Connect with us

Szerbia

VÖRÖS CSILLAG: Magyar mintára tilthatják be Szerbiában a vörös csillagot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

josip broz tito roosevelt orban viktor
play icon A cikk meghallgatása

Egy szerb kispárt az “ötágú csillag” betiltását követeli, mégpedig magyar mintára. Ez részükről nem meglepő, hiszen ők a királyság visszaállításáért küzdenek Szerbiában. A párt neve is ezt sugallja: Pokret obnove Kraljevine Srbije, amit úgy lehetne fordítani, hogy Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért. A magyar minta lemásolása nem teljesen érthető, Magyarországon ugyanis nincs királyság.

A magyar minta

A Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért elnevezésű politikai szervezet bejelentette, hogy törvényjavaslatot nyújt be, amelyben kezdeményezi a vörös csillag nyilvános kitűzését és használatát.

A mozgalom közlése szerint ezt Magyarország mintájára szeretnék megvalósítani, ahol Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára törvénnyel tiltották be az “ötágú vörös csillag” használatát.

A szerb “királyi párt” közleménye szerint

-a vörös csillag a kommunizmus, vagyis egy ideológia jelképe, amely a huszadik században megsemmisítette a szerb népet.

A mozgalom közleményében emlékeztetett arra, hogy a vörös csillag hívei óriási gonoszságokat követtek el a második világháborúban, de különösen utána, amikor a kommunisták teljesen alaptalanul több mint százezer szerbet gyilkoltak meg csak azért, mert a királyt támogatták, és nem értettek egyet az ő ideológiájukkal.

Az unoka vádol

Ezeket a vádakat a Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért elnevezésű párt alelnöke sorjázta, aki nem más, mint Vojislav Mihailović, a második világháborús szerb királyi hadsereg vezérkari főnökének Draža Mihailovićnak az unokája.

Draža Mihailović, vagyis Draža apó, ahogy hívei nevezték akkor, és nevezik ma is – a második világháború során nem fogadta el a jugoszláv hadsereg kapitulációját, és visszavonult az ország belsejébe, ahol mozgalmával felvette a harcot a megszállókkal szemben.

Ám már 1941-ben szinte minden tevékenységét a partizánok ellen fordította, és felhagyott a tengelyhatalmak elleni küzdelemmel.

– Mihailović békét kért a németektől, és felszólította őket, hogy közösen harcoljanak a kommunizmus ellen, amit azonban német részről elutasítottak.

Ennek az lett a következménye, hogy a második világháborút követően a kommunisták hazaárulás és háborús bűncselekmények elkövetése miatt halálra ítélték, és 1946. július 17-én ismeretlen helyen kivégezték.

Draža Mihailović nyugvóhelye ma sem ismert.

kraljevina srbija

Vannak még vádak

A királypárti unoka megjegyzi, hogy a kommunisták jogtalanul vették el az emberektől a vagyonukat. Ráadásul a másképp gondolkodókkal töltötték meg a börtönöket és a Goli otok börtönszigetet.

Megszüntették a sajtó- és szólásszabadságot, a többpártrendszert, miközben diktatúrát és rémuralmat vezettek be.

Vojislav Mihailović szerint a kommunisták a szerbek kárára fogadták el az 1974-es alkotmányt.

– Ezzel szétverték Jugoszláviát, hiszen elszakadási jogot biztosítottak a köztársaságoknak és a tartományoknak, amivel előidézték a kilencvenes évek háborúit.

A Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért alelnöke jelezte, hogy a törvénytervezetet a szerbiai parlament őszi ülésszakának első ülésén nyújtják be.

Tito viszonya a vörös csillaghoz

A vörös csillagot Josip Broz Tito – aki néha szövetségese, gyakrabban pedig ellensége volt Draža apónak – honosította meg “a bérces Balkánon”.

Halála után azonban lemondott róla, ezért sírját nem kell csillagtalanítani, ha netalán a törvényjavaslat elfogadásra kerül a szerb parlamentben.

– A délszláv kommunisták nagy fia még életében nagyon egyszerű síremléket kért magának, méghozzá amerikai mintára.

Tito 1960-ban az Egyesült Államokba utazott, hogy részt vegyen az ENSZ közgyűlésének ülésén, majd saját kérésére felkereste Franklin Delano Roosevelt özvegyét.

Ekkor megkoszorúzta a Fehér Házat négy cikluson át vezető Roosevelt sírját. Minden bizonnyal akkor vett mintát a márvány szarkofágról.

tito roosevelt

Ezért nincs vörös csillag Tito sírján

Roosevelt egy fehér márványból készült szarkofágban nyugszik, amelynél Tito stílusosan fehér koszorút helyezett el.

– A családi ház rózsakertjében lévő szarkofágon csak a volt amerikai elnök neve, valamint születésének és halálának az időpontja olvasható.

A délszláv diktátor már akkor csodálatát fejezte ki azzal az egyszerűséggel kapcsolatban, amely a huszadik század egyik legnagyobb politikusának a nyugvóhelyét jellemzi.

Később is megemlítette, hogy ő is a “maga virágoskertjében” szeretne pihenni halálát követően, egy olyan szarkofágban, amely csak a nevét, vezetéknevét és mozgalmi nevét, valamint születésének és halálának a dátumát tartalmazza.

Így is történt. Tito szarkofágja venčaci fehér márványból készült, amely a szerbiai Aranđelovac közelében terem.

tito grob sarkofag

– A különbség csak annyi Roosevelt és Tito szarkofágja között, hogy az amerikai elnök neve a márványsír oldalán, Tito esetében pedig a szarkofág tetején olvasható.

Az viszont teljesen ugyanaz, hogy mindketten egy virágos keretben nyugszanak, és egyikük szarkofágján sincs vörös csillag.

Fotók: Blic, Filmske novosti, Pokret obnove Kraljevine Srbije, 021.rs

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava