Connect with us

Szerb Köztársaság

Boszniai szerb nemzeti ünnep nyugati rosszallás közepette, belgrádi tűzijátékkal támogatva

Milorad Dodik szerint évről évre növekszik a boszniai Szerb Köztársaság barátainak köre, aminek kapcsán külön kiemelte az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel meglévő kapcsolatát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A központi ünnepség helyszíne Banja Lukában
A központi ünnepség helyszíne Banja Lukában (Forrás: X platform, Milorad Dodik)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A nemzetközi közösség szarajevói képviselőjének és az USA nagykövetségének tiltakozása ellenére a boszniai szerbek idén is megtartották az entitás “állami” ünnepét, ami lehetőséget teremtett Milorad Dodiknak, hogy a saját szavazótábor mellett az EU vezetőinek és a nyugati diplomatáknak is üzenjen. A rendezvény diplomáciai elszigeteltségét mutatja, hogy azon a szerbiai hivatalos delegáció mellett, csak a szarajevói orosz nagykövet és az ausztriai szerb diaszpóra egyik szervezete vett részt. Nem sikerült tehet a nemzetközi kitörés, mert sem a meghívott montenegrói elnök, sem Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem utazott el Banja Lukába, sőt még a szerb elnök is távol maradt a boszniai szerb nemzeti ünneptől, bár egy belgrádi tűzijátékkal azért emelte a 32. évforduló fényét.

Dodik megfenyegette a fenyegetőket

A boszniai szerb köztársaság vezetése Chtristian Schmidtnek, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének és Michael Murphynek a szarajevói amerikai nagykövetnek a tiltakozása ellenére ebben az évben is megrendezte a mostanra szokásosnak mondható január 9-i entitási napi ünnepséget.

A rendezvény idei mottójaként a „szabadság szimbóluma” (simbol slobode) szolgált, amivel vélhetően a szerb entitás Bosznia-Hercegovinán belüli különállásának jelentőségét akarták megfoghatóbbá tenni az ott élők számára.

A korábbi évekhez hasonlóan a baloldali boszniai politikai szervezetek és a nacionalista bosnyák csoportok vezetői is élesen elítélték az eseményt, és követelték a boszniai ügyészség fellépését a rendezvény szervezőivel szemben.

Az országos felháborodás ellenére a forgatókönyv ugyanaz volt, mint a korábbi években, vagyis a politikai ellenfelek ideológiai ostorcsapkodásának Milorad Dodik a szerb entitás elnöke azzal vetett véget, hogy vehemens hangvételű január 8-ai nyilatkozatában kijelentette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság minden eszközével fellép azokkal a személyekkel szemben, akik megkísérlik megzavarni az ünnepet, így arra nem is került sor.

Milorad Dodik haptákba vágta magát a Banja Lukában tartott díszszemlén

Milorad Dodik haptákba vágta magát a Banja Lukában tartott díszszemlén (Forrás: X platform, Banja Luka)

Látványosabb és költségesebb ünnep, mint tavaly

Az Al-Jazeera Balkans csatorna tudomására jutott adatok szerint az idei január 9-ei ünnepség jóval grandiózusabbra volt tervezve, mint a korábbi években. Idén mintegy négyszázezer eurót, megközelítőleg százötven millió forintos összeget értek el a kétnapos rendezvény költségei, ami harmadával haladta meg a tavalyi keretet.

A költségeket csak részben mérsékelte, hogy a tavalyi kelet-szarajevói rendezés után idén újra Banja Lukában, a boszniai szerbség politikai és gazdasági központjában került sor a központi rendezvényre.

Siniša Karan a szerb entitás belügyminiszere előzetesen jelezte, hogy az ünnepi felvonuláson a társadalmi szervezetek mellett a boszniai szerb rendvédelmi erők mintegy 3000 tagja vesz részt, aminek során újra bemutatták a teljes járműparkot. A rendezvény egyik központi momentumaként pedig 200 drón rajzolt ki alakzatokat Banja Luka felett.

Mindenki ott volt, aki számít

Ahogy az minden évben lenni szokott, a boszniai szerb politikai kurzus apraja és nagyja képviseltette magát a Banski Dvor nevű épületben, valamint a Banja Luka központjában megtartott ünnepi felvonuláson. A boszniai szerb “állami” televízió, vagyis az RTRS egész napos élő közvetítés keretében biztosított lehetőséget a helyi politika nagyágyúinak, hogy a január 9-ei ünnepen tartott felszólalásaik eljussanak a nagyérdeműhöz.

Közülük Radovan Višković, az RS kormány miniszterelnöke a gazdasági helyzetet elemezve próbálta megszépíteni a kellően tragikus boszniai szerb valóságot. Az entitási kormányfő kijelentette, hogy a kabinet gazdaságpolitikájának köszönhetően jobbak az életkörülmények a Szerb Köztársaságban, mint a Boszniai Föderációban, illetve a régió egyes államaiban, és így a sokak által megjósolt fiskális összeomlás elmaradt.

A boszniai Szerb Köztársasággal szemben megfogalmazott kritikákról pedig azt mondta, hogy azok alaptalanok, mert az RS-ben mindenkinek joga van a vallása szabad gyakorlásához. Meg kell azonban jegyezzük, hogy Višković nyilatkozata előtt egy nappal fenyegetett meg egy szélsőséges szerbekből álló csoport életveszélyesen egy Srebrenicába a közelmúltban visszatelepült bosnyákot, így a helyzet annyira mégsem idilli, mint azt a kormányfő vázolta.

Az RTRS megszólaltatta Darko Mladićot, a hágai börtönbüntetését töltő Ratko Mladić boszniai szerb tábornok fiát is, aki élő adásban adott hírt a boszniai szerb entitásban máig hősként tisztelt apja állapotáról.

Az ifjabb Mladić tudatta a nézőkkel, hogy az apját a közeljövőben meg kell műteni, amihez egy boszniai szerb orvoscsoport Hágába utazik. A börtönben ülő Mladić mindennapjairól pedig elmondta, hogy folyamatosan nyomon követi a Bosznia-Hercegovinában és a régióban zajló eseményeket.

Dodik háromszor szólt a néphez

Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke az ünnepség adta lehetőségeket kihasználva igyekezett minél többször megszólítani az őt támogatókat és kevésbé támogatókat.

Elsőként január 8-án az RTRS-nek adott majd egyórás interjút, majd felszólalt a Banski Dvorban megrendezett emlékünnepségen és a felvonuláson is. Ez az utóbbi felszólalása váltotta ki minden bizonnyal a legnagyobb figyelmet, nem azért mert túl sokat újat tartalmazott volna, hanem azért, mert a boszniai szerb elnök sajátos módon fordult a rendvédelmi erőkhöz.

Figyelemre méltó, hogy Dodik a “Pomoz bog, junaci!” (Isten segítsen, hősök!) csetnik eredetű köszöntéssel nyitott, amire a válasz a “Bog ti pomogao!” (Isten segítsen téged!) volt. Ez a köszöntősdi annyira flottul ment, hogy a figurát nyilván előre begyakorolták.

Ezt a köszöntést használta már Aleksandar Vučić is, amikor korábban a boszniai Szerb Köztársaságba látogatott. Az sem mellékes, hogy Vojislav Šešelj csetnikvajda három évvel ezelőtt a szerbiai Pink Televízióban szorgalmazta a Pomoz bog, junaci! köszöntés bevezetését a szerbiai hadseregben.

Visszakanyarodva a Banja Lukában tartott ünnepségsorozathoz felsoroljuk a Dodik által tartott beszédek legfontosabb gondolatait, ezeket részletezni azonban nem fogjuk, mert felsorolni sok, nemhogy kivesézni. Dodik tézisei tehát a következők, a leginkább az utolsó kijelentés érdekes:

 • az RS helyzete mára nem csak Bosznia-Hercegovinán belüli téma, hanem annak regionális, sőt globális jelentősége is van,
 • az entitás nem csak politikai, hanem minden más értelemben képes megvédeni magát,
 • minden külső híresztelés ellenére a gazdasága fejlődik, és működteti az intézményeit,
 • évről évre növekszik az RS barátainak köre, aminek kapcsán külön kiemelte az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel meglévő kapcsolatát,
 • őrültségnek nevezte az egységes Bosznia-Hercegovina létrehozására irányuló törekvéseket, amikkel szemben az RS meg fogja védelmezni a mostani alkotmányos jogait,
 • hibáztatta a bosnyák jobboldalt, amiért annak vezetői a megegyezés helyett visszatérően iszlám karaktert akarnak tulajdonítani Bosznia-Hercegovinának, ami miatt annak nincs reális jövője,
 • ha nem biztosítják a Daytoni Egyezmény szerinti jogaikat, akkor kilépnek Bosznia-Hercegovinából,
 • nem csak őt, mint az entitás elnökét akarják az amerikai diplomaták ellehetetleníteni, hanem a boszniai szerbek valamennyi vezetőjét,
 • a nemzetközi beavatkozással kapcsolatos fenyegetéseket nem kell komolyan venni, mert arra már több százszor sor kerülhetett volna, ha tényleges akarat mutatkozna ezzel kapcsolatban
 • megerősítette, hogy a szerb entitás megalkotja a saját választási törvényét a tisztségviselői jövőbeli megválasztására,
 • az USA sérült vadállatként rángatja bele a nyugat-európai államokat az ukrajnai konfliktusba,
 • megszüntette a kommunikációt a brit és az amerikai diplomatákkal, mert el akarják pusztítani a boszniai Szerb Köztársaságot,
 • a brit diplomácia hosszú ideje azon munkálkodik, hogy őt elmozdítsa, mert erős vezető nélkül a nép nem képes ellenállni.

Sokan jöttek a Drinán túlról

Az is hagyományosnak mondható mostanra, hogy a szerbiai kormány és politikai elit egyes tagjai szintén a tiszteletüket teszik ilyenkor a Drina balpartjára szakadt nemzettestvéreiknél.

A belgrádi hivatalos delegáció tagjai között szerepelt Miloš Vučević, az Aleksandar Vučić szerbiai elnök mögött álló Szerb Haladó Párt (Srpska Napredna Stranka, SNS) elnöke és egyben az ügyvezető szerb kormány védelmi minisztere, sokak szerint pedig a szerbiai miniszterelnöki poszt várományosa, aki kijelentette, hogy január 9-e az a dátum, amire minden szerbnek büszkének kell lennie.

A radikális fészekben nevelkedett Vučević szerint a Szerb Köztársaság különleges szereppel bír, mert az a szerb nép szabad lelkének a részét képezi, ahol a szerb nemzet ellenáll, él és túlél.

A jelenlegi szerbiai kabinet soraiból jelen volt még Nikola Selaković munkaügyi és foglalkoztatási miniszter, valamint Danica Grujičić egészségügyi miniszter is.

Emir Kustirica fimrendező és Aleksandar Šapić az újrázásra vágyakozó belgrádi polgármester mellett Branimir Nestorović a Mi, a nép hangja (Mi – glas is naroda) nevű szerbiai párt elnöke is részt vett az ünnepségen.

Nestorović elmondta, hogy 20 éve praktizál orvosként Banja Lukában is, és hisz a szerb nép egységében. A mozgalma pedig támogatja valamennyi szerbek lakta ország egyesítését, mert mint mondta „mindenki nagy-Albániát akar csinálni, és csak a szerbek nem élhetnek egy országban.”

A nagy hiányzó ebben az évben is Aleksandar Vučić szerbiai államfő volt, aki immár sokadszor mulasztotta el a részvételt az össz-szerb ünnepségen, maga helyett egy csak egy hosszú üzenetet küldött, és párhuzamos tűzijátékot tartott Belgrádban, miközben az ottani Vizivárosban épült, hatalmas mángorlóra hasonlító épületre kivetíttette a Szerb Köztársaságot köszöntő mondatot, a felvételt pedig közzétette az elnöki Instagramon.

Csak az orosz diplomácia képviseltette magát

A január kilencedikei ünnepség alacsony nemzetközi támogatottságát mutatja, hogy a Szarajevóba akkreditált diplomaták közül, immár sokadik alkalommal, kizárólag Igor Kalabuhov az Oroszországi Föderáció nagykövete vett részt a rendezvényen. Kalabuhov az RTRS-nek adott rövid nyilatkozatában kijelentette, hogy a január 9-ei megemlékezés a szerb nép akaratának kiteljesedése.

Az Oroszországgal meglévő kapcsolatokat kifejezetten jónak minősítette, és nem mulasztotta el kiemelni azt sem, hogy Oroszország a Daytoni Egyezmény egyik garantőreként folyamatosan őrködik a szerb entitás jogi helyzete felett.

Az ausztriai diaszpóra is jelen volt

Újonnan szerepelt a meghívottak sorában az Ausztriában működő boszniai szerb diaszpóra szervezeteket összefogó „Predstavništvo Republike Srpske u Austriji” elnöksége. A Mladen Filipović vezette ausztriai küldöttség Zlatan Kolokićtyal, az RS kormányának nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszterével találkozott, és tekintette át a jövőbeli együttműködés lehetőségét.

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Tamara Vučić, a szerbiai államfő felesége a tavalyi év februárjában vett részt a Bécsben megrendezett Szent Száva bálon. A rendezvényt a szerbiai állami pénzekből 1995-ben felhúzott Szerb Központ Egyesület nevű szervezet (Udruženje Srpski centar) hozta tető alá.

Az ausztriai küldöttség mostani banjalukai látogatása kapcsán arra irányuló találgatások láttak napvilágot, amelyek szerint a boszniai szerb politikai vezetők újabb nyugat-európai államban akarnak lobbipartnerre szert tenni az egyre jobban akadozó EU csatlakozás előmozdítása érdekében, vagy nyugati tőkét szeretnének az egyre komolyabb finanszírozási gondokkal küzdő entitásba vonzani.

Az ellenzék jobbról előzné Dodikot

A 2022. októberi boszniai választásokon a Dodik vezette kormánykoalícióval szemben ismét alulmaradt balközép ellenzék vezetése, megérezve a növekvő amerikai nyomás miatt a boszniai szerb néplélekben egyre hevülő tüzet, a január 9-éhez kapcsolódó gondolataiban megkísérelte jobbról előzni Milorad Dodikot.

Erre jó példa, hogy az alig egy éve még nyugati orientáció szükségességét hirdető Branisval Borenović, a Demokratikus Fejlődés Platformja (Platforma Demokratskog Progresa, PDP) elnöke közölte, hogy „az RS-nek joga van ünnepelni január 9-ét, és teljesen értelmetlen szerinte arról beszélni, hogy azt alkotmányellenesnek minősítették.”

A Dodik ellenzékének zömét alkotó Szociáldemokrata Párt (Socijaldemokratska Stranka, SDS) elnöke Miloš Miličević maga is arról beszélt, hogy nagy a nyomás a boszniai szerbeken, de a nehéz idők ellenére az RS pártjai folytatják a politizálást.

A mostanra már csak nevében szociáldemokrata SDS vezetője több nacionalista fordulatot használt, majd megjegyezte, hogy nincs olyan külső erő, ami ki tudná törölni egy nép lelkéből annak az identitását.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

47
Orbán Viktornak ítélték idén oda a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét a nyakékkel, ami a boszniai szerb entitás vezetése által adományozható legmagasabb kitüntetés

Átvegye-e a miniszterelnök az elismerést?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava