CIRKUSZT A NÉPNEK: Szerbiában ismét nyereményjátékkal harcol(ná)nak a szürkegazdaság ellen


Egy év szünet után a szerb kormány nemrégiben újra meghirdette a korábban nagy népszerűségnek örvendő “Vedd el a számlát, és nyerj!” elnevezésű nyereményjátékot. Azok vehetnek részt rajta, akik vásárláskor kérnek számlát, és ezeket tízesével beküldik egy magadott címre. A szürkegazdaság fehérre sikálására azonban van más módszer is, csak máskép lehet nyerni vele.

Évek óta fehérítenek

A versenyt 2017 márciusában szervezték meg először, akkor a nyeremények összege 135 millió dinár, azaz több mint 350 millió forint volt.

2018-ban már a szerbiai állampolgárok 41 százaléka részt vett a játékben.

Összesen több mint 11 millió borítékot küldtek be: volt olyan nap, amikor 250 ezer levelet adtak fel erre a célra a postahivatalokban. Két kör és négy húzás volt, és összesen 291 nyeremény talált gazdára 257 millió dinár (több mint 700 millió forint) értékben.

A mostani “új ciklusban” a szeptember 1-je után kiadott bolti számlákkal vehetnek részt a sorsoláson a játékos kedvű emberek.

A részvételi feltételek lényegében ugyanazok, mint két évvel ezelőtt: egyenként legalább 100 dinár (300 forint) értékű, összesen 10 darab bolti számlát tartalmazó borítékot kell feladni, a leveleket pedig díjmentesen viszi a posta.

Idén is két fordulóban tervezik a húzásokat: az elsőre decemberben kerül sor, a másodikat pedig a jövő év elején tartják.

A nyereményeső pedig az eddigieknél is vonzóbbnak tűnik: kisorsolnak majd többek között 60 Fiat 500L típusú autót, 10 fővárosi lakást, és további két luxuslakás is gazdára talál az épülő “Belgrád a vízen” nevet viselő vízivárosban.

A köztulajdon gyarapítása

Siniša Mali pénzügyminiszter az idei nyereményjáték bejelentésekor arra buzdított minden lakost, hogy vásárláskor továbbra is kérjék el a számlákat, hiszen a szürkegazdaság visszaszorításával gyarapszik a köztulajdon.

A rendelkezések betartatásával több pénz jut az olyan közös érdekeket szolgáló befektetésekre, mint a kórházak, az iskolák, az autóutak és a vasút kiépítése, ami alapfeltétele az életszínvonal növelésének

– emelte ki a miniszter. Hozzátette, hogy az előbbi évek tapasztalatai alapján idén is jelentős eredményeket várnak, a szerb kormány szerint ugyanis a nyereményjáték fontos eszköze annak, hogy tudatosítsák az emberekben a szürkegazdaság elleni küzdelem fontosságát.

Az adóhivatal adatai szerint a 2018-as játék ideje alatt jelentősen megnövekedett a szabálytalanságok bejelentésének száma: januártól áprilisig a lakosok 13 százalékkal több esetben jelentették be a számlakiadáshoz kapcsolódó mulasztásokat, mint 2017 ugyanezen időszakában, a 2016-os adatokhoz viszonyítva pedig 55 százalékkal növekedett a bejelentések száma.

Az adatok azonban egyúttal arra is utalnak, hogy a szerbiai polgárok csak a játék ideje alatt működnek együtt a kormánnyal.

Népszerű kirakatjáték és a nemzeti program

A szerbiai embereket tehát csak addig sikerül sikálásra bírni, ameddig a nyereményjáték tart.

EZT OLVASTA(D)?
UNIÓS KÉRÉS: Az EU arra kéri Koszovót és Szerbiát, hogy ne nyisson nagykövetséget Jeruzsálemben

Ennek egyik oka az lehet, hogy a kormány – valamilyen oknál fogva – nem értesíti a közvéleményt a szürkegazdaság leküzdését szorgalmazó nemzeti program sikereiről.

A tájékozottabbak annyit azért megtudhatnak, hogy a nyereményjátékkal párhuzamosan Szerbiában német támogatással működik a NALED (Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetsége), amelynek keretében már 2014-ben megalapították a Tisztességes Konkurenciáért Szövetséget.

Ez a szövetség a szakminisztériumokkal együttműködve megfogalmazta az ország szürkegazdaság elleni első stratégiai dokumentumát, majd útjára indították a szerb kormány által is jóváhagyott szürkegazdaság elleni nemzeti programot.

A fő hangsúlyt a kezdő vállalkozók adóterheinek csökkentésére tették, de számos határozat született a legális tevékenységet serkentő intézkedések tekintetében is.

A nemzeti programban szorgalmazták a nem adójellegű terhek fokozatos megszüntetését, illetve ezek elektronikus, mindenki számára hozzáférhető jegyzékének elkészítését. Kiálltak továbbá a tehermentesítés alá kerülő vállalkozók körének bővítése mellett, és a mai napig sürgetik az ideiglenes munkavállalás elektronikus bejelentésének megteremtését.

Nem vonzó, ha nincs nyeremény

A külföldi támogatással működtetett szervezetek nemrégiben felmérték a hat évvel ezelőtt indított nemzeti program hatékonyságát.

Az elemzés világosan kifejtette, hogy az utolsó öt évben Szerbiában sikerült 21,2 százalékról 15,4-re csökkenteni a szürkegazdaság hozzájárulását a szerb GDP-hez.

A NALED a nemzetközi szervezetek felé tett jelentéseiben tehát sokkal mélyrehatóbb és szélesebb körű tevékenységről számolt be, és csak egy kis bekezdésben említi a “Vedd el a számlát és nyerj!” nyereményjátékot.

Nem csoda, hisz az előbbi évek tapasztalatai világosan előrevetítik: a belgrádi lakások kisorsolását követően a szerb lakosok újra elfelejtenek számlát kérni az eladóktól.

Úgy látszik, a pénzügyminiszter által magasztalt cirkusz nem elég vonzó számukra ahhoz, hogy kenyér nélkül is hosszútávon élvezzék.

Vagy csak nem bíznak eléggé a kormányban ahhoz, hogy máskor is hozzájáruljanak a „közös büdzsé” növeléséhez, amelyből például a 60 Fiatot és a 12 lakást biztosítják.

FRANCIA SOROZAT: A horvátok alig zárták le a tendert, a franciák máris lobbiznak

KIBERBIZTONSÁG: Csak védelmi célokat szolgál az új horvát-amerikai kiberbiztonsági központ, ha minden igaz

FELSZOROZTÁK: Szerbiában egy hónap alatt megtízszereződött a fertőzöttek száma, de messze még a kollektív immunitás

BLAMA: Tévedésből “rossz migránst” vettek őrizetbe, majd megőrzésre átadták a menekültügyi hivatalnak

TEMETÉS: Belgrádban örök nyugalomra helyezték Irinej szerb pátriárkát a Szent Száva templom kriptatermében

MASSZÍV TESZTELÉS: Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet, az ország a tömeges tesztelésre készül

BÜNTETÉS: Albánia, Montenegró és Észak-Macedónia is csatlakozik a Belarusz elleni EU-s szankciókhoz, Szerbia viszont nem

KÍSÉRT A MÚLT: Emberi maradványokat találtak egy dél-szerbiai bányában

HÁZI KARANTÉN: Az egészségiügyi miniszter is összeszedte a vírust, pedig vigyázott

HALOTTNAK A CSÓK: Mégsem tartják be a járványügyi előírásokat, az Irinej pátriárka holtteste fölé helyezett üveget csókolgatják a hívek

EP-JELENTÉSTEVŐ: Készen állunk a közvetítésre Szerbia kormánya és ellenzéke között

MINDENKIT TESZTELNEK: Hétfőtől Zágráb tömeges koronavírus-tesztelést jelentett be, az eredmény 15 percen belül megvan

ÁGYFOGLALÁS: Görögország kormánya ágyakat vesz el a magánkórházaktól a kezelhetetlenné vált COVID-19 járvány miatt

UNIÓS KÉRÉS: Az EU arra kéri Koszovót és Szerbiát, hogy ne nyisson nagykövetséget Jeruzsálemben

HOZTÁK-VITTÉK A MIGRÁNSOKAT: Embercsempész-hálózatot számolt fel a szlovén rendőrség

NO COMMENT: Horvátországban a parlament elé került az elektronikus médiatörvény tervezete

ÚJABB EGYHÁZFŐ: A koronavírus következtében elhunyt a szerb ortodox egyház feje

BOLGÁR BLOKKOLÁS: Boriszov bolgár miniszterelnök is megszólalt az észak-macedón csatlakozási tárgyalások ügyében

ÚJABB EGYHÁZFŐ BETEGEDETT LE: COVID-19 fertőzés miatt kórházba került a görög ortodox egyház vezetője, Hieronümosz érsek

“PROBLÉMÁS ORSZÁGOK”: Janša szlovén miniszterelnök Magyarország és Lengyelország mellett áll az EU-s jogállamisági vitában

Who The Fuck Are You?

FELBÉRELTÉK: Állítólag Dér Csabának kellett volna megölnie a szerb elnököt

A BOSZNIAI SZERB CHURCHILL: Megvonná a fűtést a fővárostól, mert az ottani választók nem az általa vezetett párt jelöltjére szavaztak

HÁTBASZÚRTÁK: Brutális gyilkosság Szarajevóban, a helyi lakosok elkeseredettek a migránsok viselkedése miatt

CIRKUSZT A NÉPNEK: Szerbiában ismét nyereményjátékkal harcol(ná)nak a szürkegazdaság ellen

MEGHALLGATÁS: A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács feljelentéseket tett a helyiségnévtábla-rongálások ügyében

VUKOWAR: Emlékmenet, járvány és politikai kirakodóvásár

A MULTIETNICIZMUS SZÓVIVŐJE: Három zászló színei alatt tevékenykedik a nemrégiben kinevezett újvidéki tiszteletbeli konzul

LEVELET ÍRTAK: Az újvidéki civil szervezetek a Duna Bizottsághoz és a Duna Irodához fordultak az “Újvidék a vízen” projekt miatt

NEM BÜNTETLENÜL TÁVOZOTT: Meghalt a háborús bűnökért elítélt Tomislav Merčep volt horvát belügyminiszter-helyettes


Tóth D. Lívia

Tóth D. Lívia

1980-ban született. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatójaként ügyvezetői állást végez 2005-ig, majd grafikussá szakosítja magát és saját vállalkozásba kezd. 2010-től a helyi Tájékoztatási és Művelődési Központ szervezője és a Temerini Rádió munkatársa. 2011-től a Vándor Bábszínház elnöke. 2017-től a Pannon RTV tudósítójaként dolgozik, majd 2019-ben átszerződik a Magyar Szó Lapkiadó kft-hez. Két gyermekes családanya, a mai napig Temerinben él.
EZT OLVASTA(D)?
HALOTTNAK A CSÓK: Mégsem tartják be a járványügyi előírásokat, az Irinej pátriárka holtteste fölé helyezett üveget csókolgatják a hívek

Facebook hozzászólások

9Shares
9