Connect with us

Magyarország

NYERT AZ APOLLO: Lecsúszott egy szlovén bankról az OTP, az amerikaiak megint beelőztek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az Apollo amerikai befektetési alap tulajdonában lévő Új Maribori Hitelbank (Nova komercijalna banka Maribor, NKBM) vásárolhatja meg az Abankát. Erről erről döntött a szlovén állami vagyont kezelő holding, az SDH. Az Abankára az OTP is tett ajánlatot.

A második szlovén bank, az NKBM és a harmadik Abanka egyesülését követően az amerikaiak szlovéniai piaci részesedése mintegy 22,5%-ra növekszik, ami 8,71 milliárd euróra tehető. Ezzel szinte beérik az első helyen lévő Új Ljubljanai Bankot (Nova Ljubljanska Banka, NLB), amelynek az eszközállománya 8,81 milliárd euróra rúg.

Apad az állami tulajdon a bankokban

Az Abanka 100%-os állami tulajdonban állt azóta, hogy a rossz hitelállománya alatt roskadozó pénzintézet 2014-ben állami tőkeinjekciót kapott az összeomlás elkerülésére. Az állami segítségnyújtáshoz szükség volt az Európai Bizottság engedélyére. A tőkeinjekció jóváhagyásának az volt a feltétele, hogy a bankot 2019 közepéig el kell adni.

– Ez a harmadik bank, amelyből kivonul a szlovén állam. Eladta már a Nova Ljubljanska Bankában lévő 65%-os részesedését, valamint a maribori Nova kreditna bankában fennálló teljes portfólióját.

Karmen Dietner, az az állami vagyont kezelő szlovén állami holding főmegbízottja a sajtónak azt mondta, az Abankát megvásároló amerikai befektetési alap nem kapott garanciát a 2013-as bankrendszeri szanálás lehetséges negatív következményeinek ellensúlyozására.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy a 781 millió eurós állami feltőkésítés megtérül-e az akvizícióval, Dietren azt válaszolta: amennyiben a felvásárlási árhoz hozzáadják az összes adósságot, az meghaladhatja az állami támogatás értékét.

A második az első vesztes

Az Abankára rárepült az OTP is, amely egyes szlovéniai sajtójelentések szerint a legesélyesebb jelölt volt. Az STA szlovén hírügynökség azonban úgy értesülést, hogy az Apollo szállt magasabbra. Ráadásul ez az OTP második veresége Szlovéniában, 2015-ben ugyanis lemaradt az NKBM-ről, akkor is az Apollo szárnyalta túl a magyar ajánlatot.

Kiszivárgó hírek szerint mindkét pályázó nagyjából 450-500 millió eurós ajánlott tett az Abankáért. Az egyik és a másik ajánlattevő is rendelkezik már bankkal Szlovéniában, tehát a Balkánon egyre nagyobb befolyásra törekvő OTP is.

MTI/BALK

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava