Connect with us

Szerbia

Vladimir Orlić lett a BIA új igazgatója, aki a szerb elnök odaadó híve

A szerbiai ellenzék szerint Orlić kinevezésével „folytatódik a nemzetbiztonsági szolgálat szétzilálása és az SNS-párti klikk kezébe történő átjátszása, amely így védi saját bűnös ügyeit, szervezett bűnözői kapcsolatait és a hatalmát, ugyanakkor a kormányközeli képviselők szerint az ügynökség “a haza érdekében” működik majd Orlić vezetése alatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nem éppen a legfrissebb hír, hogy Vladimir Orlić lett a BIA új igazgatója, csak most vált hivatalossá
Nem éppen a legfrissebb hír, hogy Vladimir Orlić lett a BIA új igazgatója, csak most vált hivatalossá, viszont mindez azt engedi sejtetni, hogy folytatódik a szerb titkosszolgálat lecsúszása (Forrás: B92)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai nemzetbiztonsági tanács ülésén, amelyet Aleksandar Vučić szerb elnök vezetett, jóváhagyták Vladimir Orlić kinevezését a Biztonsági Információs Ügynökség, népszerűtlen nevén a BIA igazgatói posztjára. Az ülésen a nemzetbiztonsági helyzet aktuális állását vitatták meg a régióban, különös tekintettel Szerbia helyzetére, amelyen Orlić kinevezése nem javít, hiszen ő a BALK megítélése szerint a “hardcore haladók” (HH) táborába tartozik, vagyis Aleksandar Vučić odaadó híve.

Ki is az a Vladimir Orlić?

Vladimir Orlić 2008 óta a Szerb Haladó Párt (SNS) tagja, amelyben főként információs, média- és szervezési feladatokkal foglalkozott. Többször is a párt információs tanácsának elnöke volt a Čukarica községi szervezetben és a belgrádi városi szervezetben. Később a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnökévé választották.

Orlić négy alkalommal nyerte el a parlamenti képviselői mandátumot az SNS által vezetett listán.

Párhuzamosan haladt előre a párt és a parlamenti ranglétrán, egyszerű képviselőből az SNS képviselőcsoportjának helyettes vezetőjévé, majd az országgyűlés alelnökévé, végül a parlament elnökévé választották, így ő lett az ország harmadik legmagasabb rangú tisztségviselője.

Piszkosszájúságban Milenko Jovanovnak, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetőjének, vagyis a Bánát Hangjának és a “haladók jukeboxának” a vetélytársa, viszont a BIA igazgatójaként egy ideig nem lesz lehetősége közszereplésre.

– Nagyon szép dolognak tartom, hogy Orlić úr hamarosan új beosztásba kerül a BIA-ban, így mi is szóhoz jutunk, mert Orlić nem tudja majd hallatni a hangját

– mondta a napokban Borko Stefanović, az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Párt (SSP) alelnöke egy tévéműsorban, miután kiszivárgott, hogy az ellenzéki körökben közutálatnak örvendő politikus lesz a szerb polgári titkosszolgálat új igazgatója, és Aleksandar Vulin “méltó” utódja.

Stefanović szerint Orlić kinevezésével „folytatódik a nemzetbiztonsági szolgálat szétzilálása és az SNS-párti klikk kezébe történő átjátszása, amely így védi saját bűnös ügyeit, szervezett bűnözői kapcsolatait és a hatalmát.”

Orlić a 2022 augusztusától 2023 novemberéig tartó házelnöki pozícióját gyakran arra használta fel, hogy sározza az ellenzéket – van erre jobb szó is, de az nem tűri a nyomdafestéket – különösen pedig Dragan Đilas ellenzéki vezetőt, aki állítása szerint Belgrád polgármestereként politikai tevékenységével korábban “gyerekeket és terhes nőket lopott meg, és ezáltal mások gyerekeiből húzott hasznot”.

Az ellenzéki sorokból egyébként arra is utaltak, hogy nem éppen a legfrissebb hír, hogy Orlić lett a BIA új igazgatója, csak most vált hivatalossá, bár mint az egyik ellenzéki képviselő megjegyezte, soha sem hitték volna, hogy Orlić szerencsejáték-tartozásainak terhe alatt kvalifikálni tudja magát a Szerb Haladó Párt legmagasabb pozícióira!

– Ami Önt illeti, Orlić Úr, eleget sértegetett már engem. El kell mondanom, hogy évek óta olyasmiket hallok, hogy a kaszinói tartozások miatt lépett be a Szerb Haladó Pártba, amelyeket nem tudott visszafizetni. Azt mondom Önnek, hogy én ezt egyáltalán nem hiszem el, mert ha csak ezért lépett volna be a pártba, akkor Ön már visszafizette volna ezeket az adósságokat

– mondta a szerbiai parlamentben az Orlić által a legtöbbet támadott Dragan Đilas, aki szerint “a BIA új igazgatója nem a kockán elvesztett pénz miatt van a haladók között, hanem azért, mert semmiféle erkölcsi tartással, tisztességgel és méltósággal nem rendelkezik, mert egy hazudozó, aki ennek folytán szuperül végrehajtja mindazt, amit a nagyfőnök rábíz”.

A BIA lezüllesztése

Az előző igazgató, Tomislav Radovanović csak ideiglenesen vezette a szerbiai titkosszolgálatot, mert Aleksandar Vulin, aki most miniszterelnök-helyettesként éppen Oroszországban tárgyal, amerikai nyomásra lemondott a tisztségről, Washington ugyanis nehezményezte, hogy Vulin Belgrádban gyülekező orosz ellenzékieket nyomott fel Moszkvánál, köztük Vlagyimir Kara-Murzát is, aki 25 év Szibériát kapott.

Ezt követően elég erős kérdés, hogy Aleksandar Vulin után mennyire lehet még lezülleszteni a szerbiai titkosszolgálatot?

Szerbiában egyébként arra senki nem számított, hogy Radovanović tartós megoldásként marad a poszton Vulin kibuktatása után, mert Aleksandar Vučićnak odaadóbb emberre volt szüksége, így az új szerbiai kormány megalakulását követően az igazgatói posztra Orlić került, aki szolgalelkűségből eddig kitűnőre vizsgázott, amit szebben fogalmazva úgy is mondhatnánk, hogy százszázalékosan bizonyította hűségét Vučić iránt.

Ellenzéki körökben úgy vélik, hogy a BIA új igazgatója nem rendelkezik a poszt betöltéséhez szükséges képesítéssel, ugyanakkor a kormány képviselői szerint az ügynökség “a haza érdekében” működik majd Orlić vezetése alatt.

– Teljes támogatás Vladimir Orlićnak. Csodálatos és tisztességes ember. Őszinte hazafi, családcentrikus személy, aki rendelkezik vezetői képességekkel, kiválóan képzett… Hiszem, hogy a szolgálat a vezetése alatt a lehető legjobban működik majd a haza érdekében

– írta Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt jobbszárnyi képviselője, akinek védőügyvédként több kliense is van a kormányközeli körökből.

Az udvari médiához tartozó Informer az itt elmondottakkal szemben arról ír, hogy Orlić impozáns életrajzzal rendelkezik, diplomáját a belgrádi egyetem villamosmérnöki karának távközlési tanszékén szerezte, ahol nem sokkal később villamosmérnöki és számítástechnikai doktori címet is bebiztosított magának.

Kérdés, hogy ez a képzettség mire jogosítja fel titkosszolgálati értelemben, az viszont biztos, hogy politikai téren megfelel az elvárásoknak, ilyen esetekben pedig más nem is igen fontos, legalábbis a Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vučić szempontjából.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava