Connect with us

Bosznia

Dodik Orbánt is megemlítette a Putyinnal folytatott beszélgetése alkalmával

Dodik a Putyinnal folytatott beszélgetés után kijelentette, hogy Oroszország az elmúlt években figyelmet és türelmet tanúsított a boszniai Szerb Köztársaság iránt, ami azt bizonyítja, hogy Oroszország nem mond le a barátairól, vagyis nem hagyja az út szélén őket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az orosz elnök kitüntette a boszniai szerbek Miléjét, vagyis továbbra is érvényes a BALK-os mondást, miszerint "akit Amerika megszankcionál, azt Oroszország kitünteti"
Az orosz elnök kitüntette a boszniai szerbek Miléjét, vagyis továbbra is érvényes a BALK-os mondást, miszerint "akit Amerika megszankcionál, azt Oroszország kitünteti" (Forrás: RTRS)
A cikk meghallgatása

A boszniai szerb elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is megemlítette, amikor Kazanyban fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Milorad Dodik elmondta a minden oroszok elnökének, hogy kitűnő kapcsolatokat ápol Aleksandar Vučić szerb államfővel és “Orbán elnökkel”. A boszniai szerb elnök már nem először téveszti el a magyar kormányfő tisztségét, de ennek nincs különösebb jelentősége az ő esetében. Dodik azonban nem csak dicsekedett, hanem panaszkodott is Putyinnak.

Orbán megkönnyíti Dodik helyzetét Európában

A boszniai szerb elnök két személyt említett meg, akikkel kitűnő kapcsolatokat ápol, az egyik természetesen Aleksandar Vučić, a másik pedig Orbán Viktor, aki különösen megkönnyíti a boszniai szerbek helyzetét, ami Európát illeti.

Dodik ugyanakkor arról is beszélt, hogy az egész boszniai szerb vezetés – személyesen ő, aztán a miniszterelnök, a házelnök, valamint a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja – az Egyesült Államok és Nagy-Britannia személyre szabott szankciói alatt áll.

A boszniai szerb elnök hozzátette, hogy az Európai Unióban lévő barátaiknak köszönhetően – itt nyilván a magyarokra gondolt – az európai szankciók vonatkozásában ez nem történt meg, vagyis az EU nem szankcionálta meg őket.

Dodik a szankciókkal kapcsolatban azt az általa szerb népi bölcsességnek tekintett közhelyet hozta fel, hogy ami nem öl meg, az megerősít, ezért ő abban bízik, hogy mindebből megerősödve jön ki, természetesen a barátok megértésének is köszönhetően.

A boszniai szerbek elnök itt többször is Putyinra tekintett, akinek nagyon megköszönte az iránta való jóságát, vagyis egészen pontosan fogalmazva azt, hogy az orosz elnök más kötelezettségei közepette is talál időt és helyet, hogy fogadja őt, és megértéssel viseltessen iránta.

Putyin a jelek szerint annyira meghatódott, hogy azonnal Alekszandr Nevszkij érdemrenddel tüntette ki Dodikot, így ezúttal is érvényes a BALK-nak az a korábbi megállapítása, hogy “akit Amerika megszankcionál, azt Oroszország kitünteti”.

Az orosz elnök válaszában megköszönte, hogy Dodik díszvendékként részt vett a “Jövő játékai” nevet viselő kazanyi rendezvényen, amelyen fiatal sportolók mérik össze a képességeiket.

Az orosz elnök bízik abban, hogy vendégével sikeról áttekinteni a kétoldalú kapcsolatokat minden téren, miután tudomása van arról, hogy a helyzet a boszniai Szerb Köztársaságan nem egyszerű, és készen áll arra is, hogy erről is tárgyaljanak.

Ennek és a többi semminek az elmondása pontosan két és fél percet vet igénybe az orosz elnöknek a részéről.

Putyin nem hagyja az út szélén a barátait

Dodik a Putyinnal folytatott beszélgetés után kijelentette, hogy Oroszország az elmúlt években figyelmet és türelmet tanúsított a boszniai Szerb Köztársaság iránt, ami azt bizonyítja, hogy Oroszország nem mond le a barátairól, vagyis nem hagyja az út szélén őket.

A boszniai szerb elnök megjegyezte, hogy a Putyinnal való találkozó “mindig nagy esemény” számára, mert egy kis Szerb Köztársaságnak sikerül felhívnia magára a figyelmet – ami nem könnyű – mert ma Oroszország és Putyin elnök az egyik legfontosabb globális vezető.

A bosznia szerb elnök a kazanyi lányok társaságában

A bosznia szerb elnök a kazanyi lányok társaságában. Dodik Fehéroroszországból érkezett Kazanyba, miután megbeszélést folytatott Aljakszandar Lukasenka fehérorosz elnökkel(BNTV)

Dodik utalt arra, hogy 15-20 év alatt többször is volt lehetősége találkozni az orosz államfővel, aki mindenkit lenyűgöz, merthogy ezek a találkozók arról szólnak, ahogy Putyin elnök gyakran mondja, hogy Oroszország nem mond le a barátairól.

A boszniai szerbek Miléje azt is elmotyogta, hogy Oroszország átérzi a kapcsolatokat, akárcsak csak azt, hogy hogyan kell viszonyulnia a nemzetközi kapcsolatokhoz.

A boszniai szerb entitás vezetője arra is emlékeztet, hogy Oroszország a daytoni egyezmény aláírásának a szemtanúja, egyike azoknak, akik jelen voltak a történelmi eseménynél.

Dodik aláhúzta, hogy Oroszország ma is ugyanazokat a pozíciókat képviseli, mint akkor, mert hogy a tanúja volt annak, hogy mi és hogy került aláírásra, ugyanakkor az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország mindent megtesz a daytoni megállapodás szétveréséért.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava