Connect with us

Törökország

SZEMÉLYI KULTUSZ: Már életében múzeumot építenek a török elnöknek Isztambulban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

múzeum
Recep Tayyip Erdoğan szívesen nyit meg múzeumokat - az utóbbi 2-3 évben ez legalább 4-5 alkalommal előfordult, a létező múzeumokat viszont mecsetté alakítja, erre is több példa van. Itt az Iszlám Civilizáció Muzeumának megnyitásakor láthatjuk (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Alig hajtották nyugovóra fejüket a török választók a május 28-i elnökválasztás második fordulója után, a hónap végén megjelenő Hivatalos Közlöny már arról számolt be, hogy létrejön a Recep Tayyip Erdoğan Alapítvány, amelynek célja nem más, mint egy múzeum létrehozása Isztambulban, amelyet az államfőről neveznek el. Az épületben a Török Köztársaság elnökének személyes kellékeiből, illetve a megbízatása alatt kapott tárgyakból állítanak majd ki, egyúttal a társadalom műveltségi és kulturális szintjének emelésével az oktatást és kutatást elősegítő Recep Tayyip Erdoğan Könyvtárat is megalapítják. A múzeum ezen kívül tudományos, kulturális és művészeti programoknak, kiállításoknak is helyet ad majd.

Múzeum az európai oldalon

A helyszínt már sikerült kiválasztani: Isztambul európai oldalán, az Aranyszarv-öböl partján lévő Divanhanét (Tanácsház) és környékét. Az oszmán időkben többször átépítették a fontos döntések központjául szolgáló épületet, legutóbb az 1860-as években Abdulaziz szultán idején álltak neki, s nagy vonalakban ekkor nyerte el mai arculatát.

A számos fontos eseménynek helyet adó épület az 1950-es évek elején haditengerészeti bázisként szolgált, s a legutóbbi időszakig a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozott.

múzeum

Megváltozott az isztambuli Aranyszarv partján található, az északi haditengerészeti tábori parancsnokságként használt történelmi Divanhane épület rendezési terve. Az elnökségnek átadott történelmi épületben Recep Tayyip Erdoğan múzeuma lesz (Forrás: Twitter)

Az épület közelében lévő, szintén Adbulaziz által emelt rendőrörsöt viszont 2021-ben az önkormányzat ellenkezését semmibe véve egyszerűen lebontották, hogy az akut problémának számító isztambuli közlekedésen segítsenek: utak épüljenek.

Az új tervek szerint a közel 30 ezer m2-es terület átfogó rendezésen esik át, nemcsak a Divanhane épületét újítják fel, hanem visszaépítik a korábban lerombolt épületet, illetve újat is emelnek a tervek szerint.

A projekt kétség kívül az államfő személyi kultuszának újabb építőköve lesz – családjának több tagja is az alapítvány kuratóriumában foglal helyet –, ami már azért is szimbolikus, mivel az épület Kasımpaşa negyedben található, abban a korábban kevésbé jóhírű városrészben, ahol egykoron maga az államfő is született és nevelkedett.

Az erős vezető karizmájával májusban győzedelmeskedő Erdoğan már rég kiépítette a maga személyi kultuszát, ami viszont pontosan beleillik a török tradíciókba, elég csak a száz évvel ezelőtt létrehozott köztársaság első vezetőjének, Musztafa Kemal Atatürknek már a két világháború idején épített nimbuszára gondolni, amit a későbbi generációk igyekeztek hol szorgosan, hol kevésbé lelkesen, de fenntartani és továbbépíteni.

Minden esetre az elkészülő Erdoğan múzeum nem számít majd annyira unikálisnak az Atatürk múzeumokkal alaposan megtűzdelt országban.

Nem követendőt példa!

Miközben Magyarországon nem szokás még élő vagy még hivatalban lévő politikusoknak emléket állítani vagy közterületet elnevezni, ez Törökországban teljesen bevett gyakorlatnak számít. Itthon bizonyos körökben legutóbb a Horn Gyula sétány verte ki a biztosítékot.

A relatív közelmúlt államfői, így például Süleyman Demirel (1993-2000) vagy Turgut Özal(1989-1993) nevét viseli számos intézmény.

Az ıspartai születésű Demirelét szülővárosában még 1992-ben alapított egyetem, Özal nevét pedig szintén szülővárosának (egyik) egyeteme vette fel.

Erdoğan régi (bár inkább már csak volt) harcostársáról, a 2007 és 2014 között az elnöki posztot betöltő Abdullah Gülről is egyetemet neveztek el a városában, Kayseriben.

De még olyan politikusok nevét is viseli egyetem, mint a Szürke Farkasok szervezetét létrehozó, és az 1997-ben elhunyt Alparslan Türkeş, aki sosem emelkedett a magas közjogi méltóságok szintjére.

A hetvenes-kilencvenes évek iszlamista pártjait irányító Necmettin Erbakanról – ha úgy tetszik, Erdoğan egyik tanítómesteréről – szintén egyetemet neveztek el szülővárosában, Konyában. A példákat lehetne még sorolni.

Névadási igyekezet

Természetesen Erdoğan áll a névadási igyekezet középpontjában.

Már több mint húsz éve van hatalmon, így volt lehetőség kedveskedni a hol miniszterelnöki, hol államfői pozícóban lévő vezetőnek, a Kasımpaşa negyedben felépült stadion például Erdoğan nevét viseli.

múzeum, stadion

Az Erdoğan elnevezett stadion az isztambuli Kasımpaşa városrészben

A család származási helyéül szolgáló fekete-tengeri kisvárosban, Rizében található a Recep Tayyip Erdoğan Egyetem (az eredetileg Rizei Egyetemként alapított intézményt 2012-ben nevezték át), amelynek szorgos tanárai 2014-ben még három új halfajt is találtak, amelyek közül kettőt az elnöki család tagjairól neveztek el.

Ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy az Erdoğan iránti szimpátia ne áradna túl a török határokon: még 2008-ban a Srí Lanka-i tiszteletbeli konzul egy orchidea fajtát nevezett el a török vezetőről, nagyrabecsülése jeléül, miután Törökország a 2004-es cunami után több száz házat épített a bajbajutott országban.

A múzeumi és a területrendezési munkálatok előkészületeit minden esetre a Nemzeti Kastély Elnökség már elkezdte, vélhetően a modern elvárások kielégítése mellett sikerül majd az oszmán dicsőséget is visszaállítani, hogy majd az élesnyelvű kritikusok azt mondhassák: újra szárba szökken a neooszmán reneszánsz.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava