Connect with us

Bulgária

A “BALKÁNI CHE GUEVARA”: Bolgár-macedón adok-kapok

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

goce delcev
A cikk meghallgatása

“Bármit mondasz Macedóniáról, tévedni fogsz”, hangzott el egy Macedóniáról szóló szófiai értelmiségi beszélgetésen, vagyis bármit mondasz, annak az ellenkezője is igaz. A bolgár-macedón kérdés bonyolultságát úgy lehet megérteni, ha elképzeljük, hogy milyen lenne, ha egy nap a székelyek kijelentenék, ők sohasem voltak magyarok, az ezeréves székely-magyar közös történelmet csak rájuk erőltették, a XXI. sz. viharos eseményeiben a magyarok fasiszta megszállók voltak, és az anyanyelvük sem magyar, hanem székely.

MOTTÓ
“Szánandó az a nemzet, amely széthasadt, és minden része nemzetnek hiszi magát.” (Kahlil Gibran (1883-1931) A PRÓFÉTA KERTJE)

Himnikus alak

A 2017-ben Szófia és Szkopje között megkötött történelmi jelentőségű barátsági, jószomszédi és együttműködési megállapodás reményt keltett, hogy végleg pont kerül a két ország közötti több évtizede tartó fagyos viszonyra.

A szerződés értelmében a két ország közötti közös történelmi múlt tisztázására megalakult egy bolgár-macedón történelmi bizottság, amely sok vitatémát zárt le eddig, de maradtak olyanok is, amelyek mindkét fél számára vörös posztót jelentenek, és amelyekből egyik sem akar engedni.

Ilyen például Goce Delcsev forradalmár hovatartozásának a kérdése.

Ki volt Goce Delcsev, akinek a neve még a macedón himnuszban is meg van énekelve?

Balkáni állapotok

Mint ismeretes, az 1878. évi Berlini kongresszus rendezetlenül hagyta a Balkán legégetőbb kérdéseit (innen származik a balkáni állapotok kifejezés), leválasztotta az államiságát visszanyerő Bulgáriáról Macedóniát és visszajuttatta azt az Oszmán Birodalomnak, aminek következtében Macedóniában megindultak a függetlenségi mozgalmak.

A szabadságharcos Goce Delcsev, a bulgáriai Belső Macedón Forradalmi Szervezet (VMRO) párt ideológusa, a szófiai katonai iskola neveltje volt, aki 31 évesen esett el az Oszmán Birodalom elleni felkelésben Macedónia felszabadulásáért.

– Stevo Pandarovszki macedón államfő szerint kétségtelen, hogy Delcsev bolgárnak vallotta magát, de az önálló macedón nemzetért halt meg.

A bolgár álláspont szerint az utóbbi állítást nem támasztják alá történelmi tények, a macedón nemzet eszméje csak évtizedekkel később született meg.

Szófia nem enged álláspontjából, mely szerint Goce Delcsev és a VMRO sok más vezető forradalmárja etnikai bolgár.

Ma Goce Delcsevet Bulgáriában nemzeti hősnek tekintik, az egyik legnagyobb forradalmárnak, aki életét áldozta Macedónia és Edirne Thrákia felszabadításáért.

A “balkáni Che Guevara”

Amikor a bolgárok úgy látják, hogy kisajátítják történelmüket, akkor azonnal fenyegetőznek, hogy megvétózzák Macedónia felvételét az a NATO-ba és az EU-ba.

Nagyon szerencsétlenül sült el Bojko Boriszov bolgár kormányfő kijelentése a témában.

– Szerinte a forradalmárt Che Guevarához lehet hasonlítani, aki argentinnak született, harcolt Kuba felszabadulásáért és egy harmadik országban esett el.

A bolgár média szerint Boriszov ezzel a kijelentéssel a történelemvizsgán biztosan elbukott volna.

Aki ellenállt, azt internálták

A balkáni háborúkban a vesztes Bulgária kénytelen volt beletörődni Macedónia területének felosztásába: egy részét a Görög Királyság, a másikat a Szerb Királyság szerezte meg, neki csak a Pirini- Macedónia maradt meg.

– Az 1944. szeptember 9-i kommunista hatalomátvétel után megkezdődött a Komintern régi tervének megvalósítása, az önálló macedón kulturális autonómia létrehozása egy Balkáni Föderáció keretein belül.

Az 1947. évi bledi titkos Tito- Dimitrov alku értelmében Bulgária engedélyezte Jugoszlávia kulturális tevékenységét Pirini- Macedóniában, cserébe ígéretet kapott, hogy visszakapja néhány 1919-ben elszakított határszéli területét.

Közben szovjet nyomásra megkezdődött Pirini- Macedóniában a bolgár lakosságnak, mintegy 310 ezer főnek az erőszakos macedonizálása, arra kényszerítették a lakosságot, hogy vallják magukat macedónnak, aki ellenállt, kb. 40 ezer fő, azt internálták.

– A titói propaganda hatására Szófia 1946. október 7-én átadta Goce Delcsev földi maradványait Szkopjénak.

Az erőszakos macedonizációnak végül a Sztálin és Tito közötti megromlott viszony vetett véget 1948-ban, illetve Todor Zsivkov 1963. évi politikai színrelépése, aki úgy zárta le Pirini- Macedónia macedónizálását, hogy közben megerősítette kapcsolatait a Szovjetunióval.

A sors iróniája, hogy az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ünnepén, július 4-én az amerikai nagykövetségen tartott hivatalos ünnepségen Stevo Pandarovszki államfő és Zoran Zaev kormányfő jelenlétében Tamara Todevszka énekesnő úgy énekelte el a macedón himnuszt, hogy kihagyta belőle a Goce Delcsevre és már történelmi személyiségekre vonatkozó versszakot, ezért később magyarázkodni volt kénytelen.

Macedónok Észak- Macedóniából
Észak- Macedónia miniszterelnöke tiltakozott amiért Bojko Boriszov bolgár kormányfő újságírók előtt őt észak-macedón kormányfőnek titulálta. “Mi macedónok vagyunk, akik Észak- Macedóniában élnek” – pontosított Zoran Zaev.

Közös bolgár-macedón ünnepek

Vannak azonban pozitív példák is. A macedón kormány például úgy döntött, hogy Bulgária és Észak- Macedónia közösen emlékeznek meg Szent Cirill és Szent Metód ünnepeiről, Szent Kliment Ohridszkiről, Szent Naumról és Nagy Sámuel cárról.

A hivatalos kormányközlemény azt is kimondta, hogy 2019 végéig a bolgár-macedón történeti és oktatási szakértői bizottságnak meg kell oldania az Illés-napi felkeléssel, a Goce Delcsevvel és már történelmi személyiségekkel kapcsolatos történelmi vitákat is.

Goce Delcsevvel kapcsolatban Szkopje a közös ünneplés dátumát a fent említett október 7-ben jelölte meg, ami a bolgárokat jugoszláv propagandára emlékezteti, emiatt számukra elfogadhatatlan.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English4 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékHimnikus alakBalkáni állapotokA “balkáni Che Guevara”Aki ellenállt, azt internáltákKözös bolgár-macedón ünnepek A cikk meghallgatása The great mountain robber, the Slovak...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékHimnikus alakBalkáni állapotokA “balkáni Che Guevara”Aki ellenállt, azt internáltákKözös bolgár-macedón ünnepek A cikk meghallgatása Marko Đurić, who previously served as...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékHimnikus alakBalkáni állapotokA “balkáni Che Guevara”Aki ellenállt, azt internáltákKözös bolgár-macedón ünnepek A cikk meghallgatása Even the Croatians couldn’t resist getting...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékHimnikus alakBalkáni állapotokA “balkáni Che Guevara”Aki ellenállt, azt internáltákKözös bolgár-macedón ünnepek A cikk meghallgatása The Serbian government has made the...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékHimnikus alakBalkáni állapotokA “balkáni Che Guevara”Aki ellenállt, azt internáltákKözös bolgár-macedón ünnepek A cikk meghallgatása In recent days, there has been...

Egy hét legjava