Connect with us

Horvátország

Plenković megdorgálta a hágai törvényszéki mechanizmust, Milatović Zágrábban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

törvényszék Plenkovic Milanovic
A horvát miniszterelnök kifogásolta egy szerb háborús bűnös korai szabadon bocsátását (X-platform,Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Andrej Plenković hétfőn találkozott Graciela Gatti Santanával, az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának elnökével. A horvát miniszterelnök tolmácsolta a horvát kormány elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy a hágai székhelyű testület ideiglenesen szabadon engedte Franko Simatović szerb háborús állambiztonsági tisztviselőt, akit idén májusban ítéltek el. A horvát származású, egykori szerbiai hírszerző tiszt, a szerbiai különleges rendőri erők elit egységének parancsnoka volt 1991 és 1998 között, a Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban elkövetett háborús bűnökért kiszabott 15 éves büntetéséből 8,5 évet töltött le, tehát még nem volt túl a büntetés kétharmadán, és így elvben nem szabadulhatott volna, ámbár a bírák tehetnek kivételt.

Plenković vitában a törvényszékkel

Plenković hétfőn fogadta Graciela Gattit, akivel a büntetésüket töltő horvát állampolgárok státuszáról is beszélt, majd – nyilván a fenti okoktól vezérelve – kitért Franko Simatović, alias Frenki ügyére is.

– Elégedetlenségünket fejeztük ki Franko Simatović korai szabadon bocsátásáról szóló döntés miatt

– írta Plenkovic az X-platformon, amelyet korábban Twitternek neveztek.

Simatovićot augusztus végén egészségügyi okokból ideiglenesen szabadon engedték.

– Meggyőző humanitárius okai vannak, amelyek megkövetelik Simatović korai szabadon bocsátását, megfelelő körülmények között

– áll a törvényszéki mechanizmus döntésében.

Simatovićot azért ítélték el, mert felelősséget vállalt a szerb harcoló egységek által az 1990-es évek boszniai és horvátországi háborúi során elkövetett bűncselekményekért, a nem szerbek kiszorítására irányuló “közös bűnszövetkezet” részeként, Jovica Stanišić, a szerb állambiztonsági szolgálat vezetője mellett.

Az ítélet, amely az utolsó volt a jugoszláv háborús bűnökkel kapcsolatos ügyekben, kimondta, hogy a két férfi bűnös gyilkosságokért, deportálásért, embertelen cselekményekért és üldöztetésért.

Mindketten befolyásos és rettegett figurái voltak Slobodan Milošević “balkáni mészáros” biztonsági apparátusának az 1990-es években. Tárgyalásuk 2003-ban kezdődött és két évtizedig tartott – ez volt a leghosszabb ideig húzódó ügy a délszláv háborúkkal kapcsolatban.

Montenegró Horvátország további támogatását kérte

Jakov Milatović montenegrói köztársasági elnök közben kétnapos hivatalos látogatásra Horvátországba érkezett. Ez az első útja egy uniós tagállamba azóta, hogy idén májusban megválasztották hazája elnökének, Belgrádban viszont már járt.

Zoran Milanović horvát köztársasági elnökkel való találkozója után Milatović kijelentette, hogy szeretné felgyorsítani Montenegró európai útját, amihez Zágráb erőteljesebb támogatását kérte, miután szerinte a horvát támogatás nem mindig volt a leghatározottabb.

Milatović úgy vélte, hogy Montenegró küszöbön álló EU-tagsága “pozitív jelzés” lenne a régió többi országa számára, és sürgette Zágrábot, hogy növelje Podgorica támogatását Brüsszelben.

A montenegrói elnök szerint Horvátország érdeke, hogy az európai határt dél felé tolja, és hozzátette, hogy ő maga miden erejével hazája európai útjának felgyorsításán kíván dolgozni.

Zoran Milanović horvát államfő a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy évek óta támogatja a szomszédos ország belépését az Unióba, és a továbbiakban is ezt teszi.

– Azok az országok, amelyeket felvettek a NATO-ba, mint például Montenegró, Albánia és Észak-Macedónia, és amelyeknek most halogatják az Európai Unióhoz való csatlakozását, olyan országok, amelyeket tudatosan beláldoztak

– mondta Milanović, majd eltűnődött azon, hogy miként lehettek ezek az országok egyáltalán a NATO tagjai ilyen hadsereggel, miközben “még mindig közel sincsenek az uniós tagsághoz”.

Milatović hangsúlyozta, hogy Montenegró “olyan fordulóponthoz érkezett amikor elválik, hogy teljes mértékben jogállammá válik-e”, és úgy fogalmazott, hogy támogatja a széles kormánykoalíció létrehozását a hazájában.

– Nem vagyok biztos abban, hogy azok, akik Montenegróban jogtalanságot teremtette, mennyire segíthetnek abban, hogy az ország visszatérjen a jogállamiság útjára, és ebben az értelemben támogatom minél több szereplő bevonását a kormányzásba

– mondta a montenegrói elnök. Arra az újságírói kérdésre, hogy tartozik-e valamivel a szerbbarát “Montenegró jövőjéért” koalíciónak, amely 13 parlamenti helyet szerzett a parlamenti választásokon, Milatović azt válaszolta, hogy nincs semmi köze hozzájuk, és nincs semmilyen kapcsolata velük, neki az egyetlen célja “egy stabil kormány, amely az igazságszolgáltatás olyannyira szükséges reformjához vezet”.

törvényszék Plenković Milanovic

A horvát elnök támogatást ígért montenegrói kollégájának az uniós csatlakozás terén, de arra figyelmeztetett, hogy azért vigyázni kell Brüsszellel

“Nem minden jó, ami Brüsszelből jön”

A legutóbbi parlamenti választások után a horvátoknak van képviselőjük a montenegrói parlamentben Adrian Vuksanović személyében, aki a horvát polgári kezdeményezés tagja. Milatović reményét fejezte ki, hogy Vuksanović bekapcsolódik az új montenegrói kormány munkájába.

A horvát elnök azt mondta, hogy stabil és működőképes montenegrói kormányra számít, amely az előző kabinethez hasonlóan európai irányba halad.

– Amennyire csak tudunk, segítünk

– ígérte Milanović, de ugyanakkor figyelmeztette Podgoricát, hogy “nem minden jó, ami Brüsszelből jön”, és azt tanácsolta, hogy ahol csak lehetséges, keressék saját, a saját területükhöz és társadalmukhoz igazított megoldásaikat.

Milatović elmondta, hogy ma “barátként érkezett a baráthoz” Zágrábba, és meghívta Milanovićot, hogy látogasson el Montenegróba, természetesen, mint barát a baráthoz, és szívesen venné a horvát és a montenegrói kormány első együttes ülését, miután Podgoricában feláll az új kabinet.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava