Connect with us

Szerbia

A szerb külügyminiszter ellenzi a rendkívüli parlamenti választásokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

parlamenti választások, parlament, Vučić
A szerbiai politika két "vezéralakja', Ivica Dačić és Aleksandar Vučić

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Ivica Dačić, a társutas Szerbiai Szocialista Párt vezetője kategorikusan kijelentette, hogy ellenzi a rendkívüli parlamenti választások kiírását. A külügyminiszteri posztot betöltő politikus a kormánypárti B92 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy inkább a kormány és az ellenzék közötti politikai feszültségek csökkentését és a párbeszéd megkezdését támogatja.

Ellenzi az új parlamenti választásokat

A korábban házelnöki posztot betöltő szocialista politikus úgy vélte, hogy a kormányzat és az ellenzék közötti párbeszédnek a szerbiai parlamentben kellene zajlania.

– Én a politikai kedélyek csillapítását tartanám jónak, a tárgyalások pártján állok, és szerintem kívánatos lenne, hogy ez a képviselőházban folyjon

– mondta Dačić, aki azért beszólt az ellenzéknek megemlítvén, hogy a felelősség most azokat a politikai pártokat terheli, amelyek tüntetésekre szólítanak fel, és egyúttal megvádolta az ellenzék egy részét, hogy politikai okokból visszaél a belgrádi és a Mladenovac környéki falvakban történt tragédiával.

Dačić kijelentette, hogy „teljesen ellenzi a rendkívüli választásokat”, és hozzátette: végső ideje lenne, hogy „ normális életet éljen, ami magában hordozza a rendes választási menetrendet”.

A kádercseréket preferálja

Szerinte az ellenzéki oldalon sem lelkesedik mindenki a rendkívüli választásokért, van, aki követeli, van, aki nem.

– Szerintem még azok is – akik a rendkívüli választásokat emlegetik – azért imádkoznak Istenhez, hogy valójában ne legyenek rendkívüli választások

– mondta a szocialista politikus, aki inkább a kádercserés megoldásokat tartaná jónak, és itt Aleksandar Vučić szerb elnöknek arra a korábbi kijelentésére hivatkozott, hogy a jelenlegi ciklus közepén váltás lesz a kormány élén, vagyis Ana Brnabić helyére valaki más kerül, de a kormány marad.

Dačić tehát nem ért egyet a rendkívüli választások megtartásával, aminek két oka lehet: az egyik az, hogy az állami pénzen új pártot, illetve mozgalmat összegründoló Vučić ezerrel nyomul, és ennek folyományaként túlnyeri magát a választásokon, aminek következtében a szocialistákat kihagyják a következő kormányból.

A másik ok az, hogy ha bekerülnek is a szocialisták a kormányba, neki személy szerint nem lesz könnyű ismét visszamásznia a külügyminiszteri székbe, pedig az nagyon a szívéhez nőtt.

parlamenti választások, parlament,

UTÁNPÓTLÁS: Néha a fiaikat is beavatják a politikába (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Sapkán a bojt

Hálátlan dolog politikai jóslatokba bocsátkozni, de szinte elkerülhetetlennek tűnnek a rendkívüli választások, a szerb elnök ugyanis csak konfliktusokon keresztül képes kormányozni, amelyeket általában úgy old meg, hogy rendkívüli választásokat ír ki, hogy kipöccintse azokat, akik nincsenek ínyére.

A jelenlegi kabinet így már a hetedik kormánya, függetlenül attól, hogy formálisan Ana Brnabić a miniszterelnök, de ebben a történetben ő körülbelül annyit jelent, mint sapkán a bojt.

A szerb elnöknek a rendkívüli választásokra azért is szüksége lenne, hogy azokon legitimálja a közpénzen szerveződő Szerbiai Népi Mozgalmat, és talán ez a legnyomósabb ok, és a legfontosabb indíték.

A szerb elnök ugyanakkor igyekszik az ellenzékre fogni, hogy rendkívüli választásokat akar, valójában azonban ő akarja azokat, több szempontból is.

Az új választásokkal ugyanis nem csak a saját mozgalmát legitimálná, hanem egyúttal kiszórná a parlamentből az ott okvetetlenkedő szélsőjobbos kispártokat, akik nagyobb hazafinak akarnak látszani nála, amit Vučić nehezen képes elviselni.

Az ellenzék ugyanakkor azért nem lelkesedik a rendkívüli választásokért, mert már korábban szóba került, hogy a jelenlegi háromról visszaemelik öt százalékra a választási küszöböt, vagy netalán hét százalékra, amivel ők végképp kiszorulnának a parlamentből.

De lehet, hogy a hét százalék csak azért került szóba, hogy az öt százalék nagylelkű ajánlatnak tűnjön, a kispártok egyike-másika számára azonban az is felérne a végítélettel.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból az nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti nemzeti sajtótájékoztatón a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotában leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, vagy esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava