Connect with us

Szerbia

A Meta szerint a szerb elnök és a pártja internetes csalásokkal népszerűsítette magát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Meta szerint a szerb elnök a Facebookon és az Instagramon csalt
A Meta szerint a szerb elnök a Facebookon és az Instagramon csalt

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Facebookot és az Instagramot birtokló Meta legfrissebb, 2022 negyedik negyedévére vonatkozó jelentésében arról számolt be, hogy Szerbiában, Bolíviában és Kubában úgynevezett „belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó csoportokat távolított el az említett két közösségi csatornáról, mert „koordinált, nem hiteles viselkedést” folytattak. A Meta szerint Szerbiában ezek a csoportok Aleksandar Vučić szerb elnökhöz és a Szerb Haladó Párthoz kötődtek. A csalás méretét jól jelzi, hogy az akciós során több, mint hatezer szerbiai fiókot töröltek a Facebookról és az Instagramról.

A Facebookon ferdítették a valóságot

Vagyis a Facebookon és az Instagramon! A jelentés felvezető cikkében a Meta azt írta, hogy Szerbia esetében fellépet egy „koordinált, nem hiteles viselkedést” tanúsító szerbiai hálózat ellen, amely a Szerb Haladó Párt Internetes Csoportjának munkatársaihoz, valamint köztisztviselők hadához kötődött Szerbia egész területéről.

– Az volt a céljuk, hogy számos internetes szolgáltatáson keresztül megszólítsák a hazai közönséget, beleértve a Facebookot, az Instagramot, a Twittert, a YouTube-ot, valamint a helyi hírportálokat, és ezáltal széles körben és alulról jövő támogatást mutassanak fel a szerb elnök, Aleksander Vučić és a Szerb Haladó Párt mellett

– írta cikkében a Meta, amely negyedéves jelentésében megjegyezte, hogy 5374 Facebook-profilt, 12 Facebook-csoportot és 1060 Instagram-fiókot töröltek, miután megsértették a „koordinált nem hiteles viselkedésre” (Coordinated Inauthentic Behavior, CIB) vonatkozó szabályokat.

A jelentés szerint a hamis tevékenység Szerbiából indult ki, és főként a hazai közönséget célozta meg, de volt egy különlegessége is.

– Ellentétben a hagyományos trollfarmokkal, amelyekkel az elmúlt években találkoztunk Albániában, Nicaraguában és Oroszországban, és amelyeket azonos helyen működő operátorok irányítottak egyetlen irodából vagy irodaházból, a szerbiai inkább olyan egyénekre támaszkodott, akik tevékenységüket Szerbia különböző pontjairól fejtették ki

– állapította meg a Meta, amely azt is leírta, hogy miként működött Vučić elnök és a Szerb Haladó Párt népszerűsítése, és hogy erre mennyit költöttek Szerbiában.

Miként működött?

A Meta megjegyezte, hogy a tevékenység mögött álló emberek hamis Facebook-fiókokat és Instagram-profilokat használtak – amelyek közül néhányat az automatizált rendszereink észleltek és letiltottak még a vizsgálat előtt.

A profilokat azért hozták létre, hogy kezeljék a csoportokat, valamint hogy tömegesen hozzászóljanak és kedveljenek bizonyos tartalmat annak érdekében, hogy azok népszerűbbnek tűnjenek, mint amilyenek valójában voltak.

Emellett eredeti mémeket is közzétettek, amelyek a szerb ellenzéki személyiségeket kritizálták.

– Ez a hálózat általában szerb nyelven posztolt a régióban zajló hírekről és politikai eseményekről, és minden poszthoz személyre szabott hozzászólásokat készítettek. A közösségi médiaplatformokon kívül aktívan kommenteltek közvetlenül a helyi hírportálokon is, támogatva a kormányt és annak intézkedéseit

– jegyezte meg a Meta, amely szerint úgy tűnik, hogy Szerbiában kezdetben egy önálló webalkalmazáson keresztül koordinálták az átfogó internetes akciót és a posztolási tevékenységet, amely lehetővé tette az operátorok számára, hogy kommentáljanak és posztoljanak különböző hírportálokon, illetve hogy bejelentkezzenek közösségi médiaoldalakra.

-2020-ban vizsgálatot folytattunk, és blokkoltuk az alkalmazást, miután erről a Balkan Insight oknyomozó portál beszámolóiból értesültünk, de a művelet valószínűleg folytatódott más platformokon és hírportálokon, amelyeken az említett applikáció használatával tovább posztoltak

– írta negyedéves jelentésében a Meta, amely azt is elárulta, hogy a tiltott tevékenység terén együttműködtek a „madárkás csatornával”, vagyis a Twitterrel is.

– Szintén 2020-ban, egy Twittertől kapott értesítés alapján, lekapcsoltunk egy hamis fiókokból álló csoportot, mivel megsértették a spam és a nem hiteles viselkedés elleni szabályainkat

– közölte a Facebookot és az Instagramot is működtető cég, amelynek az előző vizsgálatokból szerzett tapasztalatai és további kutatásai alapján sikerült beazonosítaniuk a csoportot, és feltárni a tevékenység szélesebb körű kiterjedtségét az interneten keresztül.

A Meta ezzel kapcsolatban megállapította, hogy ez a „belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó csoport összefüggésbe hozható a Szerb Haladó Párt munkatársaival, illetve annak internetes csapatával, de szerbiai állami alkalmazottakhoz is kötődött, akik Szerbia különböző részein tevékenykedtek.

A számokról feljebb már szó volt, a jelentése végén a Meta azonban további adatokat közölt a törölt fiókokról, és az azokra költött összegről.

A Meta-jelentés

Ezekből kiderül, hogy a fent már említett 12 csoporthoz legalább 350 Facebook-profil csatlakozott – van amelyik több csoporttal is összefüggésbe hozható. Ezzel párhuzamosan az 1060 Instagram-fióknak legalább 26 ezer követője volt.

A hamis profilokról feladott Facebook- & Instagram-hirdetésekre a szerb elnököt és a Szerb Haladó Pártot támogató csalók legalább 150 ezer dollárt, azaz mintegy 55 millió forintot költöttek, ezt dollárban vagy euróban fizették ki.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból az nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti nemzeti sajtótájékoztatón a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotában leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, vagy esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava