Connect with us

Koronavírus

VAKCINÁS ÍGÉRETEK: Szerbia decemberre beszerzi a védőoltást, mindenkit ingyen oltanak be

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic virus
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök abban bízik, hogy hazájának december elején lesz védőoltása a koronavírus ellen. Ami a helyzetet ismerve, nem is lenne baj.

Két céggel is tárgyalnak

Aleksandar Vučić újságírókkal találkozva kijelentette, hogy két ország, illetve két cég képviselőivel is tárgyalnak, aztán majd kiderül, hogy mi lesz.

– Azt hiszem, tudom, honnan fog származni, de mindenképpen az első 20 ország között leszünk, akik megveszik. Megpróbáljuk térítésmentesen beadni az oltást az embereknek. Még nagyon megkérik a vakcina árát, de remélem, hogy az ár megy lefelé is. Képzelje el, hogy 500 millióba kerül a vakcina, de ez mindenképpen kevesebb, mint amennyit, eddig költöttünk a betegségre

– mondta Aleksandar Vučić

A szerb elnök pénznemet nem említett, de a volt Jugoszlávia területén általában euróban szokás számolni, Koszovóban és Montenegróban pedig fizetni is.

Mindenkit ingyen oltanak be

– Amint megjelenik a védő, arra fogunk törekedni, hogy ne az utolsók között legyünk, akik hozzáférnek

– nyugtatta meg a népet Aleksandar Vučić, aki szerint csökken a megbetegedések száma Szerbiában.Booking.com

– A számok egyre inkább javulnak, remélem, hogy leküzdjük a betegséget. Az adatok ma jobbak, mint tegnap. Erről a válság stáb is beszélni fog. Tehát, amikor komolyan viszonyulunk a betegséghez, és erőt veszünk magunkon, akkor az orvosok és az egészségügyi dolgozók ​​segítségével jó eredményeket érünk el

– mondta a szerb elnök, aki szerint az ország vezetésének célja az emberek (meg)gyógyítása.

Kicsit elhamarkodott volt a válságstáb iránti bizalom.

A testület közlése szerint ugyan csökkent a megbetegedések száma, áttörés azonban nem történt, hiszen újabb 321 beteget regisztráltak.

Az sem kizárt, hogy a számok azért voltak kisebbek, mert kétezer emberrel kevesebbet teszteltek, mint nemrég, amikor a rekordszámok kijöttek.

Ami azt jelenti, hogy Szerbiának szüksége lesz a vakcinára, és az sem lenne baj, hogy ha valóban az elsők között jutna hozzá.Booking.com

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek - Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava