Connect with us

Szlovákia

KILÓGÓ LÓLÁBAK: Ismét őrizetbe vették, majd kiengedték a volt rendőrfőkapitányt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

főkapitány
MEGDUPLÁZOTT DEMOKRÁCIA: Tibor Gašpar a Robert Fico volt miniszterelnök által vezetett Smer-Szociáldemokrácia színeiben indul a szeptemberi előrehozott választásokon, kétszer is őrizetbe került (Forrás: Pravda.sk)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Bár a magyar külügy a szuverenitás jegyében rendszeresen kéri ki magának, hogy bárki kommentálja a magyarországi belügyeket, Szijjártóék nem egyszer álltak ki bűncselekménnyel vádolt kelet-közép európai elvbarátaik mellett. Bosznia mellett most éppen a szlovák rendőrség munkájában láttak kivetnivalót, amikor a FIDESZ szövetségesének számító Fico listáján induló volt rendőrfőkapitányt vették őrizetbe.

Politikai leszámolás?

Tibor Gašpar 2012 és 2018 tevékenykedett országos rendőrfőkapitányként. Kinevezése és távozása is a Smer vezette kormányokhoz köthető. 2018-ban a nagy vihart kavart Kuciak-gyilkosság után kellett távoznia hivatalából.

Utódja, Milan Lučanský két évre vette át a stafétát, de a 2020-as kormányváltás utáni leváltását követő pár hónapon belül rács mögé került, ahol rejtélyes körülmények között meghalt, feltehetőleg öngyilkos lett.

Gašpart 2020-ban bűnszervezet létrehozásának, korrupciós bűncselekmények és hivatali visszaélés elkövetésének gyanújával szintén őrizetbe vették a Tisztítótűz fedőnevű akcióban és előzetes letartóztatásba is helyezték. Egy év után került szabadlábra, de a büntetőeljárás ezzel nem ért véget.

Pár nappal ezelőtt ismét őrizetbe vette a rendőrség, de az ügyész nem kérte előzetes letartóztatását, így ismét kiengedték. Az ügyről nem sokat tudni, csak annyit, hogy legalább 110 000 euró kenőpénzről szól.

Nem túlzás, hogy a 2020-as választások után az életükért küzdöttek Ficoék. A Smer vezető politikusai nem tudhatták, mikor vallanak rájuk azok, akik a hűvösön vannak, és jobbnak látják együttműködni a hatóságokkal.

Fico kezdetektől fogva politikai leszámolásnak állította be az ellene és emberei ellen indított eljárásokat, a kormányzása idején kinevezett rendőrök pedig ahol tudtak, ellenálltak az új vezetők utasításainak.

A rendőrségen belüli háborúnak végül az lett az eredménye, hogy az intézményekbe vetett amúgy is alacsony bizalmi index még tovább romlott, Fico támogatottsága pedig szépen lassan elkezdett növekedni.

Főkapitány vs mainstream

Ficonak nem csak az új kormány gazdasági és politikai baklövései játszottak a kezére. A parlament elsöprő többséggel, tehát a kormánypárti képviselők jelentős részének támogatásával választotta meg a legfőbb ügyészt, aki élve törvényadta lehetőségeivel többször is belenyúlt a politikailag kényes ügyekbe – rendszerint a smeresekenek kedvező módon.

Talán így fordulhatott elő, hogy a rendőrség és az ügyészség most is másként látja Gašpar előzetes letartóztatásának szükségességét.

főkapitány

A sajtóban alig jelent meg a hír Gašpar őrizetbe vételéről, Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter azonnal úgy értékelt, hogy ami nem történt, az nem más, mint a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szembeni fellépés.

Ez természetesen összecsengett Fico véleményével, aki nem felejtette el megemlíteni Soros és az által amerikai ügynöknek titulált köztársasági elnök, Zuzana Čaputová nevét sem.

Nem csak a legerősebbnek tűnő euroatlanti irányultságú párt kérte a magyar külügyminisztert, hogy tartsa tiszteletben a Szlovák Köztársaság szuverenitását, és tartózkodjon az olyan kijelentésektől, amelyek alaptalanul kérdőjelezik meg a szlovák rendőrség függetlenségét, de Szijjártó kijelentése pár órával később téma lett a magyar szavazókat képviselni kívánó pártok rádióvitájában is.

Forró Krisztián a magyar kormány stratégiai partnerének, a Szövetségnek az elnöke nem akarta/merte kommentálni a magyarországi szövetségesének kijelentését, és azt mondta, a magyar külügyminiszternek joga van így nyilatkozni.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke emlékeztetett, hogy Szijjártó a Smer székházba jár közös sajtótájékoztatókat tartani, valamint hogy a Fidesz és a Smer szövetségeskét tekintenek egymásra.

A Híddal együtt induló, korábbi kétszeres miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda provokációnak tartja az efféle megnyilatkozásokat, és felemlegette Orbán tusványosi beszédének elszakított országrészekről szóló részét, majd ijelentette, hogy a Forró vezette párt Orbán ötödik hadoszlopa.

Nem most jött a 6:20-assal

Alig egy nappal Szijjártó után a külügy második embere, Menczer Tamás is megszólalt a Smer jelöltlistáján kilencedik helyen szereplő Gašpar őrizetbe vétele kapcsán, mondván „Mi nem mások belügyeivel foglalkozunk. Mi a lólábbal foglalkozunk. Ami kilóg. Ordítóan kilóg.”

főkapitány

A szólás kissé elfeledett eredete szerint az ördög patás lábára utal. S lehet, hogy Menczer nem akarja az ördögöt a falra festeni, de azt tudjuk, hogy a részletekben lakozik.

Vajon mekkora az esélye annak, hogy az ördög nem éppen azokban munkálkodik, akiket éppen védeni próbál a magyar kormány? Mekkora az esélye annak, hogy a környező országok igazságszolgáltatásai tévednek?

Ha ezt végiggondoljuk, érdemes újra körbenézni, hol is találjuk meg azt a bizonyos „lóláb”-at.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország16 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava