Connect with us

Horvátország

Hétvége, amikor a MEKH ellopta a pénteket, mert a PPD (állítólag) rosszalkodott
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

PPD
Pavao Vujnovac, a horvát gázkirály cégének székhelye (Forrás: Twitter)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 1,35 millió euró bírsággal büntette Pavao Vujnovac vukovári gázkirály cégét, a PPD-t (Prvo Plinarsko Društvo – Első Gázkereskedelmi Társaság) a 2022. január 17-e és 26-a között lezajlott állítólagos energiapiaci manipuláció miatt. Legrövidebben azt történt, hogy az említett cég egy tavalyi aukción 360 százalékkal felverte az Ausztria felől Magyarországra importált gáz szállítási díját.

Ugyanez, hosszabban

A január 17-én indult aukció 271 százalékos túljegyzéssel indult, azaz ennyivel több gázt akartak februárban Ausztria felől Magyarországra szállítani a kereskedők, mint amennyi kapacitást fel tudott kínálni a vezetéket üzemeltető magyar vállalat.

A kérdéses aukció első körében a horvát PPD rögtön a teljes kiosztható kapacitás 100 százalékára jelentkezett be, az összes többi érdeklődő együtt 171 százalékra tartott volna igényt.

A horvát cég minden újabb fordulóban tartotta az ajánlatát, miközben a többiek elkezdtek kiszállni, vagy csökkentették a mennyiséget.

Az árverés 10. fordulójában jött el az a pillanat, amikor, ha a PPD kiszállt volna, le lehetett volna zárni az aukciót, mert nélküle a felajánlott kapacitást már nem tudták volna teljesen kihasználni a többiek.

PPD

Pavao Vujnovac, a horvát gázkirály (Forrás: Twitter)

De a vukovári gázkirály cége nem szállt ki, és érdemben az igényelt mennyiséget sem csökkentette, azaz továbbra is azt jelezte, hogy vinné az egész kapacitást.

Így ment ez egészen január 26-án délután 3 óráig, a 37. árlépcsőig, amikor a horvát cég váratlanul kiszállt.

Ekkor már hatósági ár + 360%-nál tartott a licit, ám a PPD erre már nem adott ajánlatot. Az aukció véget ért, és a februári szállításokra szánt kapacitás fele nem kelt el.

Mit mond a horvát cég?

A vukovári székhelyű Prvo plinarsko društvo (PPD), amit hellyel-közzel emlegetni szoktunk, úgy nyilatkozott a horvát médiáknak, hogy a magyar szabályozó hatóság (MEKH) határozatából kitűnik, hogy nem történt kísérlet a piac manipulálására, és nem történt olyan manipuláció, amelyet információk terjesztésével, megtévesztéssel vagy leplezéssel hajtottak volna végre.

Az, amiért a PPD esetleg hibáztatható, nem más, mint hogy megsértette az uniós rendeletet (REMIT), mivel a manipuláció hatása bekövetkezett, azaz konkrétan – bár nem állt fenn manipulációs szándék – a PPD árverési versenyével a gázszállítás ára emelkedett.

A PPD közlése szerint magyar részről konkrétan azzal vádolták meg őket, hogy 2022. január 1-e és 26-a között részt vettek a mosonmagyaróvári átkelőhelyen Ausztriából Magyarországra szállítandó gázszállítási kapacitások bérbeadására vonatkozó árverésen, anélkül, hogy valódi szándékuk lett volna a gáz szállítására, és inkább az volt a céljuk, hogy az árverés során emeljék az átkelőhelyen történő gázszállítás árát.

A Pavao Vujnovac üzleti birodalmához tartozó cég azt is kifejtette, hogy amiként a gázzal kereskednek a tőzsdéken, ugyanúgy naponta tartanak aukciókat a gázszállításért, illetve ennek díjáért is, amelyet minden egyes országban fizetnek, ahol a gáz áthalad a rendeltetési helyére való érkezése előtt.

A szolgáltatók árveréseken versenyeznek a szállítási kapacitásokért azáltal, hogy rögzített árat ajánlanak a szállításért annak érdekében, hogy a szerződött gázmennyiséget eljuttassák ügyfeleikhez.

A vitatott árverés során a gázszállítás ára elfogadhatatlan szintre emelkedett, és a PPD talált egy alternatív, olcsóbb szállítási útvonalat Szlovákiából, ezért visszalépett az árveréstől.

A PPD ezt követően ugyanannyi gázt szállított, amennyire az árverésen ajánlatot tett, de alternatív, olcsóbb útvonalon.

A PPD álláspontja tehát az, hogy nem a piac manipulálásáról van szó, hanem a legális piaci verseny szellemében a legolcsóbb ajánlat kiválasztásáról.

– Az ilyen optimalizálást a PPD, valamint a közös európai piac más szereplői napi rendszerességgel végzik az európai országok közötti gázszállítással, a költségek minimalizálása és a kereskedelmi optimalizálás érdekében

– közölte a vukovári cég, hozzátéve, hogy a magyar szabályozó hatóság döntése ellen fellebbeznek, de a kiszabott bírságot késedelem nélkül kifizetik.

– Tudomásunk szerint ez szokatlanul magas büntetés az ilyen típusú szabálysértésért

– mondták a PPD-ben, hozzátéve, hogy a cég bevételeinek 70 százalékát a külföldi piacokon termeli meg, és “a büntetéstől függetlenül továbbra is bővíti tevékenységét a magyar piacon, tiszteletben tartva a közös európai energiapiac minden szabályát, ahogy a magyar vállalatok is működnek a horvát piacon”.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava