Connect with us

Csehország

VEZEKLÉS: Bocsánatot kért a cseh elnök Kis-Jugoszlávia bombázásáért, amit miniszterelnökként nem akadályozott meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic zeman
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
Aleksandar Vučić szerb elnök tavaly a Szerb Köztársaság Érdemrendjével tüntette ki Miloš Zeman cseh elnököt, és ugyanezt az elismerést kapta Peter Handke Nobel-díjas osztrák író is. A koronaválság miatt Handke nemrégiben vette át az elismerést Belgrádban, a Prágába látogató szerb elnök pedig személyesen vitte el az elismerést Zemannak. Vučić cserébe átvehette a cseh Fehér Oroszlán-rendet, ráadásul a cseh elnök bocsánatot kért Kis- Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázásáért.

Zeman vezekelt

A NATO Kis- Jugoszlávia elleni bombatámadását Miloš Zeman már korábban is hibának és hatalmi arroganciának nevezte.

– A magam nevében szeretnék bocsánatot kérni a szerb nemzettől


– jelentette ki a cseh államfő a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

Csehország akkoriban szövetségeseket keresett a bombázások elutasításához, de sikertelenül. Azt, hogy Csehország végül is nem volt képes elutasítani a bombázást, Zeman, aki 1999-ben kormányfő volt, a bátorság hiányának nevezte. Megjegyezte, hogy sokéves traumától szabadult meg, miután mindezt nyilvánosan elmondhatta.

A vezeklés felszabadít

– szögezte le Zeman.

A cseh államfő arra emlékeztetett, hogy a szerb nemzet 1938-ban és 1968-ban is bizonyítékát adta a csehek iránti szolidaritásának.

– Mi pedig ezt bombázással köszöntük meg. Ezért most szeretnék a magam nevében elnézést kérni az akkori Jugoszlávia bombázásáért


– jelentette ki az újságírók előtt vezeklő Zeman.

A cseh államfő elmondta, hogy Jugoszlávia NATO általi lebombázása 1999-ben hiba volt, amely azóta is bántotta őt.

– Utolsóként egyeztünk bele, kétségbeesetten kerestünk legalább egy országot, amely mellénk állt volna és a bombázás ellen lett volna, de sikertelenül. Magunkra maradtunk. Ez azonban nem ment fel bennünket hiányzó bátorságunkért


– fejtette ki a cseh államfő.

A testvériség szelleme kísért

Aleksandar Vučić újságírók előtt köszönetet mondott cseh kollégájának a gesztusáért.

– A szerb nemzet ezt soha nem felejti el. Ilyen nyilatkozat a bombázások ügyében eddig még egyetlen politikustól sem hangzott el


– jegyezte meg a szerb államfő, majd hozzátette:

– Szeretném megköszönni a csodálatos szavakat, amelyek után elmondhatom, hogy a szerb nép nemcsak baráti, hanem testvéri népként tekint a csehekre.


A NATO 1999-ben 78 napig bombázta Szerbiát, hogy rákényszerítse a szerb hadsereget elhagyására. A Human Rights Watch szervezet szerint a bombázások mintegy 500 civil ember életét követelték Szerbiában.

Csehország – Lengyelországgal és Magyarországgal együtt – nem sokkal Jugoszlávia bombázása előtt lett a NATO tagja.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter a sajtótájékoztató után a közszolgálati rádióban magánvéleménynek nyilvánította Milos Zeman nyilatkozatát, amely szerinte nem befolyásolja a hivatalos cseh álláspontot ez ügyben.

Miloš Zeman a hónap elején is tett egy gesztust Szerbia felé, amikor kijelentette, hogy Koszovó függetlenségének cseh részről történt elismerése szintén hiba volt.

Csehország

BÁTOR VÁLLALKOZÁS: Kijevben tárgyalt az ukrán elnökkel a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

miniszterelnokok
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Megérkezett az ukrán fővárosba Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén kormányfő, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes – derül ki Morawiecki kedd esti -bejegyzéséből. Hírügynökségi jelentések szerint a három kormányfő útját titokban készítették elő, és végül vonattal sikerült bejutniuk az ukrán fővárosba. Az Európai Tanács nevében Kijevbe látogató vezetők már találkoztak is Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki nagyra értékelte a bátorságukat.

Külföldi vendégek

Az Ukriinform ukrán hírügynökség beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi találkozón tájékoztatta Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnököt az orosz agresszióról és az ország általános biztonsági helyzetéről.

– Ami a fegyvereket illeti: a jelenlegi helyzet, amelyben vagyunk, veszélyes. Általánosságban elmondható, hogy veszélyes az országban. Mélyen meghajolunk Önök előtt (a látogatásért). Ma például Kijevben több lakónegyedet ágyúztak, és minden területet lőnek Nyugat- Ukrajnában, a lvivi régióban

– jelentette ki az ukrán elnök, aki szerint az oroszok valószínűleg azt gondolták, hogy az emberek szívesen látják őket.

– Arra számítottak, hogy a lakosság bizonyos százaléka támogatni fogja őket

– fogalmazott Zelenszkij, aki arról is tájékoztatta a Kijevbe látogató cseh, lengyel és szlovén miniszterelnököt, hogy az Ukrajnába betörő orosz csapatok között más országok képviselői is vannak.

– Olyan nyelven beszélnek, amit nem értünk. Vagyis vagy Szíriából, vagy máshonnan hozzák őket

– tette hozzá az ukrán államfő.

Korábban Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök arról tájékoztatta az ukrán hírügynökséget, hogy a Kijevben tartózkodó Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Petr Fiala Csehország miniszterelnöke és Janez Janša szlovén kormányfő Ukrajna további támogatásáról tárgyalt.

Lengyelország, Csehország és Szlovénia miniszterelnöke március 15-én, kedden érkezett Ukrajnába. Az Oroszország Ukrajna elleni fegyveres agressziójának kezdete óta ez az első ilyen szintű nemzetközi látogatás Kijevben.

Mit mondtak a vendégek?

Némileg a közösségi médiának köszönhetően az is kiderült, hogy mit mondtak a Kijevet felkereső külföldi kormányfők. Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint az Európai Unió támogatja Ukrajnát, amely számíthat a barátai segítségére, ami pénzre váltva akár több, mint 20 milliárd eurós támogatást is jelenthet.

A lengyel miniszterelnök Kijevben megjegyezte azt is, hogy most a történelmet a háború sújtotta ukrán fővárosban írják, ahol a szabadság harcol a zsarnokság világa ellen, és ahol most „mindannyiunk jövője forog kockán”.

– Mindenekelőtt érdemes hangsúlyozni, hogy Kijev több mint 20 napja védi magát, és ezzel az alapvető európai értékeket is. Ukrajna ma a szabadság, a függetlenség, a választás szabadsága és a demokrácia védelmének frontján áll

– jelentette ki Morawiecki, aki barbár támadásnak nevezte az orosz agressziót, és úgy nyilatkozott, hogy minél hamarabb meg kell állítani ezt a Keleten zajló tragédiát. Morawiecki szerint az ukrajnai háború egy kegyetlen zsarnok tetteinek eredménye.

– A háború miatt „a világ elveszítette a biztonságérzetét, ártatlan emberek halnak meg és elveszítik egész életük munkájának gyümölcsét

– fogalmazott a lengyel kormányfő.

A szlovén média idézte Janez Janša szlovén miniszterelnököt, aki arról tájékoztatta az ukrán vezetést, hogy Kijev felé tartva megkereste őt az OECD főtitkára, aki elmondta neki, hogy az OECD egy nagy csomagot készít elő az ukránok megsegítésére az ország újjáépítésében a háború után.

– Ez lesz a témája a következő OECD-találkozónak is. Azért vagyunk itt, hogy elmondhassuk, az Ön küzdelme, a mi harcunk is, és együtt győzni fogunk. Dicsőség Ukrajnának!

– zárta az ukrán elnökhöz intézett szavait a szlovén miniszterelnök.

A lengyel, a cseh és az szlovén politikai vezetők kijevi látogatását reggel a varsói kormányfői hivatal jelentette be. Kijevben Morawiecki, Kaczyński, Fiala és Janša az ukrán elnökkel és a kormányfővel, Volodimir Zelenszkijjel, illetve Denisz Smihallal találkozott.

A varsói kormányfői hivatal közölte: a politikusok az Európai Tanács nevében indulkak Kijevbe, a látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava