Connect with us

B A Balkanac

Dylan, Batman, Pókember és Baba Jaga a piacon (19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál)

Egyes fantáziadús szemtanúk állítása szerint tarka, kötelezően fekete-piros, alul kék farmeros göncében Dylan Dog ott volt az idei 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon. Ott szimatolt a standok közt, közben nem volt teljes egészében társtalan. Mert ugyanott mászkált, nézelődött Batman is, akárcsak személyesen maga a Pókember

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ki a frász az a Dylan Dog? Ezt kérdeztük a mesterséges intelligenciától is, amely a jobboldali "személylerajzolást" adta
Ki a frász az a Dylan Dog? Ezt kérdeztük a mesterséges intelligenciától is, amely a jobboldali "személylerajzolást" adta első nekifutásra
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 5 Átlag: 4.8]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bevallom, első hallásra valóban hihetetlennek tűnik, az összegyűjtött bizonyítékok azonban arra engednek következtetni – mondatja elbeszélőjével muzslyai Sándor Zoltán írónk –, hogy mégiscsak igazként fogadjuk el, miszerint a paranormális jelenségekkel foglalkozó képregényhős magánnyomozóról, a méltán világhírű Dylan Dogról szóló pilot epizód Máriafalvához fűződik.

Hogy melyik Máriafalvához pontosan, meg aztán hogy is van ez, elolvashatják az azóta megboldogult Ex Symposion folyóirat egyik régebbi, a képregény műfajába gyökerező számában. (Pontosan a 2019/104-esben!) Természetesen azt is megtudhatják belőle, ha nem tudták, ki a frász az a Dylan Dog. Különben – a magunk részéről máris sietünk készséggel a kedves segítségükre: – Dylan egy kissé igénytelenebb külsejű, a szokottnál – a régi Rip Kirbynél például – lazább viseletű és viselkedésű nyomozó.

Fiatalabb férfiú, aki egészen furcsa ügyekbe keveredik, amelyekből azért általában sikerrel mászik ki, ha nem is mindig a legtetszetősebb módon. Ezen azonban nem kell fennakadnunk, mert ez a sztrip(p) – ez a Dylan D. – a viszonylag újabb keletű képregény több vonatkozásban mítoszromboló vonulatának egyik legjelesebb terméke.

Nevezetesen annak az irányzatnak, amely szakítani igyekszik az újabb időkben gyakorta emberi gyengeségeikkel együtt ábrázolt hősök régebbi szent és sérthetetlen mivoltával. Tehát nagyon is e-földi, ehhez a földhöz tartozó a Dylan-mű, miközben mégiscsak telve mindenféle földöntúli csodával.

A nem egyszer esendő hős, Dylan Dog rajongói tavaly szomorúan vehették tudomásul, hogy kedvencük egyik apja (ha van ilyen…), szülője és életben tartója, az olasz Carlo Ambrosini távozott az élők sorából. Ugyanakkor örömmel tapasztalhatták, hogy az amúgy félig-meddig Dylan Thomas halhatatlan angol költőről elnevezett drágaságuk életben maradt, új megoldandó, izgalmas feladatokra várva. (Mert mégiscsak: A halál hatalma fenn nem marad. Vagy másik lírai változatban: És nem vesz rajtuk erőt a halál.)

Így aztán egyes fantáziadús szemtanúk állítása szerint tarka, kötelezően fekete-piros, alul kék farmeros göncében Dylan Dog ott volt az idei 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon. Ott szimatolt a standok közt, közben nem volt teljes egészében társtalan. Mert ugyanott mászkált, nézelődött Batman is, akárcsak személyesen maga a Pókember. Nem kevésbé a szépséges Valentina, aki viszont a híres itáliai képregény-művészt: Crepax, Guidót (1933–2003) tekintheti apjának. – Képesek rá valamennyien minduntalan jelen lenni, mert úgy tűnik, ők mégiscsak az utolsó szálig öröklétűek. Vagy legalábbis kilenc életük van, akár a normál macskának. (VAÚÚÚ!)

Korcsmáros Pál Piszkos Fredjével is elkövettük azt a galádságot, hogy odavetettük a mesterséges intelligencia elé, ezt látta ki belőle. Hiába, a gépnek nem mindig van humorérzéke

Korcsmáros Pál Piszkos Fredjével is elkövettük azt a galádságot, hogy odavetettük a mesterséges intelligencia elé, ezt látta ki belőle. Hiába, a gépnek nem mindig van humorérzéke

Ez a május 10-én kezdődött, majd három napig tartó, gazadagon meg- és beterített magyar képregényfeszt jelentős visszhangot keltett. Hivatalos plakátját a tavalyi Korcsmáros Pál-díjas László Márk készítette, és a népes rendezvényen szinte mindegyik jelentős magyar képregény kiadó, alkotócsoport, nem utolsósorban egyéni szerző részt vett. Sőt: a kereskedelem is képviseltette magát, miközben a külföldi szerzők se maradtak távol. – Most már nincs értelme felsorolni, hogy mi minden volt látható a Restro Puskintól – a Román, Francia és Lengyel Intézeten keresztül – a Massolit Kávéházig, középpontjában az ELTE Campus Gömb Aulájával. – Akit érdekel, még nyugodtan elolvashatja a fesztivál Facebook honlapján.

Kellemes böngészést!

Mindenesetre nem árt kidomborítani, hogy szigorúan a fókuszba lettek állítva, terelgetve a gyerekek, különösen 12-én az említett Gömb Aulában, de egyebütt is. Ugyanis a szervezők ügyeltek arra, hogy az izgalmas buliból a legkisebbek se maradjanak ki. A sok műsor közül így kapásból megemlíthetjük például a RAJZOLJ TE IS KÉPREGÉNYT! kísérleti workshopot. Házigazdaként Kovács Milánnal és Ambrus Izsákkal, akik a szülőket is szeretettel várták.

Láthatók voltak ott sorban a Zórád Ernő-képregénypályázat díjazottjai, meg mindenféle rajzok-művek, amelyek közül könnyen észrevehető figyelmet keltett a WOMAN POWER IN COMICS c. válogatás. Nem kevésbé az afrikai képregényeket bemutató KUBUNI-csokréta, amely reprezentatív rátekintést nyújt arra a tájainkon kevésbé ismert „fekete” alkotói területre.

Számunkra felettébb érdekes, persze, hogy a fél tucat külföldi vendég között ott volt a horvát Dalibor Talajić is, a visszhangos DEADPOOL ÖLÉGIA atyja. Ugye, annak a színes sztorinak a kifundálója, melyben Deadpool kinyírja az egész Marvel-univerzumot.

A mesterséges intelligencia úgy rajzolta meg Supermant, mint aki most érkezik meg egy "testépítő tanfolyamról"

A mesterséges intelligencia úgy rajzolta meg Supermant, mint aki most érkezik meg egy “testépítő tanfolyamról”

Nem utsósorban jelen volt az olasz Valentina Romeo, aki jelen pillanatban a Bonelli-háznak dolgozik, közben olyan neves hősökhöz van köze (hősökkel „hozható hírbe”), mint ZAGOR. Vagy éppenséggel maga Dylan Dog, aki valószínűleg miatta csellent ki, vagyis hát látogatott el a vásárra. Nem pedig azért, hogy például találkozzék az ijesztő külsejű BATMAN kollégával. Szívélyesen kezet rázzon vele, esetleg megbeszéljék a jelenlegi rettentő, világrémisztő politikai helyzetet. És hogy abban mitévők lehetnének, mit tehetnének pl. az oroszok ellen. Esetleg Superman megdumálásával… Vajon?

Közben az is tisztázásra kerülhetne, hogy a főrészt orosz hátterű, ozsonnára gyerekeket zabáló, Muszorgszkij is megénekelte rémes boszorka, a legendás BABA JAGA (a Vasorrú v. egyes ábrázolások szerint Péniszorrú /magyarán F…orrú bába/ Baba Jágó) kinek a pártján áll ebben az irdatlan felfordulásban.

Disney már a Hófehérkébe is ezt rajzolta bele, a mesterséges intelligencia előbb kedves kis öregasszonyt rajzolt, rá kellett szólni, hogy vegye gonoszabbra a témát

Disney már a Hófehérkébe is ezt rajzolta bele, a mesterséges intelligencia előbb kedves kis öregasszonyt csinált nekünk, rá kellett szólni, hogy vegye gonoszabbra a figurát

P. S. Figyelemre méltó dolog, hogy manapság Magyarhonban a Filmvilág havilap foglalkozik rendszeresen képregénnyel, mégpedig jelentős értékben és mértékben. Elsősorban Kránicz Bence újságírónak, „sztripítésznek”, az idei fesztivál egyik szereplőjének köszönhetően, aki a terület bámulatra méltó ismerője. Aztán többen is felzárkóznak melléje, így például a Fivi áprilisi számában Földváry Kinga, aki Crepax életművéről értekezik. Többek közt a három évtizeden át bővülő Valentina-sorozatról ír, amelyet minden határt áthágó remekműnek tart. – Így aztán a képregény és a mozi testvéri összetartozását, könnyű átjárhatóságát napjainkban a Filmvilág is bizonyítja, amelyben maga Kránicz Bence: PÓKEMBER KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK c. ismertetőjével reflektál a Kingpin Kiadó tavalyi Pókember-különszámára.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 5 Átlag: 4.8]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava