Connect with us

Románia

A családtagverés nemzeti sport Romániában

Az egyik fő ok, amely kiváltja a családon belüli erőszakot, az a társadalmi hozzáállás és azok a sztereotípiák, amelyek megerősítik a férfi domináns szerepét és a nő alárendelt szerepét: a férfi felsőbbrendűségére vonatkozó felfogás lényegesen közrejátszik a családon belüli erőszak jelenségének kialakulásában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nemzeti sport Romániában a családtagok bántalmazása
2023-ban több mint 108 831 családon belüli erőszakos cselekedetet jelentettek a rendőrségen, de a családvédő egyesületek aktivistái szerint ennek a számnak legalább háromszorosa történt
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Segélyhívás érkezett a Bákó megyei rendőrségre: egy középkorú nő feldúlva jelezte, hogy férje bántalmazza, élete veszélybe került. A hívás helyét pár másodperc alatt azonosították, egy falusi település egyik utcájából jött. A rendőrök kiszálltak a településre, megtalálták az utcát, a helyiek segítségével lokalizálták a házat is, azonban onnan nem hallatszott ki veszekedés zaja, minden nyugodtnak tűnt, ezért a rendőrök visszamentek az őrsre. Másnap derült ki, hogy a furcsa csend hatalmas tragédiát takart: a nőt meggyilkolta a férje, fejszével sújtott le rá, majd magával is végzett. Mindez aznap történt, amikor „Családon belüli erőszak – a mai társadalom sebezhető pontja?!” címmel tartottak vitát Románia parlamentjében szakértők és az illetékes állami intézmények, illetve civil szervezetek képviselőinek részvételével.

Aggasztó adatok

A családon belüli erőszak mindig is gondot jelentett Romániában. A koronavírus-járvány vége felé azonban soha nem látott méreteket öltött.

2023-ban több mint 108 831 családon belüli erőszakos cselekedetet jelentettek a rendőrségen, de a családvédő egyesületek aktivistái szerint ennek a számnak legalább a háromszorosa történt. A legnagyobb arányt a testi sértés vagy más erőszakos bűncselekmények tették ki.

Tavaly több mint 12 000 ideiglenes távoltartási végzést adtak ki a rendőrök, amelyek közül több mint 6 000-et a bíróságok is megerősítettek. A bűncselekmények legnagyobb arányát a testi sértés vagy más erőszakos cselekmény – 62%, a fenyegetés – 12%, a család elhagyása – 9%, a távoltartási végzés be nem tartása – 7%, a kiskorúak felügyeletével kapcsolatos intézkedések be nem tartása – 4% és az ideiglenes távoltartási végzés be nem tartása – 1% jelentette, amelyek együttesen az összes bűncselekmény 95%-át tették ki.

Érdekes, hogy noha általánosan elterjedt az a tévhit, hogy az erőszakos cselekedetek többségét falun követik el, ahol ma is általános jelenség a hímsovinizmus, a nők lenézése és távoltartása a közélettől („Nőknek a fakanál mellett a helyük” – így a román közmondás), városon valójában kétszer annyi eset történt, mint vidéken.

Egyszóval: semmi sem változott az elmúlt három évtizedben, legfennebb annyi, hogy az erőszakos cselekedetekre fény derül.

Mihai Venea, a Román Rendőrség közrendvédelmi osztályának vezetője elmondta, egyre nő azon áldozatok száma, akik merik jelenteni az őket ért bántalmazásokat és feljelenteni az erőszaktevőket.

Szó, szó, szó…

A parlamenti tanácskozás résztvevői a jelenség elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet, rámutatva arra, hogy az erőszak Romániában nemcsak a családban, hanem az utcán, az iskolában is mindennapos.

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter elmondta, hogy az idei év első három hónapjában a családon belüli erőszakos bűncselekmények száma 2,4 százalékkal, 13 307-ről 13 628-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bűncselekmények áldozatai közül 2507 férfi, 9 641 nő és 2262 kiskorú volt. Minden tizedik gyermek a családon belüli erőszak áldozata – részletezte az adatokat a miniszter.

Natalia Intotero családügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy a minisztérium két törvénytervezetet is beterjesztett a parlamentbe a gyerekek támogatására, és az egyik szerint 2025-öt a gyerekek évének nyilvánítanák Romániában a kiskorúak jogainak fokozott védelme érdekében. Emellett az Országos Esélyegyenlőségi Ügynökség számos programjának célja a nők támogatása – tájékoztatott Intotero.

Nicoleta Pauliuc, a bukaresti szenátus védelmi bizottságának elnöke sokatmondó rendőrségi adatokat ismertetett: tavaly az EU- és NATO-tagállam Romániában 108 831 családon belüli erőszakos esetet jegyeztek, többségében városokban, a rendőrök pedig 94 710 esetben avatkoztak be a 112-es segélyhívó számra érkezett hívások nyomán.

Nemzeti sport, “férfimunka”

Monica Anisie, a szenátus oktatási bizottságának elnöke szintén rendőrségi és ügyészségi adatokra hivatkozva elmondta, hogy 2023-ban óránként 12 gyermeket vagy felnőttet bántalmaztak családon belül, 173 személy életét vesztette a családon belüli erőszak miatt, és 170 elkövetőt állítottak bíróság elé.

Megjegyezte, hogy ezeken a statisztikákon csak akkor lehet javítani, ha az illetékesek foglalkoznak a jelenséggel. És az illetékesek nemcsak és nem elsősorban a rendőrök. Mentalitásváltásra van szükség a romániai társadalomban.

A Bűnmegelőzési Kutató Intézet 2016-ban készült tanulmányában megjegyzi, hogy az egyik fő ok, amely kiváltja a családon belüli erőszakot, az a társadalmi hozzáállás és azok a sztereotípiák, amelyek megerősítik a férfi domináns szerepét és a nő alárendelt szerepét: a férfi felsőbbrendűségére vonatkozó felfogás lényegesen közrejátszik a családon belüli erőszak jelenségének kialakulásában.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Romániában a családot egy olyan magánszférának tekintik, amelyet a férfiak irányítanak, és amelynek alapját a patriarchális modell képezi, ahol a férfi dönt és a nő meghallgatja őt, engedelmeskedik neki és követi.

Egy másik kulturális aspektus, amely döntően hozzájárul a családon belüli erőszakos megnyilvánulások kialakulásához, az, hogy az erőszakot a vitás helyzetek legadekvátabb megoldási formájának tekintik.

Ez látható nemcsak a család/párkapcsolat szintjén, hanem közösségi szinten is, a felek erőszakkal próbálják a saját igazukat elfogadtatni, ha eltérő gondolatok merülnek fel.

Az, hogy hiányzik a politikai érdeklődés a nők, a gyermekek gondjai iránt, azért van, mert a családot megbolygathatatlan magántérként kezelik, ezért korlátozzák az állam beavatkozását a családok életébe.

Az elborzasztó adatok viszont bizonyítják, hogy ez nem mehet így tovább.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava