Connect with us

Horvátország

A hódok nem hódolnak be, és választási nyugdíjpótlék

A személyi fogyasztás növekedéséhez sokban hozzájárultak az év elejétől emelkedő alapbérek, a nyaralási pótlékok, a karácsonyi és év végi bónuszok, például 13-dik fizetés formájában. Ilyen helyzetekben, mindig, de abszolút mindig a választópolgár a pénztárcájával szavaz, nem vált kormányt, még ha a patás ördög van is hatalmon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A hódok egy csinos gátat is felhúztak az arra folydogáló Kulpára
A hódok egy csinos gátat is felhúztak az arra folydogáló Kulpára (Forrás: Jutarnji list)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bár igazság szerint Horvátországban Három Királyokig télen a fű se nő, a BALK motorját szerencsére vén tatulekek hajtják, akik tudják, hogyan kell cikket gyártani kilóra, ha esik, ha fúj. Szóval, ha bárkinek is álmatlan éjszakákat okoz, hogy vajon mi történik a jövőre esedékes horvátországi választásokon, mindenkit már most megnyugtathatok, hogy az Andrej Plenković vezette kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) simán nyer. Ha esik, ha fúj, vagy hogy a szóismétlést elkerüljük, ha törik, ha szakad.

Az alapozás zavartalanul folyik

Csütörtökön megkezdődött a kormány által “odaítélt” 60 és 160 euró közötti segély kiutalása a kisnyugdíjasok számára, a HINA horvát hírügynökség jelentése szerint 791 477 nyugdíjas kap pluszpénzt, amire a zágrábi kabinet 75 millió eurót biztosított.

A nyugdíjasok meghódítása a pénztárcájukon keresztül történik (Forrás: X-platform, HINA)

A nyugdíjasok meghódítása a pénztárcájukon keresztül történik (Forrás: X-platform, HINA)

Közben az illetékesek Eszéken bejelentették, hogy nekilátnak az új kórházközpont építésének, és egyúttal nagy elégedettséggel kinyilvánították, hogy Szlavónia büszkesége hétszer nagyobb alapterületen terpeszkedik majd, mint az ugyancsak eszéki Mészáros-féle stadion, az Opus Aréna.

Régi ismerősünk Nataša Tramišak, ezúttal mint Eszék-Baranya megye kórházépítési koordinátora, bejelentette, hogy a projekt időben, azaz 2028-ra vagy legkésőbb 2029-re biztosan elkészül az új kórházi központ, amire azonban mérget nem kellene venni, még akkor sem, ha addig még öt év van hátra.

Az egykori regionális fejlesztésért és uniós alapokért felelős miniszter továbbra is bírja Szlavónia erős emberének, Ivan Anušič újdonsült védelmi miniszternek a bizalmát, s nem elképzelhetetlen, hogy a választások után visszatér a kormányba.

Az új egészségügyi létesítmény számokban egyébként jól fest: értéke 715 millió euró, több mint 215 000 négyzetméteren terül el, hat felső és két földalatti emelettel, 1400 parkolóhellyel, 1300 ággyal és 38 műtővel rendelkezik majd.

Van azonban, ami ennél is fontosabb

Ami mindennél fontosabb, hogy Horvátországban, zsinórban már nyolcadik hónapja növekszik a személyi fogyasztás. A statisztika pozitív jellegét némileg rontja, hogy ez leginkább az infláció, konkrétan pedig az élelmiszerárak növekedésének köszönhető.

A trend decemberben is töretlen maradt, az adóhatóság szerint az emberek karácsonyig már 2,6 milliárd eurót költöttek erre-arra. Csak szombaton, a szenteste előtti napon 147 millió eurót vásároltak el, ami 3,6 százalékkal több, mint az előző év azonos napján.

Összességében a kiskereskedelem 1%-kal kevesebb számlát állított ki decemberben, miközben ezek értéke 15%-kal, azaz 180 millió euróval nőtt. A személyi fogyasztás növekedéséhez sokban hozzájárultak az év elejétől emelkedő alapbérek, a nyaralási pótlékok, a karácsonyi és év végi bónuszok, például 13-dik fizetés formájában.

Ilyen helyzetekben, mindig, de abszolút mindig, a választópolgár a pénztárcájával szavaz, nem vált kormányt, még ha a patás ördög van is hatalmon.

Januárban pedig, kedves olvasó, életbe lépnek a közigazgatás reformját célzó törvények – ez a legnagyobb ilyen reform Horvátország fennállása óta – és ennek következtében 238 ezer köztisztviselő és alkalmazott kap nagyobb fizetést.

A reform értelmében egyetlen bértábla kerül bevezetésre 16 fizetési osztállyal és 1-től 8-ig terjedő szorzókkal, a legalacsonyabb szorzó pedig közel 60 százalékkal emelkedik.

Ha esetleg még mindig van, akit nem sikerült meggyőzni a horvát választások előtti jólét mértékéről, azoknak elmondjuk, hogy egy minapi hír szerint a horvát szállodákban a takarítónők többet keresnek, mint Ausztriában.

Hódok miatt szünetel az áramszolgáltatás

A Zágráb külvárosának számító Kulpatő (Pokupsko) a napokban áram nélkül maradt. A villanygazdaság helyszínre siető szerelőcsapata azonban nem várt nehézségekkel találta magát szemben. Az történt ugyanis, hogy egy hódkolónia szorgalmas tagjai ledöntöttek egy termetes nyárfát, amely a távvezetékre zuhant, és leszakította azt.

Viszont, miután a hódok előzőleg egy csinos gátat is felhúztak az arra folydogáló Kulpára, a szerelők nem tudták megközelíteni a nyárfával sújtott vezetéket, mert körös-körül térdig ért a víz.

Nem volt mit tenni, a brigád visszavonulót fújt, Kulpatő község Facebook-oldalán pedig közölte, hogy további mechanizációval felerősítve ismét felveszi a harcot a hódokkal. Mindenki szíves türelmét kérték, annak reményében, hogy a helyzet mielőbbi megoldást nyer, remélhetőleg még idén.

Persze a helyükben óvatos lennék, ki tudja, milyen meglepetést tartogatnak a hódok?

Rajzfilmeken nevelkedett agyam számos helyzetet felvillantott, mint például a láncfűrésszel, lángszóróval felszerelkezett hódosztagot, amely nem akar behódolni, ezért a bokorban rejtőzködve hódkoros módjára várja a szerelőket, vagy látni vélek egy nyilván Jenő névre hallgató delikvenst, akinek nagy vörös bajusza van, és dinamitrudakkal a kezében, szájában parázsló szivarral készülődik a csatára.

A valóság persze ennél sokkal prózaibb, de az ember próbálkozik… That’s All Folks!

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava