Connect with us

Horvátország

A horvát smárolási kísérlet és a magyar vidámpark

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

smárol
Vajon mekkora veszélyt jelent a kolléganőkre egy pusziszkodó külügyér?
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Horvátország most azon derül, hogy Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter lesmárolta, illetve megpróbálta lesmárolni német kollégáját, Annalena Baerbockot. Az érzelmi inzultus egy berlini konferencián történt, ahol a családias hangulatról Grlić Radman a közös fotózkodás alkalmával gondoskodott. Az esetre Zoran Milanović horvát elnök is reagált, aki külföldiekkel jóformán csak akkor találkozik, amikor kimegy egy kis migránslesre a boszniai határra.

Smárolási kísérlet

Berlinben, az Európai Unió erősítéséről és bővítéséről szóló konferencián mindenki felsorakozott a családi fotóhoz, már csak Annalena Baerbockra vártak, akinek az első sorban tartottak fenn helyet, elvégre ő a házigazda, meg egyébként is jól mutat a sok kultúrmadzagos férfi között.

Miután Baerbock megérkezett, és beállt a helyére, a kezével tett egy szokatlan mozdulatot, egy kicsit megbökte a mellette álló horvát külügyminisztert.

Grlić Radman némileg túlértékelte az informális gesztust, és a kézfogás közben erősen behajolva egy puszit nyomot Baerbock arcára, ami a modern diplomáciában nem éppen bevett szokás.

– Talán kínos pillanat volt. Mi, miniszterek és miniszternők mindig szívélyesen köszöntjük egymást. Ha valaki valami rosszat látott ebben, akkor elnézést attól, aki így értette

– nyilatkozta a talán túl szívélyesre sikeredett üdvözlést magyarázva az érzelmileg túlfűtött miniszter, aki még hozzátette, hogy késett a repülője, ezért előtte nem nyílt alkalma, hogy üdvözölje német kollégáját, ezért örült meg neki ennyire.

Grlić Radman nem is értette, hogy mit kifogásolnak abban, hogy neki smárolhatnékja támadt.

– Nem tudom, mi volt a probléma. Nem látom, nem voltam tudatában. Mindig szeretettel köszöntjük egymást. Szívélyes emberi hozzáállás egy kolléganőhöz… egy kollégához

– tette még hozzá a horvát külügyminiszter, akinek nem ez az első “nyálas” megnyilvánulása, bár arra még nem láttunk bizonyítékot, hogy megpróbálta volna lesmárolni például olasz kollégáját, Antonio Tajanit.

Arra viszont van bizonyíték, hogy egy sajtóértekezlet alkalmával folyamatosan a diplomáciában meglehetősen szokatlan módon “drága Donikának” nevezte Donika Gërvalla-Schwarz koszovói külügyminisztert.

Az internet népe természetesen már megtalálta a módját, hogy miként értelmezze Grlić Radman megnyilvánulását.

smárol

A gyakran kellemetlenkedő horvát Index a horvát külügyminiszter magatartásával kapcsolatban kérdést intézett Andrej Plenković miniszterelnökhöz, arról egyelőre nincs tudomásunk, hogy Plenković válaszolt-e.

Azon sem lepődnénk meg, hogy ha nem mondott volna semmit, hiszen ő is hasonló kapcsolatokat ápol Európa egyetlen Orsolyájával, mint ezt a mellékelt videó is bizonyítja.

Az esetet viszont nem hagyta szó nélkül Zoran Milanović horvát köztársasági elnök, a BALK-on néha Zoki Bondnak nevezzük a nagy igazságtevő államfőt, aki abban a stílusban nyilatkozott” hogy Grlić Radman megnyilvánulása nevetséges lenne, ha nem lenne kétségbeejtő, miközben jót szórakozott az egészen.

– Ahogy ezt Szerbiában mondanák, megpróbált rástartolni. Ilyesmi senkivel sem fordult még elő. Katasztrófa

– mondta a horvát igazságosztó, aki szerencsés körülménynek nevezte, hogy a németek visszafogott emberek, amíg nem durran el az agyuk.

Optimális maximum a migránsokkal szemben

A horvát elnök éppen az “igazságosztó” hozzáállás miatt kevés külföldivel találkozik, ezért kiment egy kis migránslesre a boszniai határra, legalább ott vannak külföldiek szép számmal.

Milanović egészen külföldön érezhette magát amikor felkereste az Alaszka 1 (Aljaska 1) és az Alaszka 2 (Aljaska 2) állásokat, az egyes ellenőrző ponton a drónos, a kettesen pedig a hőkamerás ellenőrzést mutatták meg neki.

Milanović a túra után méltatta a határrendészetet, amely – mint mondta – nagyon jó munkát végez, és ismételten elutasította, hogy a hadsereget vezényeljék ki a határra.

– Ez az optimális maximum, amit a horvát állam tehet, hogy ilyen szerencsétlenül fejezzem ki magam. Lehet kicsit jobban, kicsit rosszabbul, de ez van. Ami ennél több, az a háború

– vélte Milanović, aki szerint “se nem reális, se nem szükséges”, hogy katonákat küldjenek a határra.

– Negyven évvel ezelőtt nyilvánvaló volt, hogy ha megpróbálod átlépni a határt, akkor lőni fognak rád. A hadsereg valaha őrizte a határokat, agresszívan, vagy szuperagresszívan, például a Varsói Szerződés és a NATO között

– mondta Zoki Bond, aki szerint ezek az idők azonban elmúltak, és hozzátette, hogy utána nehezen lehetne kimászni abból, hogy ha katonákat küldenének a határra, ezért szerinte elegendő az a segítség, amit a hadsereg technikai értelemben nyújt a rendőrségnek a határ ellenőrzésében.

A horvát elnök úgy vélte, hogy ugyan nagyon sok a határon állomásozó hatezer rendőr, de lehetne akár több is, de az már egy új dimenzió, ami ugyanúgy nem oldaná meg a problémákat.

smárol

Az igazságosztó Zoki Bond megmodta a tutit, Magyarországra úgy lehet bejutni, mint a vidámparkba (Forrás: Dnevnik)

Meddig marad a magyar határkerítés?

Milanović szerint a migráció esetében a horvátok két problémával szembesülnek, első helyen az embercsempészetet említette.

– A rendőrségi hálón itt a kishalak akadnak fenn, a vízfenéken táplálkozók (bottom feeders), akikre a bíróságok nevetséges ítéleteket szabnak ki feltételes büntetések formájában, tehát börtönbe nem mennek

– magyarázta el a helyzetet az igazságosztó elnök, aki ügyvédekre és bűnügyi szakértőkre hivatkozva úgy fogalmazott, hogy ezzel stimulálják az embercsempészeket, hogy csak így folytassák tovább.

– A kétezer eurós büntetés aprópénz ahhoz képest, amit keresnek

– tette hozzá a horvát államfő, szerinte azonban nincs szükség törvénymódosításra, mert a jogszabály elég jó, viszont a bíróságoknak kellene más ítéleteket hozniuk, mert ha az embercsempészek harmincnapos elzárással megússzák, akkor biztosan folytatják, de ha elkaszálják őket, akkor a főnökeik, akik nincsenek itt a határon, nehezebben találnak embereket erre a munkára.

Milanović a másik problémának a szomszédos országok – Szerbia és Bosznia-Hercegovina – hozzáállását bírálta, amelyek úgy tesznek, mintha csinálnának valamit.

– Bosznia-Hercegovina és Szerbia jelenleg köztes helyzetben van, mások is, amelyek nem definiált és bizonytalan helyzetben leledznek, készek bármire és semmire, miután nincsenek világos perspektíváik az Európai Unióhoz történő csatlakozás tekintetében, ráadásul Szerbia még mutyizik is valamit Oroszországgal

– jelentette ki a horvát államfő, aki megjegyezte, hogy miután kis országokról van szó, az Európai Uniónak minél előbb komolyan kellene venni a dolgot, hogy magához vonzza őket, mert különben vesztésre állunk, és ezért akad ennyi dolga a horvát rendőrségnek, vagyis a politikai vonzata ennek a kérdésnek Horvátországtól keletre van, de sem Szarajevó, sem Belgrád nem kapja össze magát, amíg nem látja, hogy haszna lenne belőle, vagyis valamit valamiért.

– Amíg ez nem történik meg, addig ezer kilométeres kerítés lesz a magyar határon, amelyen átjárnak a pockok, a tyúkok, a vaddisznók és az emberek, mindenki átmegy, aki akar

– vélte Zoki Bond, aki szerint azokból a 2015-ből származó mesékből, hogy Európát és annak keresztény identitását védik, oda lyukadtunk ki, hogy Magyarországra úgy lehet bejutni, mint a vidámparkba, miközben Szerbia elfordítja a fejét, hogy ne lásson semmit.

Mini közvélemény-kutatás 1


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

42
A horvát külügyminiszter kis híján lesmárolta német kollégáját egy berlini konferencián

Mennyire fejezhetők ki az érzelmek a nemzetközi színtéren?


Mini közvélemény-kutatás 2


302
Fel kell-e venni Szerbiát az Európai Unióba?

Fel kell-e venni Szerbiát az Európai Unióba? - ez itt a kérdés!

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia1 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékSmárolási kísérletOptimális maximum a migránsokkal szembenMeddig marad a magyar határkerítés?Mini közvélemény-kutatás 1Mini közvélemény-kutatás 2 A labdák segítségével értékeld a cikket!...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava