Connect with us

Szerbia

FÖLDBIRTOKOS ELNÖK: Egy elfeledett légihíd, avagy földet és sligovicát kapott Vučić, az utóbbiból jutott Trumpnak is
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában bebizonyították, hogy a nem kerek évfordulókat is érdemes megünnepelni. A Gornji Milanovac közelében lévő Pranjaniban a hétvégén emlékeztek meg a Halyard-hadműveletről, amelynek idén van a 76. évfordulója. Ennek ezúttal különös jelentősége van, mert nemrégiben írták alá a washingtoni memorandumot, és nyitották meg az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) belgrádi irodáját. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy tavaly is volt megemlékezés, és azon is részt vett a szerb elnök, csak akkor nem kapott földet.

A csetnikek földje

Az egykori szocialista Jugoszlávia történelemoktatása is disztingvált, és csak a dicső partizánok hősi tetteit tanította, így kihagyta, vagy inkább elhallgatta például a Halyard-hadműveletet is, amelyben amerikai, brit és kanadai pilótákat mentettek ki.

1944 áprilisától az év augusztusáig a Dél- Olaszországban állomásozó 15. amerikai légi hadsereg nehézbombázói 19 nagyszabású támadást hajtottak végre a romániai Ploiești környékén működő olajkutak és finomítók ellen, amelyek a németeknek termeltek.

A legtöbb pilóta gépét tehát a romániai olajmezők bombázásakor lőtték le; egy részüknek azonban sikerült elkerülni a fogságot, és kapcsolatba lépni a csetnikekkel.

A mára már szinte teljesen elfelejtett Halyard fedőnevet viselő mentőakció 1944 második felében zajlott le, 417 szövetséges (köztük 343 amerikai) pilótát mentettek ki Szerbiából, a csetnikek által ellenőrzött területekről.

Ez volt a szövetségesek ellenséges vonalak mögötti legnagyobb légihídja a II. világháborúban.

Azt sem kell azonban elfelejteni, hogy a jugoszláv partizánok is mentettek, és menekítettek ki lelőtt szövetséges pilótákat a Balkánról.

Az Egyesült Államok Légimentői által összeállított statisztika szerint 1944. január 1. és október 15. közt 1152 amerikai pilótát szállítottak el Jugoszláviából: 795-öt a partizánok és 356-ot a csetnikek segítségével.

Az utóbbi időben főleg a csetnikek által kimenekített pilótákról emlékeznek meg Szerbiában, amire példa a mostani ünnepség is.

A Halyard indén fontosabb, mint tavaly

Pranjaniban tavaly is, és idén is megemlékeztek a Halyard hadműveletről, amely idén azonban minden bizonnyal fontosabb, mint tavaly.

Mindenképpen jelentős különbség, hogy a megemlékezés tavaly még csak egy mezőn zajlott, idén viszont már a mezőn épült – repülőgép alakú – emlékközpontban.

Aleksandar Vučić államfő az idei megemlékezésen hangsúlyozta, hogy baráti kapcsolatokat kell kiépíteni a nyugati szövetségesekkel, és ezzel összhangban hangsúlyozta a Halyard-hadművelet jelentőségét.

– Az itteni emberek nagy bátorságot tanúsítottak akkor… és azért kell emlékezni erre a hadműveletre, mert valamikor úgy csináltunk, mintha meg sem történt volna, vagy éppen szándékosan akartunk megfeledkezni róla

– húzta alá az elnök, aki ezt követően az Egyesült Államok szerbiai nagykövetének adta át a szót.

– Az Egyesült Államok és Szerbia együttműködése a közös értékeken alapult mindvégig a két ország közötti 140 éves diplomáciai együttműködés során. Így volt ez Pranjaniban is 1944-ben, és így van ez most is. Akkor is, és most is, ugyanazon a jövőképen osztozunk

– mondta Anthony Godfrey nagykövet, aki részvétét fejezete ki az egy nappal korábban szerencsétlenül járt két szerb pilóta családtagjainak.

Az ünnepségen felszólalt az utolsó túlélők egyike is, és szót kapott a hasonló rendezvények egyre gyakoribb rekvizítuma, Milorad Dodik, a bosznia-harcegovinai elnökség szerb tagja is, aki a szerb nép szabadságszeretetéről zengett újabb ódákat.

Föld és sligovica

Az idei megemlékezés azonban semmiképpen sem erről marad emlékezetes, hanem arról, hogy a szerb elnök földbirtokos lett.

Pranjani falu lakói ugyanis úgy döntöttek: földet ajándékoznak Aleksandar Vučić szerb államfőnek, hogy köszönetet mondjanak neki mindazért, amit a térségért, valamint a térség lakosságáért tett.

A második ajándék egy üveg sligovica volt, amiből a helyiek az Egyesült Államok nagykövetén keresztül egy üveggel küldtek Donald Trump amerikai elnöknek is.

Az ünnepségen is felszólaló helyi lakos szerint annak idején, vagyis 1944-ben ilyen sligovicával gyógyították, és bátorították az amerikai katonákat.

– Van egy üzenetem Trumpnak. Az amerikai és a szerb népnek örökidőkre baráti néppé kell válniuk

– mondta Radoljub Janković a Halyard-hadművelet okán a “baráti sligovicára” utalva.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava