Connect with us

Magyarország

Budapest, Moszkva és Peking gratulált Vučićnak, a PACE szerint elcsalták a választásokat Belgrádban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Miloš Vučevićet, a Szerb Haladó Párt névleges elnökét csak azért tartják, hogy a győztesnek hitt vasárnapi éjszakában kinyissa a pezsgőt
Miloš Vučevićet, a Szerb Haladó Párt névleges elnökét csak azért tartják, hogy a győztesnek hitt vasárnapi éjszakában kinyissa a pezsgőt (Forrás: Screeenshot, Nova)
A cikk meghallgatása

A vasárnapi választásokat követően eddig csak a magyar, az orosz, a kínai, a török és az azeri vezetés gratulált a szerb elnöknek a december 17-i választások megnyeréséhez. A nyugati országok többsége kivár, kivéve Németországot, amely elfogadhatatlannak tartja a nagymértékű visszaéléseket egy tagjelölt ország részéről, miközben az Európai Unió óvatosan reagált.

Magyarország elsőként gratulált Vučićnak

Novák Katalin magyar elnök a hétfői napot azzal kezdte, hogy gratulált Aleksandar Vučić szerb államfőnek és a Szerb Haladó Pártnak, valamint a Vajdasági Magyar Szövetségnek.

Novák Katalin elsőként gratulált a szerb elnöknek a nagyszerű győzelemhez

Novák Katalin elsőként gratulált a szerb elnöknek a nagyszerű győzelemhez

Novák hétfőn reggel 8 óra 55 perckor azt írta az X-platformon, hogy gratulál Aleksandar Vučićnak és pártjának a nagyszerű szerbiai választási győzelemhez.

A magyar államfő egyúttal gratulált a Vajdasági Magyar Szövetségnek is az elért jó eredményekhez, és elégedettségét fejezte ki azzal, hogy a VMSZ megőrizte a képviseletét a belgrádi parlamentben.

– Szerbia a példa arra, hogy a nemzeti kisebbség és a többség hogyan tud jól együtt élni, a kölcsönös előnyök érdekében

– írta Novák Katalin az X-platformon, ahol ezt a kijelentést többen is késhegyre hányták a kárpátaljai magyar és a szerbiai albán kisebbség helyzetével összehasonlítva.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is reagált a magyar államfő által nagyszerűnek nevezett vučići győzelemre, és nem is a reggeli órákban, hanem még vasárnap este, nem sokkal a szerb elnök diadalmas sajtótájékoztatóját követően.

Orbán is gratulált

A magyar miniszterelnök nem volt olyan “bőbeszédű”, mint Novák Katalin, megismételte a szerb elnöki szlogent, miszerint Szerbia nem áll meg, és gratulált Vučić elnöknek, valamint a listájának az elsöprő választási győzelemhez.

Az oroszok is gratuláltak

Orosz részről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vette a fáradságot, hogy üzenjen Belgrádnak, amiről a szerbiai közvélemény a Tanjug állami hírügynökség által értesült.

Peszkov úgy nyilatkozott, hogy a Kreml figyelmesen követi a szerbiai választásokat, üdvözli Aleksandar Vučić szerb elnök pártjának sikerét, és reméli, hogy az elősegíti a kapcsolatok további fejlődését.

– Ez kizárólag Szerbia belügye, a mi baráti, testvéri Szerbiánké. Természetesen üdvözöljük Vučić úr sikerét, és reméljük, hogy ez hozzájárul az ország fejlődéséhez

– mondta a Tanjug tolmácsolásában Peszkov az újságíróknak. A Kreml szóvivője hozzátette: Moszkva azt is reméli, hogy a két ország barátsága, egymás iránti tisztelete és kölcsönösen előnyös kapcsolatai tovább erősödnek.

Terített asztal és a szerb világ

Terített asztalnál ünnepli a szerb világ a Szerb Haladó Párt győzelmét a december 17-i választásokon. A képen balról jobbra: Aleksandar Šapić belgrádi polgármester, aki Milorad Dodikot karolja át, Középen Andrija Mandić, montenegrói parlament elnök vállán Nenad Nešić boszniai belügyminiszter pihenteti a kezét, aki állítólag Újvidéken és Belgrádban is szavazott, mellettük Nikola Selaković, aki számtalan szerbiai tárca élén mondott csődöt, jobbról legszélen Aleksandar Vulin, a BIA volt igazgatója, az viszont már nem látszik, hogy őt ki öleli át

Szintén a Tanjug hírügynökség számolt be arról, hogy a kínai külügyminisztérium a kínai vezetés nevében gratulált a szerb elnöknek a sikeresen lezajlott parlamenti és helyhatósági választásokhoz, és a szerb elnök nevéhez kötődő választási lista győzelméhez.

– Gratulálunk Szerbiának a parlamenti és helyhatósági választások zavartalan lebonyolításához. Hiszünk abban, hogy Szerbia Vučić elnök és az új szerbiai kormány vezetésével továbbra is haladást ér el a nemzeti fejlődésben

– áll a kínai külügyminisztérium üzenetében, amelyet a szerb elnök médiaszolgálata juttatott el a Tanjug hírügynökséghez, és amelynek ezért minden szavát érdemes óvatosan kezelni, bár az aligha kétséges, hogy a kínaiaknak semmiképpen sem érdekük, hogy Szerbiában bármiféle változás történjen a politikai életben.

Arról is a szerb elnök sajtószolgálata számolt be, hogy a török elnök is gratulált belgrádi kollégájának a rendkívüli parlamenti választások sikeres megtartásához és a „Szerbiának nem szabad megállni” koalíció győzelméhez.

A török elnök bejelentkezése sem meglepő, bár korábban egy ideig elhidegültek a szerb-török kapcsolatok, most azonban, hogy januárra újabb csúcstalálkozót terveznek, ez érthető gesztus.

Miután Erdoğan üzenetéről is a szerb elnöki sajtószolgálat tájékoztatta a Tanjug hírügynökséget, így annak részleteibe nem megyünk bele, mert a hitelességében nem bízunk.

Ugyanez a helyzet İlham Əliyev azeri elnök üzenetével, aki szintén gratulált Vučićnak a választási győzelemhez, és ezért ennek a részletes ismertetésétől is eltekintünk.

Megjegyzendő viszont, hogy a szerb médiában és minden más idézett nyilatkozatban mindenki a választásokat perszonalizáló Vučićnak gratulált a győzelemhez, nem pedig a Szerb Haladó Pártnak, vagy annak az élére tett marionett figurának, akit történetesen Miloš Vučevićnek hívnak, de hívhatnának bárhogy, mert ő csak arra jó, hogy tapsoljon a szerb elnök minden megnyilvánulásához, vagy hogy a “győztes vasárnapi éjszakában” kinyissa a pezsgőt.

Németország szerint elfogadhatatlan

A német külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan, ami Szerbiában a vasárnapi választásokon történt, erről a berlini tárca szintén az X-faktoron nyilatkozott röviden, de elég velősen.

A németek számára elfogadhatatlan

A német külügyi tárca szerint Szerbia ugyan szavazott, de az EBESZ/ODIHR megfigyelői a szavazók megfélemlítéséről, szavazatvásárlásról, valamint a közforrások felhasználásával kapcsolatos visszaélésekről számoltak be. A berlini tárca szerint ez elfogadhatatlan egy EU-tagjelölt státusszal rendelkező ország esetében.

Az előbbiekben nem foglalkoztunk hozzászólásokkal, pedig volt mindenféle, ezért itt sem kellene, de közel félezren reagáltak a német közlésre, a reagálások pedig két irányba mentek.

A szerb kommentelők többsége arra emlékeztetett, hogy az egész EU, beleértve abba Németországot is, korábban ugyanezt a kormánypártot, és ugyanezt a Vučićot támogatta, ráadásul még mindig tárgyal “ezzel a diktátorral”, akit meghív a saját összejöveteleire, ami a hozzászólók szerint valóban elfogadhatatlan, és fel kellene hagyni ezzel a gyakorlattal.

Ezzel kapcsolatban többen is feltették a kérdést, hogy “no, jó, de akkor mi a teendő?”, és hogy Németország konkréten mit tesz ebben az ügyben, amire egy albán ellendrukker meg is adta a választ, szerinte vissza kellene vonni Szerbia meghívását az Európai Unióba.

Ellopták a választásokat Belgrádban

Stefan Schennach, a PACE, vagyis az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által delegált megfigyelő csoport vezetője a szerbiai választásokkal kapcsolatban tartott hétfői sajtóértekezleten két olyan esetet is említett, amely nyilvánvaló szabálysértésnek számított.

Stefan Schennach, a PACE-megfigyelők vezetője nyilatkozik a DW-nek

Stefan Schennach, a PACE-megfigyelők vezetője nyilatkozik a DW-nek

Az osztrák politikus a Deutsche Wellének nyilatkozva ennél tovább is ment, és explicite kijelentette, hogy a szerbiai ellenzéktől “ellopták” a belgrádi választásokat.

– Nem beszélhetünk tisztességes választásokról, mert hogy tisztességtelenek voltak

– mondta Schennach, aki azt a személyes véleményét is hozzátette az EBESZ-megfigyelők megállapításaihoz, hogy Belgrádban a győzelmet ellopták az ellenzéktől.

Miután Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Várhelyi Olivérrel közösen megfogalmazott nyilatkozatában aggodalommal állapította meg, hogy előrelépésre van szükség a választási folyamatban, és az EU türelmetlenül várja az EBESZ/ODIHR megfigyelők jelentését, hogy valószínűleg annak ismeretében foglaljon állást.

Ezek után érdekes lehet, hogy Brüsszel, mit üzen majd Belgrádnak, és hogy milyen irányba haladnak a további tárgyalások Szerbia és Koszovó között, amelyek EU-közvetítéssel folynak, illetve folytak.

Az uniónak ugyan szüksége lehet még Vučićra ezeknek a tárgyalásoknak a folytatásához, de ha mélyebben belegondol abba, hogy eddig mit sikerült elérni, és hogy a választási kampány során a szerb elnök miket mondott Koszovóval kapcsolatban, akkor lehet, hogy megfogalmazódik az igény, hogy valamin változtatni kellene.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava