Connect with us

Szerbia

A külföldi megfigyelők számos bírálattal illették a szerbiai választásokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Bírálat ugyan van csőstől, de a megfigyelők óvatosak (Forrás: Screenshot)
Bírálat ugyan van csőstől, de a megfigyelők óvatosak (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

A hazai és külföldi megfigyelők számos bírálatot fogalmaztak meg a szerbiai választásokkal kapcsolatban, a Szerbia az Erőszak Ellen elnevezésű ellenzéki tömörülés pedig máris tüntet a belgrádi választások valószínűsíthető elcsalása miatt. Az egyik ellenzéki vezető szerint a részvételi arány nem volt olyan nagy, hogy annulálja a csalások hatását, a CRTA megfigyelő csoportjának vezetője szerint pedig a belgrádi választások eredménye nem fejezi ki a szabad választói akaratot. A Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) megfigyelői szintén számos visszaélésről számoltak be, amelyek jelentősen befolyásolhatták a választások eredményét. Most a külföldi megfigyelők véleményét ismertetjük.

Tételesen sorolták a visszaéléseket

A külföldi megfigyelők túl sok jót nem mondtak a szerbiai választásokról, általában bírálták az elnöki jelenlétet a választási kampányban, merthogy Aleksandar Vučić részrehajlásával előnyhöz juttatta a pártját, miközben neki függetlennek kellett volna maradnia, hogy garantálhassa a nemzet egységét.

Reinhold Lopatka, az EBESZ rövid távú megfigyelőinek különleges koordinátora és vezetője megállapította, hogy a hatóságok nem biztosítottak mindenki számára egyenlő feltételeket, beleértve ebbe a médiában történő megjelenést is, ami aztán a szavazatok manipulálásában csúcsosodott ki.

A nemzetközi megfigyelők szerint a választások során nem került betartásra a szavazás titkossága, a hatóságok nem őrizték megfelelően a választási anyagokat, és engedélyezték a csoportos szavazást, miközben szavazatvásárlás is történt, és előfordult az is, hogy nem reguláris módon jutottak szavazólapok az urnákba.

Az ODIHR szerint szükség van a választásokon történtek kivizsgálására, és egyúttal jelezték, hogy az általuk készített jelentés januárban az Európa Tanács elé kerül.

Klemen Grošelj az Európai Parlament megfigyelőcsoportjának szlovén származású vezetője megjegyezte, hogy jelentős nyomás nehezedett a szavazókra, miközben a kormányzat részéről diszkreditálták az ellenzéki jelölteket.

Grošelj – koránál fogva biztosan tud szerbül, hiszen több évtizedet élhetett a volt Jugoszláviában – kifogásolta azt a szóhasználatot, amelyet a kormányzat az (ellenzéki) újságírókkal és a civiltársadalom tagjaival szemben használt, és ezzel kapcsolatban egyúttal megjegyezte, hogy az információk manipulálása aggasztó méreteket öltött Szerbiában.

Grošelj azt is megemlítette, hogy tömegesen szavaztak olyan személyek a választásokon, akik Szerbián kívülről érkeztek, és felszólította a hatóságokat, hogy ezt az esetet a megfelelő módon vizsgálják ki.

Albert Jónsson nagykövet, az ODIHR választási megfigyelő missziójának vezetője utolsó felszólalóként gyakorlatilag összefoglalta az előtte szólók által elmondottakat, és kitért arra is, hogy jelentős visszaélések történtek a közpénzek és a közhivatalok felhasználása terén.

Maradjunk csak a bírálatoknál!

A megfigyelők a szokásos diplomáciai nyelvet akkor tették félre, amikor az újságírói kérdésekre került sor.

Ekkor Stefan Schennach, a PACE (az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése) delegációjának vezetője személyes tapasztalatát mesélte el, amely szerint az egyik belgrádi szavazóhelyre érkező egyik hölgy egy marokra való szavazási meghívót adott át a bizottságnak, amelyet a postaládájában talált.

A hölgy elmondása szerint a meghívottak közül senki sem él vele egy lakásban, ugyanakkor nagyon érdekes, hogy a meghívók címzettjei mind szavaztak, merthogy aláírták a választási listát.

Az osztrák politikus sztorizott is egy kicsit

Az osztrák politikus sztorizott is egy kicsit

Schennach arról is beszélt, hogy az egyik urnában több olyan szavazólapot is találtak, amelyek fénymásolóval készültek, ez abból is látszott, hogy színben eltértek az eredeti szavazólapoktól, ám akik az eredeti lapok közé csempészték a hamis szavazólapokat, hozzáfértek a bélyegzőkhöz, mert mindegyik le volt pecsételve.

A PACE delegációjának vezetője szerint ezek a szavazólapok nem külön-külön, hanem egyben voltak összehajtva, vagyis látszott, hogy valaki egyszerre dobta be őket az urnába.

A sztorizás valamelyest oldotta a feszültséget, ezért felemerült a kérdés, hogy az elmondottak alapján a megfigyelők kimondanák-e, hogy szisztematikus csalások történtek a szerbiai választásokon, amire megfagyott a levegő.

A megfigyelők és az újságírók barátkozása azzal zárult, hogy a megfigyelők mandátuma nem terjed ki a szavazások megsemmisítésére, és hogy a választásokkal kapcsolatos lépéseket a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megtenniük.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

other answer noteIf 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava