Connect with us

Szerbia

Kormánypárti call center, egy ifjúsági szervezet és egy hostess ügynökség

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Call Center
Ebben a belgrádi épületben működteti a haladó Call Centert a Prointer cég, ez valószínűleg azonos azzal a boszniai szerb céggel, amely Milorad Dodik fiához kötődik (Forrás: CINS)
Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A nagyközönség elől eldugott helyen, a belgrádi kikötő közelében található az a call center, ahonnan naponta több, mint száz ember hívja a szerbiai választópolgárokat azzal az egyszerű kérdéssel, hogy a Szerb Haladó Pártra szavaznak-e a decemberi választásokon. A Szerbiai Oknyomozó Újságíró Központ (Center for Investigative Journalism of Serbia, CINS) szerint a call centert egy jólszervezett csoport működteti, a munkamódszerük alapján pedig arra lehet következtetni, hogy szavazatvásárlással foglalkoznak, amit fekete alapokból finanszíroznak. A CINS újságírónőjének sikerült bekerülnie abba a WhatsApp-csoportba, amelynek a tagjai a választókat hívogatják. A kormánypárti call centerben a piszkos munkát egy ifjúsági szervezet és egy hostess ügynökség végzi el, és feltűnik benne egy olyan cég is, amelynek a neve már nem ismeretlen a BALK olvasói számára.

A haladók és a hostessek

Ahhoz, hogy a jelentkező a call centerben dolgozhasson, szüksége van valakire, aki beajánlja. Ezért a CINS újságírónője üzenetet küldött a nevével és a telefonszámával a megadott címre. Alig egy nappal később felkerült egy WhatsApp-csoportba, amely CALL CENTER 2023 + szerb zászló nevet viseli.

Call Center

November közepén, amikor mindez történt, a csoport létszáma valamivel kisebb volt, mint 350 fő. A csoportban nem volt levelezés a tagok között, csak az adminisztrátorok írhattak üzeneteket. Az első üzenet egy M&J Lady Hostese nevű tagtól érkezett.

Az M&J Lady Hostese tulajdonképpen egy hostess ügynökség, és ahogy a honlapjukon is szerepel, Milena és Jelena Marković vezeti, ők ketten ikertestvérek. Több cégük is van, de vagy törölték őket, vagy ideiglenesen leállították a tevékenységüket.

Az ikrek által működtetett hostess vállalkozás leírása

Az ikrek által működtetett hostess vállalkozás leírása (Forrás: CINS)

Ez az ügynökség évek óta szervez hostesseket promóciókra, céges rendezvényekre, vásárokra és televíziós reklámokhoz, a Szerb Haladó Párthoz kötődő call centerüket viszont sehol sem említik.

A call center munkáját ismerő forrástól kapott tájékoztatás szerint a CINS azt írja, hogy a tavalyi választások alkalmával is hasonló módon szervezték meg a munkát, de a Szerb Haladó Párt tavalyi választási kiadásairól szóló pénzügyi jelentés nem tartalmazza a telefonközpontra fordított összeget.

Volt egy apró feltétel

A CINS újságírója a jelentkezést követően nem sokkal megtudta, hogy milyen napokon dolgozik dolgozik. Már másnap kezdenie kellett: az első műszak délelőtt tíztől délután fél háromig, a második pedig fél négytől este nyolcig tartott.

A beosztással együtt megkapta azoknak az úgynevezett felügyelőknek a számát, akik a call centerben a beosztottak munkáját ellenőrzik, valamint nyilvántartják az érkezéseket és a szüneteket.

A csoport tagjainak elmondták, hogy kollegialitást várnak el tőlük, és helyes reagálást, ha a felügyelők figyelmeztetik őket.

De ez nem minden. A munkába állás előestéjén, fél 10 körül megcsörrent a CINS újságírójának a telefonja. A képernyőn hívófélként az M&J Lady Hostess ügynökség neve volt olvasható.

Nem tudva, hogy újságíróval beszél, egy női hang elmagyarázta a munkakörülményeket, amelyek közül az egyik különösen kiemelkedett.

– Mi olyanokat veszünk fel, akik december 17-én teszik a dolgukat, mert kicsit őrültség lenne, hogy ennyi napibért fizetünk, és van valaki, aki nem szavaz, aki nem a mi pártunkkal, az elnökünkkel van.

– mondta a női hang, aki szerint ez a kis feltétel van, majd hozzátette, hogy december 17-én még nagyobb lesz a napidíj, de egész nap dolgozni kell.

– Lesz étel, mindened meglesz aznap, emiatt nem kell aggódnod, de szavaznod kell, mielőtt bejössz, előbb elmész szavazni, majd jössz dolgozni. Értesz engem? Amikor szavazol, csinálsz egy fotót a szavazólapról, és elküldöd nekem

– mondta a telefonáló, aki hozzátette, hogy ez a belépőjegy arra a napra, és elárulta, hogy december 17-én körülbelül háromszáz ember dolgozik majd, vagyis ennyien hívogatják majd a szavazókat, amiért több mint dupláját kapják a rendes napi gázsinak, ami 3000 dinár (közel tízezer forint).

– Ezt kézhez kapod, aztán elbúcsúzunk, és nem látjuk egymást, amíg nem lesz megint kampány

– mondta az M&J Lady Hostese cég nevében telefonáló női hang.

A CINS ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a köznyelv szerint ez nem más, mint szavazatvásárlás, mert szavazásért állást/munkát ajánlanak cserébe. Dušan Vučićević, a belgrádi Politikatudományi Kar docense ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az oknyomozó portálnak, hogy valójában választásokkal kapcsolatos kenőpénz adásról és elfogadásáról van szó, ami bűncselekménynek számít, és börtön jár érte.

A beszélgetés során a hívó fél az újságírónak megküldte a telefonközpont címét is, ahonnan másnap hívnia kell. Dunavska bb, a Prointer szoftvercég székhelye.

Ez igazi meglepetés, amit a CINS nem tudatosított: ugyanis minden bizonnyal ugyanarról a Prointer nevet viselő szoftvercégről van szó, amelyet a boszniai szerb elnök fia, Igor Dodik felügyel, vagyis a választási csaláshoz a Szerb Haladó Párt boszniai szerb licencet használ.

A call center

A belgrádi kikötő közelében, a Duna partján lévő ipari negyedben található a Prointer nevet viselő cég irodája, amely a 44-es busszal közelíthető meg a legkönnyebben.

Ez a cég évek óta kapcsolatban áll a kormányzó Szerb Haladó Párttal és annak korábbi tisztségviselőjével, Slaviša Kokezával, aki 2021 márciusáig a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke volt, de miután összefüggésbe hozták az embercsevapot gyártó Bajkeverő Velja bandájával, lemondott a tisztségéről. Távozásának másik oka az volt, hogy a belgrádi kormányközeli sajtó megvádolta, hogy 640 millió eurót keresett az általa űzött cigarettacsempészetből.

Mindez 2021 márciusában történt, Kokeza azóta eltűnt a szerb közéletből.

A Prointer irodáiban, ahova két lépcsön – egy külsőn és egy belsőn lehet feljutni – 80 laptop várta azokat, akik a bejáratnál aláírták a jelenléti évet, és cserébe megkapták a felhasználó nevet és a jelszót. A laptopokhoz fülhallgatókat és mikrofonokat csatlakoztattak.

A Szerb Haladó Párt úgynevezett kapilláris listája, amely az aktivisták által gyűjtött adatokat tartalmazta

A Szerb Haladó Párt úgynevezett kapilláris listája, amely az aktivisták által gyűjtött adatokat tartalmazta

A call centerben dolgozók alapesetben hívókra és adminisztrátorokra oszlottak, az utóbbiak voltak kisebb számban, nekik az volt a dolguk, hogy adatokat ellenőrizzenek és vigyenek be az adatbázisba. Az adatok egy része a közszférában dolgozóktól származik, akiknek kötelességük, hogy listákat készítsenek a potenciális szavazókról.

A kapilláris lista már eleve tartalmazza a potenciális szavazók törzsszámát, lakcímét és választási körzetét, amihez hozzá kell adni a telefonszámot, a párthovatartozást és a szavazási szokást: ezeket az embereket hívják aztán a call centerben ülők.

A CINS forrásai szerint a listán mindenki neve szerepel, függetlenül attól, hogy kire szavaz. Az oknyomozó portál újságírónője a “tetthelyen” több zacskó feldolgozásra váró anyagot látott, némelyeken jól láthatóan szerepelt a Szerb Haladó Párt nevének rövidítése.

Szakértők szerint a problémát leginkább az jelenti, hogy az adatbázis létezik, főleg akkor, hogy ha az megegyezik a választói listával, mert ahhoz elvben egyetlen párt sem férhet hozzá. A pártok építhetnek adatbázist, de azokra csak azok nevét vehetik fel, akik ehhez hozzájárulásukat adták.

A Call Center: innen hívják a potenciális szavazókat

A call center: innen hívják a potenciális szavazókat (Forrás: CINS)

A call centerben ülők hívják azokat, akiket az adminisztrátorok felvittek a listába. A hívók laptopján három ikon látható, az egyikre kattintva a kapilláris listát nézhetik meg, a másik segítségével a biztos szavazókat, a harmadikkal pedig a Jitsy nevet viselő programot indíthatják be, amelyen keresztül a hívást végrehajtják.

A híváshoz nem kell sok ész: a számítógép képernyőjén ugyanis elérhető a forgatókönyv, amely tartalmazza a lehetséges opciókat, nem kell mást tenni, mint a másik oldal válaszától függően rákattintani a megfelelő linkre, ami által új mondatok nyílnak meg, amelyeket csak bele kell mondani a telefonba. Ez egy olyan komplikált feladat, hogy még egy újságíró is képes megbirkózni vele.

A call centerben dolgozók nem vehetik elő a saját telefonjukat, és fotókat nem készíthetnek sem a teremben, sem az épület környékén, és semmiféle képet nem tehetnek ki a közösségi médiában.

A pénzt kézhez kapják

A call centerben dolgozók heti gyakorisággal kapnak fizetést, de nem a Prointer székhelyén, hanem egy kormányközeli civil szervezet, a Belgrádi Ifjúsági Oktatási és Fejlesztési Központ (Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda, CEROB) irodájában, amely a város központjában van.

Itt van a pénztár: a CEROB belvárosi irodája

Itt van a pénztár: a CEROB belvárosi irodája (CINS)

A CEROB tagjai gyakran kérkednek azzal, hogy az állami szervekkel közösen szerveznek találkozókat és akciókat, amiért milliókat kapnak a különféle pályázatokon.

Ennek az egyesületnek a főtitkára, Ognjen Kočević a nyilvánosság előtt akkor vált ismertté, amikor az ellenzék 2019 márciusában megrohamozta a szerbiai állami televízió, az RTS épületét. Akkor egyetemisták egy csoportja jelent meg a kvázi közszolgálati televízió épülete előtt, és támogatta a dolgozókat. Köztük volt Kočević is.

Kočević a fent említett WhatsApp csoportban a telefonközpont egyik felügyelőjeként szerepel, a köré tömörülő fiatalok pedig a call centerben dolgozók, akik a nekik kifizetett napidíj nagyságáról még a társaiknak sem beszélhetnek.

Egy műszak napibére háromezer dinár, és vannak “különleges napibérek”, amelyek három és fél ezer dinárt tesznek ki. Heti szinten több mint hárommillió dinár, vagyis körülbelül 10 millió forint kerül kifizetésre, miután az M&J Lady Hostese egyik tulajdonosa szerint 1120 napidíjat osztottak szét a legutóbbi hétfőn.

Hogy a pénz honnan érkezik, vagyis, hogy ki finanszírozza a telefonálós szeánszot, azt a CINS-nek nem sikerült kiderítenie. Viszont a fent elmondottak arra utalnak, hogy a Szerb Haladó Párt mindenféle trükköt bevet a választások megnyerése érdekében.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

56
December 17-én előrehozott választásokat tartanak Szerbiában

Mit vársz a választásoktól?

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava