Connect with us

Koszovó

KÖLCSÖNGRÁNÁT VISSZAJÁR: Verik vagy csak locsolják a miniszterelnököt?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

locsol, miniszterelnök
A lelocsolt koszovói miniszterelnök a biztonsági emberek gyűrűjében (Forrás: Twitte, Arianit Beqiri)
play icon A cikk meghallgatása

Összeverekedtek a képviselők a koszovói parlamentben, amit arrafelé úgy fogalmaznak meg politikailag korrekt nyelven, hogy fizikai összetűzésre került sor. A bimbódzó demokráciával rendelkező országban a koszovói kormányzó párt, az Önrendelkezés, valamint a most éppen ellenzékben lévő Koszovói Demokrata Párt képviselői kaptak hajba, miután mindkét pártban szép számmal vannak a demokratikus módszereket még csak tanulgató nacionalisták.

Locsolkodás a parlamentben

A parlamenti közvetítésből kiderül, hogy a verekedés akkor tört ki, amikor Albin Kurti az ország északi részén élő szerbekkel kialakult feszültségek enyhítését célzó kormányzati intézkedésekről beszélt a parlamentben.

A tumultuózus jelenetek azzal kezdődtek, hogy a Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő által alapított Koszovói Demokra Párt egyik képviselője, Mergim Lushtaku odament a beszédét mondó Kurtihoz, és vízzel leöntötte.

Egy félfordulatot követően a vízből kapott Besnik Bislimi miniszterelnök-helyettes is, aki a Belgráddal folyó, illetve már nemigen folyó párbeszéd egyik mellékszereplője a szerb elnök és a koszovói (albán) miniszterelnök találkozóinak előkészítése által.

locsolas miniszterelnök

BOTANIKUS KERT: Miroslav Lajčák “intenzív megbeszélést folytatott Pozsonyban a “duálisan lelocsolt” Besnik Bislimi koszovói helyettes miniszterelnökkel

Bislimi – aki éppen a napokban folytatott “intetzív megbeszélést” Pozsonyban Miroslav Lajčák uniós megbízottal – , egy flakonnal vette célba a locsolkodó Lushtakut, akit egészen közelről el is talált.

Ezt követően a képviselők ököllel és műanyag flakonokkal kezdték gyepálni egymást, miután a baloldali anarchistákból és nacionalistákból verbuválódott Önrendelkezésben (Vetëvendosje) is van némi harci szellem, nemcsak a Koszovói Felszabadítási Hadsereg demilitarizálásával létrejött Koszovói Demokrata Pártban.

Amikor az egyik képviselő Kurti nyakát kezdte szorongatni, Glauk Konjufca házelnök, aki a miniszterelnök párttársa, rendőrért kiáltott.

A dulakodásra az adott okot, hogy Kurti szerdán bejelentette a szerb többségű észak-koszovói területeken állomásozó különleges rendőrök számának csökkentését, és az új polgármester-választások megtartását az érintett négy városban, az április választási cirkusz után keletkezett feszültség feloldására.

Az ellenzék árulásnak és meghátrálásnak tartja Albin Kurti bejelentését, amivel a pristinai kormány vezetője valamelyest közeledett az amerikai és európai elvárásokhoz.

A dulakodást megelőzően Besnik Tahiri a Koszovó Jövőjéért Szövetség parlamenti csoportjának vezetője azt kérte számon a koszovói miniszterelnökön, hogy négy hónapos kísérletezgetés után miért hátrált meg, miközben rendőrök életét veszélyeztette, és magára haragította az Egyesült Államokat.

Tahiri azt a kérdést is nekiszögezte a koszovói miniszterelnöknek, hogy miért hozta olyan helyzetbe Koszovót, amelyet követően az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Pristina ellen.

Elképzelhető, hogy Albin Kurti jövő héten Brüsszelben találkozik Aleksandar Vučić szerb elnökkel, miután mindkét félre nagy nyomás nehezedik az Európai Unió részéről, hogy csökkentsék a feszültséget, a találkozó megtartását azonban még nem kell készpénznek venni, mert a Balkánon gyakran az sem biztos, ami már megtörtént.

Felvizezett demokrácia

Albin Kurti hazáját gyakran aposztrofálja igazi demokratikus államként, bár nem ez az első eset, hogy kaotikus jelenetek alakulnak ki a koszovói parlamentben, amelyek előidézésében korábban maga Albin Kurti is tevékenyen részt vett.

A koszovói miniszterelnök és az általa vezetett Vetëvendosje korábban azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy szavazás helyett könnygázgránátokkal foglalt állást a koszovói parlamentben.

Az ultranacionalista koszovói párt többször is így akadályozta a képviselőház munkáját, például a Montenegróval kötött határegyezmény ratifikálásakor.

Három évvel ezelőtt – a Koszovóban történt hatalomváltás kapcsán feltettük a kérdést, vajon előfordulhat-e, hogy Kurti politikai ellenfelei esetleg hasonló eszközökhöz nyúlnak, ha egyszer úgy vélik, hogy a „kölcsöngránát visszajár”?

Nos, úgy látszik, hogy a válasz ma megérkezett.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava