Connect with us

Magyarország

NYERT AZ APOLLO: Lecsúszott egy szlovén bankról az OTP, az amerikaiak megint beelőztek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

abanka slovenija otp
Listen to this article

Az Apollo amerikai befektetési alap tulajdonában lévő Új Maribori Hitelbank (Nova komercijalna banka Maribor, NKBM) vásárolhatja meg az Abankát. Erről erről döntött a szlovén állami vagyont kezelő holding, az SDH. Az Abankára az OTP is tett ajánlatot.

A második szlovén bank, az NKBM és a harmadik Abanka egyesülését követően az amerikaiak szlovéniai piaci részesedése mintegy 22,5%-ra növekszik, ami 8,71 milliárd euróra tehető. Ezzel szinte beérik az első helyen lévő Új Ljubljanai Bankot (Nova Ljubljanska Banka, NLB), amelynek az eszközállománya 8,81 milliárd euróra rúg.

Apad az állami tulajdon a bankokban

Az Abanka 100%-os állami tulajdonban állt azóta, hogy a rossz hitelállománya alatt roskadozó pénzintézet 2014-ben állami tőkeinjekciót kapott az összeomlás elkerülésére. Az állami segítségnyújtáshoz szükség volt az Európai Bizottság engedélyére. A tőkeinjekció jóváhagyásának az volt a feltétele, hogy a bankot 2019 közepéig el kell adni.

– Ez a harmadik bank, amelyből kivonul a szlovén állam. Eladta már a Nova Ljubljanska Bankában lévő 65%-os részesedését, valamint a maribori Nova kreditna bankában fennálló teljes portfólióját.

Karmen Dietner, az az állami vagyont kezelő szlovén állami holding főmegbízottja a sajtónak azt mondta, az Abankát megvásároló amerikai befektetési alap nem kapott garanciát a 2013-as bankrendszeri szanálás lehetséges negatív következményeinek ellensúlyozására.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy a 781 millió eurós állami feltőkésítés megtérül-e az akvizícióval, Dietren azt válaszolta: amennyiben a felvásárlási árhoz hozzáadják az összes adósságot, az meghaladhatja az állami támogatás értékét.

A második az első vesztes

Az Abankára rárepült az OTP is, amely egyes szlovéniai sajtójelentések szerint a legesélyesebb jelölt volt. Az STA szlovén hírügynökség azonban úgy értesülést, hogy az Apollo szállt magasabbra. Ráadásul ez az OTP második veresége Szlovéniában, 2015-ben ugyanis lemaradt az NKBM-ről, akkor is az Apollo szárnyalta túl a magyar ajánlatot.

Kiszivárgó hírek szerint mindkét pályázó nagyjából 450-500 millió eurós ajánlott tett az Abankáért. Az egyik és a másik ajánlattevő is rendelkezik már bankkal Szlovéniában, tehát a Balkánon egyre nagyobb befolyásra törekvő OTP is.

MTI/BALK

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava