Connect with us

Gazdaság

CIRKUSZT A NÉPNEK: Szerbiában ismét nyereményjátékkal harcol(ná)nak a szürkegazdaság ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vedd a szamlat
Listen to this article

Egy év szünet után a szerb kormány nemrégiben újra meghirdette a korábban nagy népszerűségnek örvendő “Vedd el a számlát, és nyerj!” elnevezésű nyereményjátékot. Azok vehetnek részt rajta, akik vásárláskor kérnek számlát, és ezeket tízesével beküldik egy magadott címre. A szürkegazdaság fehérre sikálására azonban van más módszer is, csak máskép lehet nyerni vele.

Évek óta fehérítenek

A versenyt 2017 márciusában szervezték meg először, akkor a nyeremények összege 135 millió dinár, azaz több mint 350 millió forint volt.

2018-ban már a szerbiai állampolgárok 41 százaléka részt vett a játékben.

Összesen több mint 11 millió borítékot küldtek be: volt olyan nap, amikor 250 ezer levelet adtak fel erre a célra a postahivatalokban. Két kör és négy húzás volt, és összesen 291 nyeremény talált gazdára 257 millió dinár (több mint 700 millió forint) értékben.

A mostani “új ciklusban” a szeptember 1-je után kiadott bolti számlákkal vehetnek részt a sorsoláson a játékos kedvű emberek.

A részvételi feltételek lényegében ugyanazok, mint két évvel ezelőtt: egyenként legalább 100 dinár (300 forint) értékű, összesen 10 darab bolti számlát tartalmazó borítékot kell feladni, a leveleket pedig díjmentesen viszi a posta.

Idén is két fordulóban tervezik a húzásokat: az elsőre decemberben kerül sor, a másodikat pedig a jövő év elején tartják.

A nyereményeső pedig az eddigieknél is vonzóbbnak tűnik: kisorsolnak majd többek között 60 Fiat 500L típusú autót, 10 fővárosi lakást, és további két luxuslakás is gazdára talál az épülő “Belgrád a vízen” nevet viselő vízivárosban.

A köztulajdon gyarapítása

Siniša Mali pénzügyminiszter az idei nyereményjáték bejelentésekor arra buzdított minden lakost, hogy vásárláskor továbbra is kérjék el a számlákat, hiszen a szürkegazdaság visszaszorításával gyarapszik a köztulajdon.

– A rendelkezések betartatásával több pénz jut az olyan közös érdekeket szolgáló befektetésekre, mint a kórházak, az iskolák, az autóutak és a vasút kiépítése, ami alapfeltétele az életszínvonal növelésének

– emelte ki a miniszter. Hozzátette, hogy az előbbi évek tapasztalatai alapján idén is jelentős eredményeket várnak, a szerb kormány szerint ugyanis a nyereményjáték fontos eszköze annak, hogy tudatosítsák az emberekben a szürkegazdaság elleni küzdelem fontosságát.

Az adóhivatal adatai szerint a 2018-as játék ideje alatt jelentősen megnövekedett a szabálytalanságok bejelentésének száma: januártól áprilisig a lakosok 13 százalékkal több esetben jelentették be a számlakiadáshoz kapcsolódó mulasztásokat, mint 2017 ugyanezen időszakában, a 2016-os adatokhoz viszonyítva pedig 55 százalékkal növekedett a bejelentések száma.

Az adatok azonban egyúttal arra is utalnak, hogy a szerbiai polgárok csak a játék ideje alatt működnek együtt a kormánnyal.

Népszerű kirakatjáték és a nemzeti program

A szerbiai embereket tehát csak addig sikerül sikálásra bírni, ameddig a nyereményjáték tart.

Ennek egyik oka az lehet, hogy a kormány – valamilyen oknál fogva – nem értesíti a közvéleményt a szürkegazdaság leküzdését szorgalmazó nemzeti program sikereiről.

A tájékozottabbak annyit azért megtudhatnak, hogy a nyereményjátékkal párhuzamosan Szerbiában német támogatással működik a NALED (Helyi Gazdasági Fejlődés Nemzeti Szövetsége), amelynek keretében már 2014-ben megalapították a Tisztességes Konkurenciáért Szövetséget.

Ez a szövetség a szakminisztériumokkal együttműködve megfogalmazta az ország szürkegazdaság elleni első stratégiai dokumentumát, majd útjára indították a szerb kormány által is jóváhagyott szürkegazdaság elleni nemzeti programot.

A fő hangsúlyt a kezdő vállalkozók adóterheinek csökkentésére tették, de számos határozat született a legális tevékenységet serkentő intézkedések tekintetében is.

A nemzeti programban szorgalmazták a nem adójellegű terhek fokozatos megszüntetését, illetve ezek elektronikus, mindenki számára hozzáférhető jegyzékének elkészítését. Kiálltak továbbá a tehermentesítés alá kerülő vállalkozók körének bővítése mellett, és a mai napig sürgetik az ideiglenes munkavállalás elektronikus bejelentésének megteremtését.

Nem vonzó, ha nincs nyeremény

A külföldi támogatással működtetett szervezetek nemrégiben felmérték a hat évvel ezelőtt indított nemzeti program hatékonyságát.

Az elemzés világosan kifejtette, hogy az utolsó öt évben Szerbiában sikerült 21,2 százalékról 15,4-re csökkenteni a szürkegazdaság hozzájárulását a szerb GDP-hez.

A NALED a nemzetközi szervezetek felé tett jelentéseiben tehát sokkal mélyrehatóbb és szélesebb körű tevékenységről számolt be, és csak egy kis bekezdésben említi a “Vedd el a számlát és nyerj!” nyereményjátékot.

Nem csoda, hisz az előbbi évek tapasztalatai világosan előrevetítik: a belgrádi lakások kisorsolását követően a szerb lakosok újra elfelejtenek számlát kérni az eladóktól.

Úgy látszik, a pénzügyminiszter által magasztalt cirkusz nem elég vonzó számukra ahhoz, hogy kenyér nélkül is hosszútávon élvezzék.

Vagy csak nem bíznak eléggé a kormányban ahhoz, hogy máskor is hozzájáruljanak a “közös büdzsé” növeléséhez, amelyből például a 60 Fiatot és a 12 lakást biztosítják.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava