Connect with us

Szerbia

AZ ÍGÉRETEK FÖLDJE: Szerbiában öt év múlva 900 euró lesz az átlagfizetés, és 440 az átlagnyugdíj

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic instagram
Listen to this article

Szerbiában az átlagos fizetés 2025 végén 900 euró, az átlagnyugdíj pedig 430 és 440 euró között lesz – jelentette ki a szerb elnök a “Szerbia 2025” program bemutatásakor. A program felvázolja azokat a beruházási elképzeléseket, amelyek az elkövetkező öt évben valósulhatnak meg. Szerbiában áprilisban vagy májusban parlamenti választásokat tartanak, ezért a következő időszakban ígéretekből lesz bőven.

Bruttó vagy nettó?

Aleksandar Vučić szerb elnök a program ismertetésekor közölte, hogy az előzetes eredmények szerint novemberben Szerbiában 6%-os volt a növekedés, ami a legnagyobb Európában.

Az államfői előrejelzés szerint Szerbia az idei évet 4%-os növekedéssel zárja.

A jó eredmények közé sorolta azt is, hogy 2019-ben a beruházások elérték a 3,8 milliárd eurót, ami kilenc százalékkal több, mint 2018-ban.

– Az a célunk, hogy az emberek jobban éljenek Szerbiában. A legfontosabb pedig az, hogy csökkentsük az országot elhagyó fiatalok arányát, és mindazt, amit teszünk, azért tesszük, hogy több gyermek szülessen, és legyen jövőnk.

Ha a 900 eurót nettóban értjük, akkor Szerbia elhúz Magyarország mellett.

Ezek után jól hangzik, hogy 2025 végén Szerbiában 900 euró lesz az átlagos fizetés, az átlagnyugdíj pedig 430 és 440 euró között várható.

A bejelentésből nem derül ki, hogy bruttó vagy nettó számokról van szó, de Szerbiában aligha van ember, aki a lelki szemei előtt ne ezeket az összegeket látná a folyószámláján.

Ha a 900 eurót bruttóban kell értenünk, akkor Szerbia megközelíti a mai Magyarország szintjét, ha nettóban, akkor viszont elhúz mellettünk.

Szerbia is érzi az exodus hatását

Szerbia is megérzi az országot sújtó exodus hatását. Rengeteg fiatal hagyja el az országot, mert a boldogulást valahol máshol képzeli el. Belgrádban erről nyíltan beszélnek.

– A legfontosabb dolog a fiatalokért folytatott küzdelem, a fiatal házaspárok élete, a szülőktől való könnyebb elszakadás, a korai munkába állás és a gyerekek korábbi megszületése. Külön program lesz a fiatal házaspárok számára. Készen állunk arra, hogy a költségvetésből 500 millió eurót fordítsunk rájuk. Az állam további 200 millió euróval kívánja támogatni az újszülötteket, és növeli az óvodák, valamint az orvosbiológiai úton történő megtermékenyítés számára nyújtott anyagi segítséget

– jelentette ki a szerb elnök, aki jelezte, hogy az egészségügy fejlesztésére a következő időszakban 600 millió eurót szánnak.

Vučić: A költségvetésből 20% megy az egészségügynek.

Vučić hangsúlyozta, hogy a költségvetés 20%-a megy az egészségügynek.

A GKI Gazdaságkutató Intézet adatai alapján a magyar költségvetés kiadási főösszegéhez viszonyítva az egészségügyre szánt kiadások 2016-ban elérték a 13,1%-ot, ami 1,6 százalékponttal volt alacsonyabb, mint a 2008-ban.

A szerb elnök hangsúlyozta, hogy 950 millió eurót költenek az egészségügyben dolgozók fizetésére, és 2,4 milliárd eurót közvetlenül a betegek gyógyítására, hogy biztosítsák az állampolgárok számára “a jó ellátást és a megfelelő védelmet”.

– Nem engedem meg, hogy a fertőző betegségekkel foglalkozó klinikán ne javuljon a helyzet, hogy több tucat egészségház és ambulancia lepusztult állapotban maradjon. Sok minden javult, de még többet kell tenni, hogy az emberek érezzék a javulást, és erre meg is van a pénz

– jelentette ki határozottan Vučić.

Fejlesztenek földön, vízen és a levegőben

A szerb elnök jelezte, hogy jelentős pénzeket fordítanak az infrastruktúra javítására.

– A terv az, hogy a következő időszakban 5,078 milliárd eurót költünk utak építésére

– mondta Vučić, aki szerint utak hálózzák majd be az egész országot.

Elmondása szerint a vasúti hálózat fejlesztésére több mint 3,5 milliárd eurót költenek, amibe beleszámolták a belgrádi metró megépítésére tervezett 1,3 milliárdot is.

Vučić: Nem engedem meg, hogy több tucat egészségház és ambulancia lepusztult állapotban maradjon.

A Szabadka és Újvidék közötti szakaszra 800 millió eurót már félretettek, a Belgrád és Niš közötti részre pedig 200 milliót választottak ki.

Ezenkívül tervezik a prahovói, a gombosi, a szávaszentdemeteri, az újvidéki és a szendrői kikötők bővítését, valamint egy újabb kikötő építését Belgrádban.

A szerb elnök szerint a korlátozó uniós szabályozás miatt a szerb állam túl sokat nem fordíthat a légi közlekedésre, de ennek ellenére “nagy sebességgel” haladnak a fejlesztések.

Minden más

A “Szerbia 2025” program előterjesztésekor Vučić jelezte, hogy 500 millió eurót fordítanak az energetikai beruházásokra.

– Első ránézésre ez a szám kicsinek tűnik, de ha tudjuk, hogy mekkora eszközökkel rendelkeznek a közvállalatok, akkor nem az

– jegyezte meg a szerb államfő, aki szerint mindenekelőtt a földgáztározók kapacitásainak bővítését, a gázhálózat fejlesztését, és a Kolubara B hőerőmű újabb blokkjának megépítését tervezik.

Vučić bejelentette, hogy plusz 300 millió eurót kap a mezőgazdaság, amiből a legtöbbet, 86 milliót költenek az öntözés javítására, a fennmaradó összeg marad más beruházásokra, például traktorok vásárlására.

A szerb elnök közölte, hogy jelentős pénzeket szánnak a sportra is, amiből bőven jut stadionépítésekre Belgrádban, Szabadkán és további hét szerbiai városban.

Aleksandar Vučić ugyan folyamatosan euróban számolt, ez viszont nem jelenti azt, hogy Szerbia 2025-re bevezeti az eurót.A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava