Connect with us

Horvátország

HITVESI SZERETET: Félmillió eurós nyakékkel fülelték le a horvát gázkirályt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

NEM GONDOLTA: Közölték vele, hogy a be nem jelentett, mintegy fél millió euró értékű nyakék, amit bőröndjében találtak, jócskán feszegeti a vásárfia fogalmát
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Pavao Vujnovac vukovári gázkirály, több nagy energiakereskedelmi cég tulajdonosa, a múlt hónap végén – pontosabban június 25-én – Zürichből hazafelé tartva kellemetlenül meglepődött, amikor a vámőrség közölte vele, hogy a nem bejelentett, mintegy félmillió euró értékű nyakék, amit bőröndjében találtak, jócskán feszegeti a vásárfia fogalmát, olyannyira, hogy ezt semmiképpen nem lehet ebbe a kategóriába sorolni. Vujnovac azzal védekezett: nem tudta, hogy be kell jelenteni a vámon az e fajta csecsebecsét, ami különben egy drágakövekkel meghintett, míves platinából készült darab, és állítólag Vujnovacnénak lett vásárolva a “hitvesi szeretet szerény zálogául”.

50 ezer eurós bírság

A zágrábi Franjo Tuđman reptéren szolgálatban lévő vámtisztek parancsnoka kissé elbizonytalanodott, ezért telefonon konzultált a Velika Gorica-i államügyészséggel, amelynek fennhatósága alá a repülőtér tartozik.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy csupán kihágásról van szó, mivel a nyakék nem szerepel a tiltott áruk lajstromán, csupán szokatlanul nagy értéke képez gondot.

Vujnovac így megúszta az esetet egy számára kisebbfajta, 50 ezer eurós pénzbírsággal.

Újságíróknak nyilatkozó ügyvédje elmondta, hogy ezt Vujnovac úr természetesen kifizeti, az esetlegesen felmerülő költségekkel egyetemben. A sajtó szorgos munkásainak ugyanakkor azt is meg kell érteniük, hogy a gázkirály ártatlan, mint a ma született bárány. Fel sem merült benne, hogy ezt az asszonynak szánt apróságot esetleg be kellene jelenteni a vámon.

Egyszerűen bevágta a bőröndbe, és súlyos üzleti problémákról töprengve, megfeledkezett róla.

Messze földön híres empátiánk azt sugallja, hogy ez valószínűleg még igaz is lehet, tekintettel Pavao Vujnovac óriási vagyonára. Gazdagék másként látják a világot, és az értékrendjük is más, mint nekünk, földhözragadt póroknak.

Lehet, hogy a jeti nagyságú – minden túlzás nélkül elképesztően magas, nagydarab ember – Vujnovac valami rossz fát tett a tűzre és egy kis ajándékkal akarta kiengesztelni a durcáskodó asszonykát. Vehetett volna ugyan versenylovat, Ferrarit – vagy Rimacot -, de ez nyilván egyszerűbb volt, csak az ékszerészhez kellett befordulni érte.

A gázkirály és Oroszország

Az eset annál is inkább izgatja az egyszerű polgár fantáziáját, mert Vujnovac már jó ideje az orosz érdekek fő letéteményesének számít Horvátországban.

Annak idején az általa vezetett vukovári PPD (Prvo Plinarsko Društvo – Első Gáz(kereskedelmi) Vállalat) bőkezűen támogatta Miroslav Škoro és a Hazafias Mozgalom (Domovinski pokret) politikai ambícióit, az ukrán háború kitörése után pedig Vujnovac vette át a leköszönő Szergej Volk helyét a Fortenova (volt Agrokor) igazgatótanácsában.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy az Energia Naturalis holdingtársaságon keresztül mintegy két tucat különböző portfólióval rendelkező vállalatot irányít – a gázbeszerzéstől és a nagykereskedelemtől kezdve a logisztikáig, a vasúti teherszállításig, valamint gyümölcsök és zöldségek beszerzéséig és feldolgozásáig.

Vujnovac királysága magába foglalja a Pevex kereskedelmi láncot, a pločei kikötőt és nagy tervei vannak a fiumei kikötővel is, ahol a Maersk-csoport partnere, hogy csak a fontosabbakat említsük.

Mindezt röpke 16 év leforgása alatt kuporgatta össze. Bámulatra méltó, akárcsak az is, hogy Vujnovac nem Horvátország leggazdagabb embere.

Ez sokáig Branko Roglić az Orbico kereskedelmi vállalat tulajdonosa volt, de a legfrissebb adatok szerint a listát jelenleg Mate Rimac, a “horvát Elon Musk” vezeti.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava