Connect with us

Szerbia

A szerb külügyminiszter ellenzi a rendkívüli parlamenti választásokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

parlamenti választások, parlament, Vučić
A szerbiai politika két "vezéralakja', Ivica Dačić és Aleksandar Vučić
play icon A cikk meghallgatása

Ivica Dačić, a társutas Szerbiai Szocialista Párt vezetője kategorikusan kijelentette, hogy ellenzi a rendkívüli parlamenti választások kiírását. A külügyminiszteri posztot betöltő politikus a kormánypárti B92 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy inkább a kormány és az ellenzék közötti politikai feszültségek csökkentését és a párbeszéd megkezdését támogatja.

Ellenzi az új parlamenti választásokat

A korábban házelnöki posztot betöltő szocialista politikus úgy vélte, hogy a kormányzat és az ellenzék közötti párbeszédnek a szerbiai parlamentben kellene zajlania.

– Én a politikai kedélyek csillapítását tartanám jónak, a tárgyalások pártján állok, és szerintem kívánatos lenne, hogy ez a képviselőházban folyjon

– mondta Dačić, aki azért beszólt az ellenzéknek megemlítvén, hogy a felelősség most azokat a politikai pártokat terheli, amelyek tüntetésekre szólítanak fel, és egyúttal megvádolta az ellenzék egy részét, hogy politikai okokból visszaél a belgrádi és a Mladenovac környéki falvakban történt tragédiával.

Dačić kijelentette, hogy „teljesen ellenzi a rendkívüli választásokat”, és hozzátette: végső ideje lenne, hogy „Szerbia normális életet éljen, ami magában hordozza a rendes választási menetrendet”.

A kádercseréket preferálja

Szerinte az ellenzéki oldalon sem lelkesedik mindenki a rendkívüli választásokért, van, aki követeli, van, aki nem.

– Szerintem még azok is – akik a rendkívüli választásokat emlegetik – azért imádkoznak Istenhez, hogy valójában ne legyenek rendkívüli választások

– mondta a szocialista politikus, aki inkább a kádercserés megoldásokat tartaná jónak, és itt Aleksandar Vučić szerb elnöknek arra a korábbi kijelentésére hivatkozott, hogy a jelenlegi ciklus közepén váltás lesz a kormány élén, vagyis Ana Brnabić helyére valaki más kerül, de a kormány marad.

Dačić tehát nem ért egyet a rendkívüli választások megtartásával, aminek két oka lehet: az egyik az, hogy az állami pénzen új pártot, illetve mozgalmat összegründoló Vučić ezerrel nyomul, és ennek folyományaként túlnyeri magát a választásokon, aminek következtében a szocialistákat kihagyják a következő kormányból.

A másik ok az, hogy ha bekerülnek is a szocialisták a kormányba, neki személy szerint nem lesz könnyű ismét visszamásznia a külügyminiszteri székbe, pedig az nagyon a szívéhez nőtt.

parlamenti választások, parlament,

UTÁNPÓTLÁS: Néha a fiaikat is beavatják a politikába (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Sapkán a bojt

Hálátlan dolog politikai jóslatokba bocsátkozni, de szinte elkerülhetetlennek tűnnek a rendkívüli választások, a szerb elnök ugyanis csak konfliktusokon keresztül képes kormányozni, amelyeket általában úgy old meg, hogy rendkívüli választásokat ír ki, hogy kipöccintse azokat, akik nincsenek ínyére.

A jelenlegi kabinet így már a hetedik kormánya, függetlenül attól, hogy formálisan Ana Brnabić a miniszterelnök, de ebben a történetben ő körülbelül annyit jelent, mint sapkán a bojt.

A szerb elnöknek a rendkívüli választásokra azért is szüksége lenne, hogy azokon legitimálja a közpénzen szerveződő Szerbiai Népi Mozgalmat, és talán ez a legnyomósabb ok, és a legfontosabb indíték.

A szerb elnök ugyanakkor igyekszik az ellenzékre fogni, hogy rendkívüli választásokat akar, valójában azonban ő akarja azokat, több szempontból is.

Az új választásokkal ugyanis nem csak a saját mozgalmát legitimálná, hanem egyúttal kiszórná a parlamentből az ott okvetetlenkedő szélsőjobbos kispártokat, akik nagyobb hazafinak akarnak látszani nála, amit Vučić nehezen képes elviselni.

Az ellenzék ugyanakkor azért nem lelkesedik a rendkívüli választásokért, mert már korábban szóba került, hogy a jelenlegi háromról visszaemelik öt százalékra a választási küszöböt, vagy netalán hét százalékra, amivel ők végképp kiszorulnának a parlamentből.

De lehet, hogy a hét százalék csak azért került szóba, hogy az öt százalék nagylelkű ajánlatnak tűnjön, a kispártok egyike-másika számára azonban az is felérne a végítélettel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava