Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Csehország

VEZEKLÉS: Bocsánatot kért a cseh elnök Kis-Jugoszlávia bombázásáért, amit miniszterelnökként nem akadályozott meg

vucic zeman

Olvasási idő: 2 perc

 
tavaly a Szerb Köztársaság Érdemrendjével tüntette ki Miloš Zeman cseh elnököt, és ugyanezt az elismerést kapta Peter Handke Nobel-díjas író is. A koronaválság miatt Handke nemrégiben vette át az elismerést Belgrádban, a Prágába látogató szerb elnök pedig személyesen vitte el az elismerést Zemannak. Vučić cserébe átvehette a cseh Fehér Oroszlán-rendet, ráadásul a cseh elnök bocsánatot kért Kis- 1999-es -bombázásáért.

Zeman vezekelt

A NATO Kis-Jugoszlávia elleni bombatámadását Miloš Zeman már korábban is hibának és hatalmi arroganciának nevezte.

A magam nevében szeretnék bocsánatot kérni a szerb nemzettől– jelentette ki a cseh államfő a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

Csehország akkoriban szövetségeseket keresett a bombázások elutasításához, de sikertelenül. Azt, hogy Csehország végül is nem volt képes elutasítani a bombázást, Zeman, aki 1999-ben kormányfő volt, a bátorság hiányának nevezte. Megjegyezte, hogy sokéves traumától szabadult meg, miután mindezt nyilvánosan elmondhatta.

A vezeklés felszabadít

– szögezte le Zeman.

A cseh államfő arra emlékeztetett, hogy a szerb nemzet 1938-ban és 1968-ban is bizonyítékát adta a csehek iránti szolidaritásának.

Mi pedig ezt bombázással köszöntük meg. Ezért most szeretnék a magam nevében elnézést kérni az akkori Jugoszlávia bombázásáért– jelentette ki az újságírók előtt vezeklő Zeman.

A cseh államfő elmondta, hogy Jugoszlávia NATO általi lebombázása 1999-ben hiba volt, amely azóta is bántotta őt.

Utolsóként egyeztünk bele, kétségbeesetten kerestünk legalább egy országot, amely mellénk állt volna és a bombázás ellen lett volna, de sikertelenül. Magunkra maradtunk. Ez azonban nem ment fel bennünket hiányzó bátorságunkért

– fejtette ki a cseh államfő.

A testvériség szelleme kísért

Aleksandar Vučić újságírók előtt köszönetet mondott cseh kollégájának a gesztusáért.

A szerb nemzet ezt soha nem felejti el. Ilyen nyilatkozat a bombázások ügyében eddig még egyetlen politikustól sem hangzott el

– jegyezte meg a szerb államfő, majd hozzátette:Szeretném megköszönni a csodálatos szavakat, amelyek után elmondhatom, hogy a szerb nép nemcsak baráti, hanem testvéri népként tekint a csehekre.

A NATO 1999-ben 78 napig bombázta Szerbiát, hogy rákényszerítse a szerb hadsereget elhagyására. A Human Rights Watch szervezet szerint a bombázások mintegy 500 civil ember életét követelték Szerbiában.

Csehország – Lengyelországgal és Magyarországgal együtt – nem sokkal Jugoszlávia bombázása előtt lett a NATO tagja.

Jakub Kulhánek cseh a sajtótájékoztató után a közszolgálati rádióban magánvéleménynek nyilvánította Milos Zeman nyilatkozatát, amely szerinte nem befolyásolja a hivatalos cseh álláspontot ez ügyben.

Miloš Zeman a hónap elején is tett egy gesztust felé, amikor kijelentette, hogy Koszovó ének cseh részről történt elismerése szintén hiba volt.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: