MEGGYENGÜLTEK: Koszovó ideiglenes elnöke felfüggesztené a párbeszédet Szerbiával a hágai vádemelések miatt

Olvasási idő: 1 perc

Vjosa Osmani, Koszovó megbízott elnöke szerint fel kell függeszteni a párbeszédet Szerbiával, miután a koszovói ügyészség vádat emelt a háborús bűncselekményekkel gyanúsított politikusok ellen, akik korábban a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) tagjai voltak.

A Deutsche Wellenek adott november 10-i interjújában Osmani azzal érvelt, hogy “meggyengült” a Koszovót képviselő koalíció a Szerbiával folytatott tárgyalásokon.

A megbízott elnök javasolta, hogy a koszovói intézmények és a politikai pártok vitassák meg és egységesítsék álláspontjukat a párbeszéddel kapcsolatban.

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi fejlemények miatt nincs itt az ideje annak, hogy azonnal folytassuk a párbeszédet. A Koszovói intézményeknek több időre lenne szükségük, hogy leüljenek tárgyalni, konzultáljanak egymással, és ezzel sokkal egységesebb álláspontot alakítsanak ki a Szerbiával folytatott párbeszédben. Aki Koszovó nevében és Koszovó érdekében tárgyal, annak a politikai spektrum sokkal egységesebb álláspontját kell képviselnie, mint amit a kormánykoalíció vall magáénak

– jelentette ki az ideiglenes elnök.

Osmani, aki egyben a parlament elnöke is, azután vette át az államfői feladatok végzését, miután Hasim Hashim Thaçi bejelentette lemondását, és Hágába utazott, ahova háborús bűnök elkövetésének vádjával idézték be.

Koszovóban azért követelik a Szerbiával kezdett párbeszéd felfüggesztését, mert a Koszovói Felszabadítási Hadsereg négy volt vezetőjének letartóztatása, akik politikusként is vezető tisztségeket töltöttek be, meggyengítette a koszovói tárgyalóküldöttség pozícióit.MEGGYENGÜLTEK: Koszovó ideiglenes elnöke felfüggesztené a párbeszédet Szerbiával a hágai vádemelések miatt MEGGYENGÜLTEK: Koszovó ideiglenes elnöke felfüggesztené a párbeszédet Szerbiával a hágai vádemelések miatt balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!