Connect with us

Szlovénia

KORONÁS VILÁG: Csökkentik a képviselők és a miniszterek, ugyanakkor növelik az egészségügyi dolgozók fizetését

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

delo si
play icon A cikk meghallgatása

A szlovén kormány a járvány miatt csökkenti a képviselők fizetését. Ezt a szlovén miniszterelnök jelentette be. Janez Janša jelezte azt is, hogy ezentúl többet vihetnek haza például az egészségügyben és a polgári védelemben dolgozók. Szlovéniában nem csak a bérek elosztásának szabályait módosítják, hanem gazdaságélénkítő intézkedéseket is hoznak. A törvénycsomag-tervezetet várhatóan pénteken fogadja el a szlovén kormány, majd továbbküldi a parlamentnek jóváhagyásra.

Kiknek csökkentenek?

A koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkentik az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti képviselőkét és a miniszterekét – jelentette be Janez Janša miniszterelnök.

A 30 százalékos fizetéscsökkentés vonatkozik az igazságügyi tisztségviselőkre, valamint az állami részesedéssel rendelkező vállalatok felügyelő bizottsági tagjaira is.

A kormányfő kiemelte, hogy pénzügyi támogatásokkal segítik az állampolgárokat és a gazdasági szereplőket, így azok átvészelhetik a koronavírus-járvány által okozott válság első néhány hónapját.

A szlovén miniszterelnök hozzátette, hogy a krízishelyzet elhúzódása esetén újabb, hasonló intézkedési csomagot indítanak el.

Kiknek növelnek?

A járvány ideje alatt az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a más kulcsfontosságú szolgáltató dolgozói 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítésre jogosulnak.

A tervek szerint rendkívüli nyugdíj-kiegészítést kapnak a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők.

Az elfogadásra váró kormányzati csomag lépései között szerepel például, hogy az állam a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak után kifizeti a különböző járulékokat, valamint a táppénz-hozzájárulást.

Akik a járvány és a korlátozások miatt nem járhatnak munkába, ugyanolyan státusszal és jogokkal rendelkeznek majd, mint azok, akik elveszítették a megélhetésüket.

Mi vár a vállalkozásokra?

Akik kisvállalkozókként dolgoznak, vagyis egy vagy két alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások, a minimálbér 70 százalékának megfelelő havi jövedelmet kapnak az államtól, amely után nem kell járulékokat fizetniük.

Ezeknek a vállalkozásoknak átmenetileg nem kell havi jövedelemadó-előleget sem fizetniük.

A krízis idejére a vállalatok likviditásának erősítése céljából úgynevezett “garanciasémát” vezetnek be, vagyis felvásárolják a bankok követeléseit a vállalatokkal szemben, valamint átmenetileg befagyasztják a jövedelemadó fizetésének kötelezettségét is.

A bejelentette szlovén gazdaságélénkítő csomag értéke 2 milliárd euró, vagyis mintegy 710 milliárd forint.

Mi van a fenti képen?

A Delo szlovén napilap a lehető legkisebbre csökkentette a szerkesztőségben lévők számát, a többiek otthonról dolgoznak. Az óvintézkedések a nyomdák esetében és a kézbesítés terén is érvényesek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava