Connect with us

Horvátország

HITVESI SZERETET: Félmillió eurós nyakékkel fülelték le a horvát gázkirályt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

NEM GONDOLTA: Közölték vele, hogy a be nem jelentett, mintegy fél millió euró értékű nyakék, amit bőröndjében találtak, jócskán feszegeti a vásárfia fogalmát
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Pavao Vujnovac vukovári gázkirály, több nagy energiakereskedelmi cég tulajdonosa, a múlt hónap végén – pontosabban június 25-én – Zürichből hazafelé tartva kellemetlenül meglepődött, amikor a vámőrség közölte vele, hogy a nem bejelentett, mintegy félmillió euró értékű nyakék, amit bőröndjében találtak, jócskán feszegeti a vásárfia fogalmát, olyannyira, hogy ezt semmiképpen nem lehet ebbe a kategóriába sorolni. Vujnovac azzal védekezett: nem tudta, hogy be kell jelenteni a vámon az e fajta csecsebecsét, ami különben egy drágakövekkel meghintett, míves platinából készült darab, és állítólag Vujnovacnénak lett vásárolva a „hitvesi szeretet szerény zálogául”.

50 ezer eurós bírság

A zágrábi Franjo Tuđman reptéren szolgálatban lévő vámtisztek parancsnoka kissé elbizonytalanodott, ezért telefonon konzultált a Velika Gorica-i államügyészséggel, amelynek fennhatósága alá a repülőtér tartozik.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy csupán kihágásról van szó, mivel a nyakék nem szerepel a tiltott áruk lajstromán, csupán szokatlanul nagy értéke képez gondot.

Vujnovac így megúszta az esetet egy számára kisebbfajta, 50 ezer eurós pénzbírsággal.

Újságíróknak nyilatkozó ügyvédje elmondta, hogy ezt Vujnovac úr természetesen kifizeti, az esetlegesen felmerülő költségekkel egyetemben. A sajtó szorgos munkásainak ugyanakkor azt is meg kell érteniük, hogy a gázkirály ártatlan, mint a ma született bárány. Fel sem merült benne, hogy ezt az asszonynak szánt apróságot esetleg be kellene jelenteni a vámon.

Egyszerűen bevágta a bőröndbe, és súlyos üzleti problémákról töprengve, megfeledkezett róla.

Messze földön híres empátiánk azt sugallja, hogy ez valószínűleg még igaz is lehet, tekintettel Pavao Vujnovac óriási vagyonára. Gazdagék másként látják a világot, és az értékrendjük is más, mint nekünk, földhözragadt póroknak.

Lehet, hogy a jeti nagyságú – minden túlzás nélkül elképesztően magas, nagydarab ember – Vujnovac valami rossz fát tett a tűzre és egy kis ajándékkal akarta kiengesztelni a durcáskodó asszonykát. Vehetett volna ugyan versenylovat, Ferrarit – vagy Rimacot -, de ez nyilván egyszerűbb volt, csak az ékszerészhez kellett befordulni érte.

A gázkirály és Oroszország

Az eset annál is inkább izgatja az egyszerű polgár fantáziáját, mert Vujnovac már jó ideje az orosz érdekek fő letéteményesének számít Horvátországban.

Annak idején az általa vezetett vukovári PPD (Prvo Plinarsko Društvo – Első Gáz(kereskedelmi) Vállalat) bőkezűen támogatta Miroslav Škoro és a Hazafias Mozgalom (Domovinski pokret) politikai ambícióit, az ukrán háború kitörése után pedig Vujnovac vette át a leköszönő Szergej Volk helyét a Fortenova (volt Agrokor) igazgatótanácsában.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy az Energia Naturalis holdingtársaságon ül mintegy két tucat különböző portfólióval rendelkező vállalatot irányít – a gázbeszerzéstől és a nagykereskedelemtől kezdve a logisztikáig, a vasúti teherszállításig, valamint gyümölcsök és zöldségek beszerzéséig és feldolgozásáig.

Vujnovac királysága magába foglalja a Pevex kereskedelmi láncot, a pločei kikötőt és nagy tervei vannak a fiumei kikötővel is, ahol a Maersk-csoport partnere, hogy csak a fontosabbakat említsük.

Mindezt röpke 16 év leforgása alatt kuporgatta össze. Bámulatra méltó, akárcsak az is, hogy Vujnovac nem Horvátország leggazdagabb embere.

Ez sokáig Branko Roglić az Orbico kereskedelmi vállalat tulajdonosa volt, de a legfrissebb adatok szerint a listát jelenleg Mate Rimac, a „horvát Elon Musk” vezeti.

Horvátország

Atyaisten! Nincs krumpli!

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

krumpli
A krumpli különböző előfordulási formái
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A krumpli, amit alantasabb elmék burgonyának neveznek, hogy ilyen módon is megkülönböztessék magukat tőlünk, parasztoktól, Horvátországban is egyike az alapélelmiszereknek. A tengerparton jellegzetesen főtten adják, mángolddal (lásd blitva, Beta vulgaris var. cicla). Likában szinte mást sem esznek, sülve-főve, jellegzetes delikátesz a pola, ami jól megmosott, felébe vágott krumplit jelent, amit némi zsiradékkal kemencében, sütőben sütnek barna-pirosra. Az ország kontinentális részén ismerik a krumplis tésztákat is, amiből mindenféle mennyei gombócot, vagy akár sufnúdlit gyártanak, vagy zsemlegombócot. Ez utóbbi megfelelő vadas mártással nejem szakértői véleménye szerint akár egytálételnek is megteszi, kell a fenének a hús hozzá. A gyerekek pomfri néven fogyasztják a hasábburgonyát, azzal az undok ketchupnak nevezett vegyszerrel, amit Magyarországon valami miatt kecsöpnek hívnak. (Dettó ugyanaz a misztérium, mint a dönhill, a Dunhill nevezetű finom ánglius cigaretta esetében. Emlékezetes Novák Laci esete a pesti trafikos nénivel, aki miután kért egy danhillt, szigorúan rendre lett utasítva, hogy talán dönhillt kér az úr? Laci erre meggondolta magát és inkább egy mörlbörőt kért…)

A tavalyi nagy szárazság megkésett következménye

Szóval, a helyzet az, hogy Horvátországban kifogytak a krumpliból, a kereskedelmi láncok egyiptomi, ciprusi importtal igyekeznek orvosolni a helyzetet, de importból sincs elég.

A Poslovni dnevnik is felfigyelt a válságra, és az egyik legnagyobb termelőnél, a muraközi Belica helységben székelő Damir Mesarićnál érdeklődött a helyzet után.

Mesarić úr elmondása szerint a mostani krumplihiány részint a magasabb üzemanyag- és vegyszerárakkal kapcsolatos, egyre erősebb vegyszerek kellenek, amiért egyre kevesebb termelő akar burgonyát termeszteni. Egyúttal a változó klíma nyomán a kultúrát sújtó betegségek száma is növekszik, és ez egész Európára nézve igaz.

– Évek óta figyelmeztetünk a dömpingárakra, merthogy ez végül a termelők számának csökkenéséhez vezet, és most éppen ez történt

– mondta Mesarić. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a tavalyi nagy szárazság következtében a hozam a megszokottnak csupán 50-60 százaléka volt.

krumpli

KRUMPLISZEDÉSI EMLÉK: Damir Mesarić egy korábbi krumpliszedés alkalmával (Forrás: Twitter)

Mindazonáltal, a helyzet 15 napon belül rendeződik, mert megkezdik a krumpli szedését a Muraközben és Isztriában is, úgy hogy nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem az idegenforgalmi szezonra is jut elegendő.

A horvát nagytermelő ugyanakkor egy érdekes mozzanatra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kereskedelmi láncok nemegyszer dömpingáron beszerzett importja miatt a horvátországi termelőknek külföldön kellett értékesíteni a krumplijukat, leginkább Magyarországon és Szlovéniában.

Ha elővesszük az 1×1-et, csak egy valamit vonhatunk le a történetből: az élelmiszerárak további növekedése várható.

Zoki Bond hozta a formáját

A horvát köztársasági elnök, aki a napokban azzal botránkoztatta meg a kormánypárti politikusokat, hogy tüntetőleg nem vett részt az Államiság Napjának megünneplésén (május 30-a, a hivatalos indoklás szerint ezt a napot az első demokratikusan megválasztott többpárti parlament 1990-es első ülésszakának emlékére ünneplik, amely fordulópont volt Horvátország történetében, mert a volt Jugoszláviától történő függetlenedésének kezdetét jelentette), szerdán (május 31-én) ismét nagyot rúgott a horvát-ukrán örökbarátságba.

Zoran Milanović Zágráb város díjának átadási ünnepségén állt mikrofonok és kamerák elé: a mondókáját pedig azzal kezdte, hogy miniszterelnök, ahelyett hogy rajta kéri számon, miért nem vett részt az Államiság napjának megünneplésén, inkább azokat büntesse meg, akik Zágráb központjában nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és nem lobogózták fel az épületeket.

Miután erre valaki oldalról bekiabált, hogy dicsőség Horvátországnak, dicsőség Ukrajnának, Zoki Bond vett egy mély lélegzetet, és kifejtette, hogy éppen ez az amit nem szeretne hallani, ugyanis a Szláva Ukrájini ugyanolyan jellegű jelmondat, mint a horvát Za Dom spremni!

– Ez Nyugat-Ukrajna legradikálisabb sovinisztáinak a kiáltása, akik együttműködtek a nácikkal, és zsidók, lengyelek ezreit ölték meg… Ezt nem akarom hallani Horvátországban. Az, hogy néhány vezető rákattant, nem érdekel. Találjanak ki más üdvözlési módot. Távolítsák el Oroszországot és Ukrajnát a társalgási etikettből

– jelentette ki a mi drága Zoki Bondunk, aki megjegyezte még, hogy Kijev messze van, Moszkva meg még messzebb.

Most az egyszer Milanović egy fontos dolgot mondott, és teljes mértékben igaza van, mert Sztepan Andrijovics Bandera körülbelül annyira számít „nemzeti hősnek”, mint Szálasi Ferenc, vagy mint Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava