Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

B.A. Balkanac

Ki tanította meg biciklizni az indiánokat? A futaki seriff kalandjai és az etyeki képregény rövid története

1 etyweki indian
Olvasási idő: 4 perc

Még Andy Vajna filmmogul uralmának idején kiszivárgott, hogy egy jelentős összegből legyártott koprodukciós készülhetne a valaha rég idegenbe szakadt Haraszthy Ágostonunkról. Csak aztán az történt épp, hogy Vajna meghalt, nem is rettent sokára rá, a projekt pedig parkoló pályára került. Hogy onnan mikor kaphat zöld fényt, létezik-e még, a jó ég tudja. Úgy látszik azonban, hogy mostanában újrastartolhat.

– De ki is ez a Haraszthy Ágoston? – jogos a kérdés.

Az egykor, még a ’48-as szabadságharc előtt a bécsi udvar üldözése elől (volt ott valami súrlódás) az Újvilágba hajózó Haraszthy az amerikai borászat messze legkimagaslóbb alakjává vált. Mindenképp legoszloposabb tagja a kaliforniainak, amely nélkül nem is nagyon beszélhetünk borászatról az Egyesült Államokban. Úgy tartja az egész képletes pinceboltozatot Ágostonunk figurája, mint ahogy az ó kariatidák tartották a vállukon az egész súlyos cuccot évszázadokon át. Néha játszi könnyedséggel, néha sírva-ríva, akár dülöngélve, de tartották, és igazából ma is tartják, Dionüszosz hordóival együtt. – Természetesen a görög kulturális utalás ezúttal itt az amerikai-magyar borkultúrára szűkül, ebből a pozícióból mondjuk tovább a sztorit. Tehát másodszorra is: jogos az érdeklődés mindazok részéről, akik nem hallottak róla, hogy ki is volt ez az Ágoston. Mert elsőre kitalálható, hogy nem a Szentről beszélünk. (Bár misebor is létezik, de az egy másik történet.)

Nos, kevésbé bonyolultan & talányosan: Haraszthy Ágoston az amerikai indiánok nagy barátja volt, úgy sikerült megmaradnia az Újvilágban. Szépen beszélt velük, biciklizni tanította őket, meg magyarul csevegni, meg magyar nótákat, néha zsoltárokat énekelni, ám tette utóbbit az erőszakos térítés leghalványabb szándéka nélkül. Törzsfőnök barátját elvitte a fehér telepesek kupijába, ahonnan az új élményekkel gazdagodva távozhatott, segítve a Sápadtarcú testvért mindenben, amiben csak tehette. Mert az indián becsületszó, kérem, az becsületszó. – Haraszthy Ágoston magyar (e)migráns ezen az úton boldogulhatott a továbbiakban. Skalpja megmaradt a fején, békedohány a farzsebben, pipa a szájban, csengő a biciklin. Törzsfőnök barátjának a bumáskája akkoriban még mindenütt utat nyitott neki. Illetve a többi indiánnal szemben legalábbis sokáig védelmet nyújtott.

Ki tanította meg biciklizni az indiánokat? A futaki seriff kalandjai és az etyeki képregény rövid története

Haraszthy ezredes egyébként az elsődleges verzió szerint Futakon született, csak a későbbiek szerint Pesten, de mindenképp 1812-ben. Mindegy is a hely, lényeg az, hogy családjának nagy birtokai voltak a Délvidéken, szőlői Futakkal szemben, a Tarcal napos oldalán, és Ágoston ott is nősült meg, akkoriban még magyar harangszóra. Futakon, aztán ment ki csak Amerikába, pedig előtte egy óriási, krokodilszerű szörnnyel álmodott, amitől egész pizsamáját átizzadva ébredt, azonban a rémálom nem tántorította el. Elsőre Wisconsinban telepedett le, s csak később jutott neki eszébe szőlővel próbálkozni, miután már egy rakás sikeres üzleti vállalkozása volt, ugyanakkor még mindig hiányzott valami. Eleinte szinte csak a hecc kedvéért szőlőt telepített új honában, jórészt a Tarcalról származó tőkéket. Szépen is hoztak, azonban észre kellett vennie, hogy Wisconsinban erre a dologra mégse a legmegfelelőbb az éghajlat, ennél melegebb vidékre kéne menni, és akkor Ágoston elindult.

Különben is unta már a szürke Wisconsint az a nyugtalan lelke. A várost, amelyet ő alapított, ahol végül seriff is volt, s ahol utóbb sugárutat neveztek el róla. Haraszthy Ágostonnak megint muzsikálni kezdett a messzeség. Ott kellett hagynia azt, amit ő Széptájnak nevezett el (ma Souk City). Kaliforniába ment, San Diegóba, amelyik akkoriban még csak pár szerencsétlen lelket számlált, de a hely már közelebb állt a Nagy Amerikai Álom megvalósításához. Egy kirándulás alkalmával fedezte fel Sonoma völgyét, s rögtön rájött, hogy megtalálta „a helyet”. Oda telepített tőkéit utóbb szerencsétlen módon elvitte a filoxéra, de fiai nem hagyták annyiban, újratelepítettek, s a hatalmas birtok ma is áll. Terem, virágzik: a BUENA VISTA. Az USA borászatának egyik meghatározó történelmi helye, ha nem a legmeghatározóbb.

Haraszthy Ágoston életéhez és halálához tartozik, hogy nem tudott egyhelyben maradni soha. Kaliforniából is el kellett mennie. A borászatot a fiaira bízta, ő meg a feleségével felkerekedett, majd irány Dél-! Nicaraguában telepedtek le, ahol komoly üzleti lehetőséget pillantott meg a vízimalmokban. Ott az a érte csakhamar, hogy a neje sárgalázban megbetegedett, majd elhunyt. Szörnyű csapásként élte meg, ennek ellenére a malom-elképzelésről nem mondott le, állandóan ezen őrölt az agya. Egyszer aztán felkerekedett, hogy megnézzen egy eladó objektumot a közelben, úgy jutott el az Alligátorok folyójáig. Éppen magas volt a vízállás, különben is kockázatos lett volna belegázolni a sodrásba, ezért úgy döntött, öszvérét hátrahagyva átmegy egy pallóként használt óriási farönkön a túlsó partra. Egy közelben lévő indián még látta, ahogy elindul, aztán valami elterelte a figyelmét. Mire visszanézett, Haraszthy Ágostont már nem látta sehol.

Teste sosem is lett meg.

Valószínűleg megcsúszott, s beleesett a folyóba. Később akadtak olyanok, akik úgy gondolták, öngyilkos lett, mert nagyon elmagányosult a halála előtti időkben. Nehezen viselte az öregedés strapáját, hiányzott neki az asszony. És nem is maradt senki igazából, aki ellenállhatatlan vágyat érzett volna, hogy az ezredesnek írjon. Így az ő kaliforniai sírjában nem fekszik senki, csak a szelleme látogatja néha. Meg a .


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az argentin tulajdonban lévő etyeki Haraszthy Pincészet nem rég egy képregényként összenézhető címkékkel ellátott borsorozatot dobott piacra. A címkéken Haraszthy Ágoston rajzolt mása látható. Az egyiken éppen seriffként. Valamiért épp az a rozé, egyébként filmforgatás szempontjából állítólag az etyeki Korda Filmstúdió is számításba jöhet (ha még áll és él.)


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: