Connect with us

Horvátország

Horvát püspökök a választásokról, ünnepélyes ATM megnyitó és a ludbregi torma

A horvát katolikus egyház a populizmus veszélyeire figyelmeztetett, ami “táplálja a társadalom egyes rétegeinek legalacsonyabb önző tendenciáit”, a püspökök szerint ezért nem kell támogatni azokat, akik nem tartják tiszteletben az alkotmányt. Elemzők szerint ez a lépés mozgósíthatja a jobboldali szavazókat, és segítheti a kormányzó Horvát Demokratikus Közösséget

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szavazás
A horvát egyház irányt mutatott az április 17-i parlamenti választásokkal kapcsolatban (Forrás: Laudato.tv.)
A cikk meghallgatása

A Horvát Püspöki Konferencia (Hrvatska Biskupska Komisija – HBK) Iustitia et Pax bizottsága nyilatkozatot adott ki a közelgő parlamenti választások alkalmából “A politika méltósága, valamint az állam alkotmányos és jogrendjének megőrzése” címmel. Erről a csodálatos eseményről az N1-es tévé közvetítésével értesültünk, s igyekeztünk rögvest hírül adni. A derék egyházfiak szerint, a bizottság ritkán nyilatkozik, ezt csak akkor teszi, ha úgy látja, hogy erre valóban szükség van, ám a püspökök most hisznek abban, hogy a parlamenti választás olyan esemény, amikor hallatniuk kell a hangjukat. “A nyilatkozatot az evangélium és az egyház társadalmi tanításának szellemében írtuk” – hangzott az állásfoglalást bemutató konferencián.

Püspöki disclaimer

Szóval a püspöki disclaimer értelmében, egyetlen céljuk, hogy hozzájáruljanak a horvát társadalom javához. Véleményük szerint politikailag semlegesek, nem szurkolnak senkinek sem.

Mons. prof. dr. Vladimir Dugalić, a bizottság titkára elmagyarázta, hogy a bizottság elsődleges célja bátorítani a választópolgárokat, hogy menjenek el szavazni, másodlagosan pedig szeretnék megakadályozni, hogy ebben bárki is megzavarja őket.

Vladimir Dugalić és Stjepan Baloban: Dugalić a nem választási kérdésekről szólva úgy vélte, hogy a demográfia minden kérdés kérdése, mert mit ér egy ország, ha senki sem él benne

Vladimir Dugalić és Stjepan Baloban: Dugalić a nem választási kérdésekről szólva úgy vélte, hogy a demográfia minden kérdés kérdése, mert mit ér egy ország, ha senki sem él benne (Forrás: Jutarnji list)

Mons. prof. dr. Stjepan Baloban, a bizottság tagja emlékeztette a katolikus hívőket arra, hogy a hit nemcsak magánügy, hanem társadalmi vetülete is van. Más szóval, a hívő nemcsak a magánéletéért felelős, hanem annak a közösségnek az életéért is, amelyben él.

Baloban véleménye szerint, minden hívő egyik alapvető feladata az urnákhoz járulni, mert a választások döntenek nemcsak az állam, hanem minden állampolgár jövőjéről is.

– De nem elég csak elmenni a választásokra, azokat a listákat és személyeket kell bekarikázni, akik a legjobb módon képviselik a horvát állampolgárok érdekeit

– mondta Baloban, aki ugyanakkor figyelmeztetett a “populizmus veszélyeire, ami táplálja a társadalom egyes rétegeinek legalacsonyabb önző tendenciáit”.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a választások folyamán, ne az urnákhoz járulók szavazzanak bizalmat azoknak, akik csak rámutatnak a hiányosságokra, de nem kínálnak megoldást a helyzet javítására. Ugyanakkor azokat sem kell támogatni, akik nem tartják tiszteletben az alkotmányt.

Mit mondanak erre a politikai elemzők?

Horvátországban, ahol a népszámlálás folyamán a lakosság 80+ százaléka úgy nyilatkozott, hogy katolikus hívő, az egyház szava nagy nyomatékkal bír. A zágrábi Večenji list napilap ügyeletes politikai elemzői Dragan Bagić, Ankica Mamić, és Tonči Tadić egyöntetűen azon a véleményen van, hogy az egyház ezzel a kormánypárt mellett adta le a voksát.

Dragan Bagić szerint ezzel az egyház közvetlenül kijelentette, hogy melyik politikai opciót támogatja, és kire kell szavazniuk a hívőknek, bár látszólag támogatják a pluralizmust. Bagić úgy találta, hogy ez nyilvánvaló abból a tényből kifolyólag, hogy több helyen ismétlődik a HDZ narratívája Milanović részvételéről ebben a választási folyamatban.

Véleménye szerint ezzel a nyilatkozat az egyház egyik legközvetlenebb kijelentésévé válik arról, hogy kit részesít előnyben és kit nem az elmúlt 20 év választási folyamatában.

Ankica Mamić úgy látta, hogy az egyház hozzáállása ugyan nem meglepő, de mindenképpen szokatlan az ilyen közvetlen és nyilvános részvétel a horvátországi választási folyamatban.

Az egyház ugyanis nyilatkozatában egyértelműen megmondta, hogy kire ne szavazzanak a hívők a választásokon, bár ezt azzal az üzenettel próbálta enyhíteni, hogy társadalmi értelemben a baloldali pártok közelebb állnak hozzájuk.

Hogy miért ítélték meg ezt a pillanatot olyan drámainak, hogy a médián keresztül nyilatkozva reagáljanak, nem pedig közvetlenül szóljanak a gyülekezeti hívőkhöz, az nem teljesen világos.

– Mindenesetre ez a lépés mozgósíthatja a jobboldali szavazókat, és segítheti a Horvát Demokratikus Közösséget, valamint a jobboldali pártokat

– mondta az elemző az egyházi állásfoglalásra reagálva.

A választások napos oldala

Ličko Osikban csütörtökre jelentették be a Horvát Postabank ünnepélyes ATM megnyitóját Ernest Petry Lika-Senj megyei főispán jelenlétében, aki azt állítja, hogy ez nem a politikáról és a közelgő választásokról szól, hanem csak egy, “az emberek számára kedves dologról”.

Persze, persze, a medve meg angolvécére jár, és lehúzza maga után a vizet. A kormánypárti Petry a polgárok érdekében kifejtett elképesztő fáradozásait azzal is nyilvánvalóbbá tette, hogy bejelentette, a mintegy 2000 lakosú faluban a jövő héten megnyitja/megnyitják a helyi postahivatalt is.


Az ATM-ek választások előtti ünnepélyes megnyitása nem ritka a Balkánon, az elhíresült december 17-ei szerbiai választások előtt a vajdasági Bácsordason (Karavukovo) már volt ilyesmire példa, és az sem volt egyedi eset, ráadásul mindenütt ugyanaz a zenekar húzta a talpalávalót, például a magyar lányokról énekelve.


Hogy a világon bármit választási célokra lehet felhasználni, az említett ATM mellett bizonyítja a ludbregi torma esete is. A Ludbregben és környékén termő csípős gyökeret ugyanis, ma szerdán, valami miatt uniós szinten védett horvát termékké nyilvánították.

A horvát mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint az Európai Bizottság az Európai Unió hivatalos lapjában április 3-án bejelentette, hogy a ludbregi torma európai oltalom alatt álló földrajzi jelzést kapott, és ezzel az ezen egyedülálló mezőgazdasági termék nevét bejegyezte az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába, és ezáltal az Európai Unió egész területén oltalmat élvez.

Ludbregi torma

A LUDBREGI TORMA: A húsvétot ugyan lekéste a horvát mezőgazdasági minisztérium, a választásokat viszont nem (Forrás: horvát mezgaz. minisztérium)

Oké, csinált az EB ennél nagyobb hülyeséget is már, de akkor sem tűnik teljesen érthetőnek ez a geográfiai humbug. A torma az torma, citromízről, málnaillatról nem nagyon beszélhetünk az esetében.

Akárhogy is, Anđelko Stričak Varasd megyei főispán sietve kiszállt a helyszínre, és lekevert egy nagy hazafias dumát a ludbregi horvát torma kiválóságáról, és diszkréten megemlítette a megyei mezőgazdasági és környezetvédelmi közigazgatási ügyosztályt, amely a főispán bölcs vezetésével olyan ügyesen segédkezett a helyi üzletembereknek a torma levédése során.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava