Connect with us

Szerbia

Titót kilakoltatnák belgrádi sírjából, helyébe “igazi szerb hősöket” fektetnének

A BALK-on már többször figyelmeztettünk arra, hogy Szerbiában visszatérőben vannak a kilencvenes évek, és az is megjegyzendő, hogy Aleksandar Šapić, a Szerb Haladó Párt alelnöke nem mondott semmi újat Tito hazaküldésével kapcsolatban, miután maga az ötlet sem tőle származik, azt ugyanis Vojislav Šešeljtől, a szerb radikálisok vezetőjétől lopta

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Aleksandar Sapic kilakoltatná Josip Broz Titót a belgrádi sírjából
Aleksandar Šapić kilakoltatná Josip Broz Titót a belgrádi sírjából, az ötlet egyáltalán nem eredeti (Forrás: N1)
A cikk meghallgatása

Aleksandar Šapić, a belgrádi ideiglenes hatóság elnöke kijelentette, hogy kezdeményezi a Virágháznak (Kuća cveća), ahol a szocialista Jugoszlávia egykori elnöke, Josip Broz Tito nyugszik, múzeummá történő átalakítását. A volt belgrádi polgármester, akit a Szerb Haladó Párt ismételten erre a posztra jelölt, hozzátette, hogy “Titót vissza kell vinni Kumrovecba, ahonnan származott”, a Virágházat pedig szerb történelmi múzeummá kell átalakítani. Šapić erről a nagyon kormányközeli Informer hírportál televíziós adásában nyilatkozott.

Helycsere a belgrádi sírban

Šapić, aki egyúttal a Szerb Haladó Párt alelnöke, és elnökségének a tagja, jelezte, hogy kezdeményezi a horvát származású volt jugoszláv vezető visszaküldését oda, ahonnan jött, helyébe pedig igazi szerb hősöket fektetne.

A vízilabdázóból lett politikus egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy a Virágházban a legnagyobb szerb nagyságoknak kell pihenniük, az épületet ugyanis a szerb történelem múzeumává kívánja átalakítani.

Tito sírja a belgrádi virágházban

Tito sírja a belgrádi Virágházban, innen zavarnák haza (Forrás: Facebook)

– Ott azoknak kell nyugodniuk, akik valóban megvédtek minket: Stepa Stepanović, Živojin Mišić, Radomir Putnik és mások. Ezek azok az emberek, akiket Európa csodált, és akik megvédték az első világháborúban Szerbiát azoktól a németektől, akik most népirtást elkövetőknek nyilvánítanának minket

– mondta a szerb politikus, aki ezzel azt is kilátásba helyezte, hogy a nagy szerb nemzeti felbuzdulásban újratemetések is lesznek Belgrádban.

– A fejemre másznak Tito jugoszlávjai, amikor Dragoljub Mihailović nevét említem, aki az egyik legkiválóbb tisztünk volt, és aki Szerbiát védte a balkáni háborúkban, akárcsak az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia ellenében, illetve a második világháborúban a nácikkal szemben

– tette még hozzá Šapić, aki ezzel Draža Mihailović csetnikparancsnokra, vagyis Draža bácsira (Čiča Draža) gondolt, aki ellen éppen a Tito által vezetett jugoszláv hatóságok emeltek vádat kollaboráns magatartásért és háborús bűncselekmények elkövetéséért, majd ki is végezték. Most pedig Tito helyére pakolnák át.

2015 májusában egyébként a Szerbiai Semmisítőszék, amely a legfelsőbb fellebbviteli bíróság, egy vitatott döntés értelmében rehabilitálta.

Šapić szerint most az a kérdés, hogy ezentúl a szerb hősök előtt tisztelegnek-e a Virágházban egy Szerb Történeti Múzeum létrehozása által, vagy Josip Broz Titót hagyják ott, aki az Osztrák-Magyar Monarchia tizedese és szerinte a közelmúlt szerbiai történelmének nagy gonosztevője volt.

Šapić Šešeljtől lopta az ötletet

A BALK-on már többször figyelmeztettünk arra, hogy Szerbiában visszatérőben vannak a kilencvenes évek, és az is megjegyzendő, hogy Aleksandar Šapić, a Szerb Haladó Párt alelnöke nem mondott semmi újat, miután maga az ötlet nem tőle származik, azt ugyanis Vojislav Šešeljtől, a szerb radikálisok vezetőjétől lopta.

Tizenegy évvel Tito halála után, egészen pontosan egy 1991. május 4-én tartott összejövetelen Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt vezetője (Aleksandar Vučić akkor még nem volt a párt tagja) a “legnagyobb ellenségnek és gazembernek” nevezte Titót, és azt javasolta, hogy szállítsák a volt jugoszláv vezető földi maradványait a horvátországi Kumrovecba, vagyis az ottani szülőhelyére.

Az ötlet másik fele, mármint a múzeummá történő átalakítás sem teljesen eredeti ötlet, Šapić azt is lopta, bár egy kicsit átformálta.

Az 1990-es években Tito sírját, valamint az egész komplexumot, bár már az 1980-as évek végén létezett egy kezdeményezés az akkortájt igencsak nacionalista Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia részéről, hogy módosítsák a Virágház rendeltetését annak tudományos és technológiai múzeummá történő átalakításával.

A kilencvenes évek elejétől a hazafiatlan, és gyanúsan kozmopolita, elfajzott értelmiségiek közé számító Mileta Prodanović azt javasolta, hogy a Virágházat alakítsák át önkényuralmi múzeummá, amely nemcsak a Tito-kultuszra koncentrálna.

Erre azonban nem került sor, az akkori jugoszláv kormány ugyanis a “Tito emlékközpontot” Jugoszláv Történelmi Múzeummá alakította át és egyesítette a Forradalmi Múzeummal.

A történetben van még egy csavar, az akkor már kis-jugoszláv parlament 1996-ban ugyanis úgy döntött, hogy a komplexumhoz tartozó egyes épületeket, a vadászházat, az emlékgyűjteményt, a biliárdházat és azt a rezidenciát, ahol Tito élt, lakóházzá nyilvánítja.

A volt titói rezidenciába ezt követően az akkori jugoszláv elnök, Slobodan Milošević költözött be. Az épületet az 1999-es NATO-bombázások során találat érte, ami miatt Milošević átment az emlékgyűjtemény ovális épületébe.

Kétségtelen, hogy Tito annak idején bálványt jelentett Milošević számára, de az is nehezen vitatható, hogy a Virágház sorsa éppen olyankor kerül szóba, amikor erősödik a személyi kultusz Szerbiában.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


146
A belgrádi ideiglenes hatóság elnöke kijelentette, hogy kezdeményezi Josip Broz Tito földi maradványainak hazaküldését Horvátországba, helyére igazi szerb hősök maradványait temetnék

Ez jó ötlet?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava