Connect with us

Bulgária

ШИРОКА МЕЛНИШКА ЛОЗА: Churchill bolgár szerelme

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

melnik bulgaria wine
A cikk meghallgatása

A bolgár borok nem olyan híresek, mint az olasz, a francia vagy netalán a magyar “mámorkeltő nedűk”, de azért voltak kedvelőik, akik nagy tiszteletet mutattak irántuk. Az egyik brit miniszterelnök idejében naponta több mint egy liter fogyott el az egyik bolgár borból a Downing Street 10-ben. De melyikből?

Viszki és bor

Kevés olyan jól dokumentált figurája van a történelemnek, mint Winston Churchill.

A legendás brit miniszterelnökről elképesztő mennyiségű könyvet írtak; de filmben (legutóbb Gary Oldmannek Oscar-díjat is hozott a 2017-ben bemutatott A legsötétebb óra), sőt, mostanság sorozatokban (The Crown, Peaky Blinders) is megörökítik alakját.

És mindenhol ugyanúgy ábrázolják, jellegzetes külsővel, viselkedéssel, öltözködéssel – valamint az elmaradhatatlan szivarral és viszkivel.

melnik borok

Pedig mást is előszeretettel fogyasztott.

Ahogy arra már bulgáriai úti beszámolómban is felhívtam a figyelmet,

-a “brit bulldog” nagy borkedvelő volt, és igazán szívébe (gyomrába, májába) zárta a balkáni ország nedűit.

Az ellenség bora

Bulgária legkisebb városában, a falunyi Melnikben skanzenjellege ellenére a mai napig virágzik a borkultúra, a gyönyörű fekvésű település jelentős részben ebből él.

Komoly megrendelőnek számított Winston Churchill is, ládaszám importáltatta rezidenciájára a “siroka melniska” nevű szőlőfajtából készült vörösbor-különlegességet.

melni wine shop

A kifejezetten kellemes ízű száraz bort kortyolgatva az ember hamar megfejtheti, miért lett ez Churchill kedvence: zamata erőteljes dohány- és tölgyfahordó-jegyeket hordoz, ismerős terep ez egy szivar- és viszkirajongónak.

A melniki vörösborból Sir Winston derekasan fogyasztott, a beszámolók szerint évi 500 litert rendelt belőle.

– És ezen a szokásán Churchill a II. világháború alatt sem változtatott, amikor Bulgária a náci Németország szövetségese, vagyis ellenséges állam volt.

melnik view

Ez a sztori pedig nemcsak a különc politikusról, de a Balkán egyik legpompásabb borvidékéről is sokat elárul.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava