Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

HORVÁT ELNÖKVÁLASZTÁS: Az első fordulót Milanović nyerte, a másodikban Grabar-Kitarović az esélyesebb

milanovic kitarovic
Olvasási idő: 2 perc

A szinte véglegesnek tekinthető hivatalos részeredmények alapján biztosnak mondható, hogy volt kormányfő, ellenzéki politikus, a Szociáldemokrata (SDP) jelöltje nyerte meg a horvát elnökválasztás első fordulóját. A második fordulóban Kolinda Grabar-Kitarović hivatalban lévő államfővel, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjével méreti meg magát újra.

Relatív győzelem

A horvát választási bizottság által 98,22 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a vasárnap tartott első fordulóban a voksok 29,52, míg Grabar-Kitarović a szavazatok 26,72 százalékát szerezte meg.

Ők mérkőznek meg az elnökválasztás második fordulójában, amelyet január 5-én tartanak.

A két jobboldali jelölt összesen a szavazatok több mint 50 százalékát tudhatja magáénak az első fordulóban.

Ivan Anušić, Grabar-Kitarovic kampányfőnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: az nem érték őket váratlanul. A különböző -kutatások végül nagyon kis különbséget mutattak a HDZ és az SDP jelöltje között.

Ugyanakkor a két jobboldali jelölt összesen a szavazatok több mint 50 százalékát tudhatja magáénak az első fordulóban, ami biztosan meghatározza majd a második forduló eredményét – mondta Anušić.

A harmadik helyen futott be a voksok 24,44 százalékával független jelölt, népszerű horvát énekes és üzletember. Škoro Grabar-Kitarovićhoz hasonlóan a jobboldali szavazatokra számított.

A horvát énekes korábban a HDZ parlamenti képviselője volt, valamint Pécsett horvát főkonzul. A HDZ ezért nagyon rossz néven vette, hogy Škoro – akit több konzervatív és klerikális politikai és civil alakulat is támogatásáról biztosított – a párt hivatalos jelöltje ellen indult az elnökválasztáson.

horvat elnokvalasztas

Ez már nem , hanem egy mérkőzés

Davor Bernardić, az SDP elnöke az eredményváró rendezvényen megköszönte a választópolgároknak, hogy elmentek szavazni.

Ez Milanovićnak, az SDP-nek és partnereinek a győzelme

– mondta. Hozzátette: az állampolgárok fordulatot várnak, a második forduló pedig “harc lesz a szükséges változásokért, egy jobb ért”.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Zoran Milanović a második fordulóra utalva a Facebookon közölte:

Horvátországban, amelynek én leszek az elnöke, senki sem lesz másodrendű állampolgár.

Milanović úgy nyilatkozott: a következő két hétben harcolni fog azért, hogy mindenkit, aki Horvátország érdekeit előtérbe helyezi, rábeszéljen a választásokra.

Megyünk a második fordulóra, de nem háborúba, a háborúknak vége van. Egy civilizált polgári mérkőzés vár ránk, amelyben győzzön a jobb, és azt hiszem, hogy én vagyok a jobb

– húzta alá a volt .

A második fordulóban a jobb lehet a jobb

Grabar-Kitarović a nyilvánosság előtt megtartott beszédében úgy fogalmazott:

Ez tíz az egy ellen csata volt.

Hozzátette: Milanovićtól eltérően neki egy erős ellenféllel is meg kellett küzdenie saját soraiban. Itt a másik jobboldali jelöltre, Miroslav Škoróra utalt az államfő. Azt mondta, most mindannyiuknak össze kell fognia, hogy a második fordulóban győzni tudjanak.

Ha a jobboldali jelöltekre leadott szavazatok számát nézzük, akkor aligha kétséges, hogy a második fordulóban Grabar-Kitarović nyer.

Ha a jobboldali jelöltekre leadott szavazatok számát nézzük, akkor aligha kétséges, hogy a második fordulóban Grabar-Kitarović nyer, vagyis nem lesz szükség “kohabitációra” Horvátországban.

Ehhez azonban mozgósítania kell az “áruló” szavazókat, akik Škoróra, és nem rá, a Horvát Demokrata Közösség hivatalos jelöltjére adták le a voksukat.


A választási bizottság adatai szerint az első fordulóban a szavazásra jogosultak 51,6 százaléka, vagyis mintegy 1 millió 835 ezer ember járult az urnákhoz.

MTI/BALK


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Aestherar 412
tarhelypar-412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: