Connect with us

Szerbia

TÍZ NAPOS HATÁRIDŐ: A magyarkanizsaiak a szerb elnöktől várnak választ a migránsválsággal kapcsolatos kérdéseikre

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Szombaton délután lakossági fórumot tartottak Magyarkanizsán, miután a migránsok továbbra is folyamatosan érkeznek a magyar határ közelében lévő városba. A lakossági fórumon nem minden kérdés került megválaszolásra, az viszont kiderült, hogy Magyarkanizsa lakossága gyors intézkedéseket szeretne, még pedig a legfelsőbb szintről. A magyarkanizsaiak tíz napon belül várnak választ a szerb elnöktől a migránsválsággal kapcsolatos kérdéseikre. A BALK köszöni Halász Mónikának, a fórum egyik szervezőjének, hogy segített az alábbi tudósítás elkészítésében.

Észrevételek és javaslatok

A magyarkanizsai városháza nagytermében szombaton 17 órától került megrendezésre az a lakossági fórum, amelyet több mint száz helyi lakos kezdeményezésére hívtak össze.

A fórumra meghívást kapott Fejsztámer Róbert községi elnök, Nebojša Rakić községi elnökhelyettes, Miloš Kravić, a községi képviselő testület elnöke és Lackó Róbert községi menekültügyi megbízott.

Meghívták Rekecki Titusz rendőrparancsnokot is, de ő nem tudott megjelenni.

A két órás fórumnak az volt a fő célja, hogy a város polgárai közvetlenül a községi előjáróktól értesüljenek az intézkedésekről, amelyeket a migránskérdéssel kapcsolatban hoztak.

Ugyanakkor lehetőség nyílt arra is, hogy a polgárok észrevételeiket és javaslataikat megosszák az illetékesekkel.

A városi vezetés részéről elhangzott, hogy már eddig is sokat tettek, és folyamatos kapcsolatban vannak a felsőbb szintekkel.

Egyúttal megismételték, hogy a rendőrség emberi állománya igen szerény, és emiatt nem képes nagyobb járőri jelenlétet biztosítani. Ezért a lakosok türelmét kérték.

A polgárok számos kérdést tettek fel, amelyeknek csak egy része került megválaszolásra, ami miatt a fórum résztvevői néhány követelést fogalmaztak meg.

Elnöki állásfoglalást várnak

A magyarkanizsaiak egyenesen a szerb elnöktől várnak választ a migránsválsággal kapcsolatos kérdéseikre, mert tisztában vannak azzal, hogy a problémát városi vagy járási szinten lehetetlen megoldani.

Ezért azt szeretnék, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök tíz napon belül nyilatkozzon arról, hogy jelenleg mi az ország álláspontja a migránsválsággal kapcsolatban.

A magyarkanizsaiakat az érdekli, hogy Szerbia kompetens-e saját területén a migránsok befogadásának tekintetében cselekedni, vagy “az országos megbeszélések alapján” a migránsok átvonuló útvonala lett más célországok irányába.

Egyúttal arra is kíváncsiak, hogy mi akadályozza meg Szerbiát déli határainak védelmében, illetve abban, hogy határain kívül tartsa azokat a migránsokat, akik nem akarják, vagy nem tudják igazolni a személyazonosságukat, illetve nem akarnak menekültstátuszt kérni Szerbiában.

Gyors intézkedéseket szeretnének

A magyarkanizsai fórum résztvevői gyors intézkedéseket várnak a felsőbb szintektől.

A lakosság azt szeretné, hogy húsz napon belül készüljön járványmegelőzési akcióterv, és hasonló terv kidolgozását javasolják vajdasági és országos szinten is.

A községi járványmegelőzési akcióterv elkészítésébe feltétlenül bevonnának egy szakorvost és egy gyermekorvost a nagykikindai járványügyi intézetből, de szükség szerint más szakembereket is.

A lakossági fórum résztvevői azt is követelték, hogy jelszóval védjék le a buszállomásnál lévő kis parkot kiszolgáló nyílt wifit.

Ennek nyilvánvalóan az a célja, hogy a buszállomásnál lévő migránsok ne férjenek könnyen hozzá az internethez.

Nagyobb rendőri szerepvállalást!

A magyarkanizsai fórum résztvevői a községet vezető koalíciós partnerektől ugyanakkor elvárják, hogy tevékenységük során a jövőben prioritásként kezeljék a migránshelyzetet és az általa előidézett problémákat.

Azt is szeretnék, hogy a migránshelyzet alakulásáról folyamatosan tájékoztassák a kompetens köztársasági szerveket, a kapott válaszokról, valamint a meghozott intézkedésekről pedig pontos és könnyen elérhető információkat továbbítsanak a helyi lakosság felé.

Magyarkanizsán azt is követelték, hogy a helyi önkéntesek és a válságot kezelő emberek helyett a szerbiai rendőrség megfelelő alakulatai, szervei vegyék át “a migránsok felügyeletével, követésével és az esetleges rendőri beavatkozásokkal kapcsolatos tevékenységet”.

Állami kártérítést!

Miután az állam, illetve az állami szervek nem tudják biztosítani a lakosok vagyonának épségét, ezért a fórum résztvevői követelték, hogy az állam találjon módot a migránsok által előidézett károk megtérítésére.

A fórum üzenetét megfogalmazók minden bizonnyal arra gondoltak, hogy az állam térítse meg a migránsok által okozott károkat, amelyeket például az üresen álló házakban idéztek elő, hiszen azoknak a házaknak is vannak tulajdonosaik.

A fórum résztvevői sürgették a menekültügyi törvény (Zakon o emigrantima) gyorsított eljárásban történő módosítását, mert azt szeretnék, hogy ne léphessen be Szerbiába olyan személy, aki személyes okmányokkal nem tudja hitelt érdemlően igazolni magát.

A fórum egyik szervezője felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslatok végrehajtási határidőhöz vannak kötve, ám miután Szerbiában a hétvége nemzeti ünnep, gyors válaszra aligha lehet számítani.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava