Connect with us

Szerbia

A Meta szerint a szerb elnök és a pártja internetes csalásokkal népszerűsítette magát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Meta szerint a szerb elnök a Facebookon és az Instagramon csalt
A Meta szerint a szerb elnök a Facebookon és az Instagramon csalt
A cikk meghallgatása

A Facebookot és az Instagramot birtokló Meta legfrissebb, 2022 negyedik negyedévére vonatkozó jelentésében arról számolt be, hogy Szerbiában, Bolíviában és Kubában úgynevezett “belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó csoportokat távolított el az említett két közösségi csatornáról, mert “koordinált, nem hiteles viselkedést” folytattak. A Meta szerint Szerbiában ezek a csoportok Aleksandar Vučić szerb elnökhöz és a Szerb Haladó Párthoz kötődtek. A csalás méretét jól jelzi, hogy az akciós során több, mint hatezer szerbiai fiókot töröltek a Facebookról és az Instagramról.

A Facebookon ferdítették a valóságot

Vagyis a Facebookon és az Instagramon! A jelentés felvezető cikkében a Meta azt írta, hogy Szerbia esetében fellépet egy “koordinált, nem hiteles viselkedést” tanúsító szerbiai hálózat ellen, amely a Szerb Haladó Párt Internetes Csoportjának munkatársaihoz, valamint köztisztviselők hadához kötődött Szerbia egész területéről.

– Az volt a céljuk, hogy számos internetes szolgáltatáson keresztül megszólítsák a hazai közönséget, beleértve a Facebookot, az Instagramot, a Twittert, a YouTube-ot, valamint a helyi hírportálokat, és ezáltal széles körben és alulról jövő támogatást mutassanak fel a szerb elnök, Aleksander Vučić és a Szerb Haladó Párt mellett

– írta cikkében a Meta, amely negyedéves jelentésében megjegyezte, hogy 5374 Facebook-profilt, 12 Facebook-csoportot és 1060 Instagram-fiókot töröltek, miután megsértették a “koordinált nem hiteles viselkedésre” (Coordinated Inauthentic Behavior, CIB) vonatkozó szabályokat.

A jelentés szerint a hamis tevékenység Szerbiából indult ki, és főként a hazai közönséget célozta meg, de volt egy különlegessége is.

– Ellentétben a hagyományos trollfarmokkal, amelyekkel az elmúlt években találkoztunk Albániában, Nicaraguában és Oroszországban, és amelyeket azonos helyen működő operátorok irányítottak egyetlen irodából vagy irodaházból, a szerbiai akció inkább olyan egyénekre támaszkodott, akik tevékenységüket Szerbia különböző pontjairól fejtették ki

– állapította meg a Meta, amely azt is leírta, hogy miként működött Vučić elnök és a Szerb Haladó Párt népszerűsítése, és hogy erre mennyit költöttek Szerbiában.

Miként működött?

A Meta megjegyezte, hogy a tevékenység mögött álló emberek hamis Facebook-fiókokat és Instagram-profilokat használtak – amelyek közül néhányat az automatizált rendszereink észleltek és letiltottak még a vizsgálat előtt.

A profilokat azért hozták létre, hogy kezeljék a csoportokat, valamint hogy tömegesen hozzászóljanak és kedveljenek bizonyos tartalmat annak érdekében, hogy azok népszerűbbnek tűnjenek, mint amilyenek valójában voltak.

Emellett eredeti mémeket is közzétettek, amelyek a szerb ellenzéki személyiségeket kritizálták.

– Ez a hálózat általában szerb nyelven posztolt a régióban zajló hírekről és politikai eseményekről, és minden poszthoz személyre szabott hozzászólásokat készítettek. A közösségi médiaplatformokon kívül aktívan kommenteltek közvetlenül a helyi hírportálokon is, támogatva a kormányt és annak intézkedéseit

– jegyezte meg a Meta, amely szerint úgy tűnik, hogy Szerbiában kezdetben egy önálló webalkalmazáson keresztül koordinálták az átfogó internetes akciót és a posztolási tevékenységet, amely lehetővé tette az operátorok számára, hogy kommentáljanak és posztoljanak különböző hírportálokon, illetve hogy bejelentkezzenek közösségi médiaoldalakra.

-2020-ban vizsgálatot folytattunk, és blokkoltuk az alkalmazást, miután erről a Balkan Insight oknyomozó portál beszámolóiból értesültünk, de a művelet valószínűleg folytatódott más platformokon és hírportálokon, amelyeken az említett applikáció használatával tovább posztoltak

– írta negyedéves jelentésében a Meta, amely azt is elárulta, hogy a tiltott tevékenység terén együttműködtek a “madárkás csatornával”, vagyis a Twitterrel is.

– Szintén 2020-ban, egy Twittertől kapott értesítés alapján, lekapcsoltunk egy hamis fiókokból álló csoportot, mivel megsértették a spam és a nem hiteles viselkedés elleni szabályainkat

– közölte a Facebookot és az Instagramot is működtető cég, amelynek az előző vizsgálatokból szerzett tapasztalatai és további kutatásai alapján sikerült beazonosítaniuk a csoportot, és feltárni a tevékenység szélesebb körű kiterjedtségét az interneten keresztül.

A Meta ezzel kapcsolatban megállapította, hogy ez a “belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó csoport összefüggésbe hozható a Szerb Haladó Párt munkatársaival, illetve annak internetes csapatával, de szerbiai állami alkalmazottakhoz is kötődött, akik Szerbia különböző részein tevékenykedtek.

A számokról feljebb már szó volt, a jelentése végén a Meta azonban további adatokat közölt a törölt fiókokról, és az azokra költött összegről.

A Meta-jelentés

Ezekből kiderül, hogy a fent már említett 12 csoporthoz legalább 350 Facebook-profil csatlakozott – van amelyik több csoporttal is összefüggésbe hozható. Ezzel párhuzamosan az 1060 Instagram-fióknak legalább 26 ezer követője volt.

A hamis profilokról feladott Facebook- & Instagram-hirdetésekre a szerb elnököt és a Szerb Haladó Pártot támogató csalók legalább 150 ezer dollárt, azaz mintegy 55 millió forintot költöttek, ezt dollárban vagy euróban fizették ki.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava