meg jövedelmet.

A törvény mindazokra vonatkozik, akiknek Szerbiában bejelentett lakóhelyük van, vagy pedig üzleti, illetve magánérdekeik Szerbiához kötik őket. Az adó megfizettetésének alapja lehet az is, hogy az érintett szerb állampolgár egy adóév alatt folyamatosan vagy megszakításokkal legalább 183 napot tölt hazájában.

Ez magyarán azt jelentené, hogy azok a szerbiai állampolgárok is kötelesek Szerbiában adózni, akik tíz évvel ezelőtt Németországba költöztek, de nem töröltették szerbiai lakcímüket.

De azok is adóalanynak számítanak, akik az európai országok valamelyikében 90 napos munkavállalási szerződést kötnek, majd visszatérnek az országba, és a kötelező otthonlét után ismét külföldre szerződnek.

Az ilyen jellegű munkavállalások nagyon népszerűek Szerbiában: egyes felmérések szerint legalább 300 ezer szerbiai állampolgár vállal ideiglenesen munkát külföldön.

A találgatások szerint

Az Interneten Dolgozók Egyesülete szerint a szerb állam akkor is követelheti az adók és járulékok megfizetését, ha a vendégmunkás külföldön már adózott.

Az egyesület jogászai úgy vélik, hogy a szerb állam a 10 százalékos jövedelemadó mellett 25,5 százalékos nyugdíjbiztosítást és 10,3 százalékos egészségügyi biztosítást is bevasalhat a külföldön szerzett jövedelmekre.

A külföldön szerzett ezer eurós jövedelem adóalapja az “állami kedvezmény” levonása után 859 euró, és ennek a majdnem az 50 százalékait kell befizetni az előbb említett jogcímek alapján – vagyis a kereset fele megy a szerb államnak, ami elég csúnyán hangzik.

A szerbiai sajtó azzal riogatott, hogy az adóhivatal pontosan tudja, hogy a külföldön dolgozó szerb állampolgárok közül kit, és mekkora adóval sújthat, a szerbiai bankoktól ugyanis pontos jelentéseket kap a külföldi befizetésekről, és ennek alapján akár azonnal elindíthatja az adóbehajtási eljárásokat.

Azok sem járnak jobban, akik külföldi bankszámlára kapják a fizetésüket, az országok közötti egyezmények alapján ugyanis Szerbia jelentést kérhetnek a saját állampolgárairól.

Mi igaz mindebből?

A sajtótalálgatásokra reagálva a szerb pénzügyminisztérium megerősítette, hogy az érvényes törvények lehetővé teszik a külföldön dolgozó szerb állampolgárok megadóztatását, hangsúlyozták azonban, hogy Szerbia számos országgal kötött szerződést a kettős megadóztatás elkerüléséről.

Ennek alapján csak az a külföldön dolgozó szerbiai vendégmunkás köteles adót fizetni Szerbiában, aki olyan országban szerez jövedelmet, amelyben a személyi jövedelemadó kisebb, mint Szerbiában.

Ha a külföldi munkaadó kevesebb jövedelemadót fizet ki szerbiai dolgozói után az adott országban, mint amennyit Szerbiában fizetni kellene, akkor a különbözetet a külföldön dolgozó szerbiai állampolgároknak Szerbiában be kell becsengetniük az államkasszába.

A szerb pénzügyminisztérium szerint ennek értelmében kevés szerbiai vendégmunkás van, aki a szerb államkasszának tartozik.

A tárca egyúttal cáfolta, hogy a vendégmunkásokra kiróhatók a fent említett járulékok.

Magyarázatként elmondták, hogy ha az illető személyt nem a szerbiai előírások értelmében biztosították, akkor nem kötelezhető a szerbiai társadalombiztosítás által kiszabott kötelezettségek teljesítésére, de ezáltal nem élvezheti például a szerb tb által nyújtott kedvezményeket sem.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Gyertyagyújtás a koszovói szerb területeken és Szerbiában, estére a boszniai szerbeknél

Közzététel:

a megjelenés dátuma

gyertya
Mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Nagy számban gyűltek össze az észak-koszovói szerbek, hogy tisztelegjenek tragikusan elhunyt honfitársaik előtt, és hogy gyertyát gyújtsanak a tiszteletükre. A szerbiai médiabeszámolókból egyértelműen kiderül, hogy a szerbek jelentős része hősöknek tekinti a három férfit, akikről biztosan tudni, hogy életüket áldozták a “szerb ügyért”. Állítólag van egy negyedik áldozat is, de az ő kilétéről egyelőre nincsenek információk. Természetesen mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben.

Gyertyagyújtás Koszovóban

Észak-Mitrovicában az emberek nagy számban gyűltek össze Lázár kenéz emlékművénél, hogy gyertyát gyújtsanak a vasárnap Banjskában életüket vesztett lázadók emlékére, miután a Szerb Lista három napos gyászt rendelt el a szerb területeken.

Az észak-mitrovicai csendes megemlékezésen megjelent Goran Rakić, a belgrádi kormányzat koszovói fiókszervezetének számító Szerb Lista elnöke, aki a többiekhez hasonlóan megcsókolta a fegyveres harcban elesett három szerb férfi fotóját, majd meggyújtotta az emlékezés gyertyáját.

gyertya

Milan Rakic, a Szerb Lista vezetője megcsókolja a három elesett “szerb hős” fotóját (Forrás: YouTube)

Zvečan központjában, a Milutin király emlékmű közelében szintén gyertyát gyújtottak a helyiek a három szerb áldozatért, aki közül az egyik erről a településről származik, a másik kettő pedig Leposavićból.

Médiajelentések szerint Zvečanban több száz ember gyújtott gyertyát, a megjelent szerbek közül többen sírtak is, ez bizonyára vonatkozik a helyi áldozat családtagjaira is, akik szintén jelen voltak a megemlékezésen.

gyertya

Egy helyi áldozatról is megemlékeztek Zvečan központjában (Forrás: YouTube)

Helyszíni tudósítások szerint Zvečan központjában ugyanakkor sem a koszovói rendőrség, sem a KFOR vagy az EULEX missziójának tagjai nem tűntek fel.

Leposavićban is hasonló megemlékezést tartottak az elesett hősök emlékművénél, amelyet még korábbi hősöknek emeltek. A csendet itt a két helyi áldozat feleségeinek zokogása törte meg, miközben a polgárok egymás után haladtak a kijelölt helyszín felé, hogy gyertyát gyújtsanak.

A megemlékezés során helikopterek repültek át a falu felett, de azt nem tudni, hogy ki folytatott légi tevékenységet.

Gyertyagyújtás volt a Štrpciban lévő Szent Miklós-templom bejáratánál, ahol a szerbek lerótták kegyeletüket a Banjskában meggyilkoltak előtt.

A tűzpárbaj koszovói albán áldozatát, Afrim Bunjakut már tegnap eltemették, természetesen az ő emlékére is fellobbantak az “emlékezés lángjai”, és a maga környezetében őt is hősnek tekintik.

gyertya

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is meggyújtotta a maga gyertyáját, illetve mécsesét a lelőtt rendőr emlékére (Forrás: X-platform)

Gyertyagyújtás Szerbiában

A szerbiai városokban is megemlékeztek az elesett koszovói szerbekről, Belgrádban a Szent Száva templom előtt többszáz ember rótta le kegyeletét a három áldozat kihelyezett képénél.

Szerbia kormánya keddi rendkívüli ülésén a koszovói tragikus események miatt gyásznappá nyilvánította szeptember 27-ét, ami az interneten is észlelhető, a portálok fekete logókkal és/vagy fejléccel jelentek meg.

Ez alól nem kivétel még az ellenzéki Nova sem, amely a szerbiai kormányzat legnagyobb kritikusa.

A kimondottan kormánybarát Informer nyomtatott verziója vörös-fekete (vér és gyász) színekben jelent meg, miután a szerb kormány szeptember 27-ét gyásznappá minősítette.

gyertya

Az Informer központi helyen közölte a három áldozat fényképét, a képek alatt pedig öles betűkkel hirdette, hogy “ők a mi koszovói hőseink”.

A jobb alsó sarokban látható három férfit elfogták a koszovói rendőrök, a jobboldali a zvečani származású Vladimir Tolić kórházban van, mert súlyosan megsebesült.

A szerb elnök kedvenc lapja szerint a pristinai bíróság “a szerb fiatalembereket egyetlen bizonyíték nélkül az úgynevezett koszovói alkotmányos rend erőszakos megdöntésével vádolta meg, és harminc napos börtönt rendelt el számukra”, ami nyilván vizsgálati fogság.

Ez a cikk ezzel nem fejeződhetett be, mert közben megérkezett a hír, hogy a boszniai szerb kormány kissé megkésve ugyan, de telefonos ülést tartott, és azon gyásznapot hirdetett, ami alapján ott is megemlékeznek a koszovói tragikus eseményekről, természetesen esti gyertyagyújtással egybekötve.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava