Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szlovénia

Öreg ember nem vén ember: 80-dik születésnapját ünnepelve 600 ezer eurót szórt szét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

születésnap
Amikor a bankjegyek röpdösni kezdtek a levegőben, először azt hitték, hogy ócska papír vagy valami szemét (A kép illusztráció, forrás: Freepik)
A cikk meghallgatása

Elöljáróban röviden csak annyit, hogy Horvátországban néhány helyen még mindig nagy az árvízveszély, de legalább elállt az eső. A Horvát Hidrometeorológiai Intézet véleménye szerint hasonló helyzet az elkövetkező 500 évben nem fordul elő. Most vagy hiszünk nekik, vagy sem, de ezt voltak szívesek kijelenteni. A hétvégi kuriózumról ezúttal Ferdinand Godina gondoskodott, aki születésnapját ünnepelve a szlovéniai Lendva melletti Alsóbesztercében (Dolnja Bistrica) faluban mintegy 600 ezer eurót szórt szét a kocsmában, a szó legszorosabb értelmében.

Nem kell félni, jócskán maradt

Szóval az történt, hogy a Lendva melletti Alsóbesztercéből származó Ferdinand Godina május 10-én ünnepelte 80. születésnapját. Ebből az alkalomból meghívta rokonait és barátait a cserföldi (Črenšovci) fogadóba, és nemcsak bulit rendezett nekik, hanem meglepetést is, amelyet valószínűleg életük hátralévő részében nem felejtenek el.

– Olyan volt, mint egy film

– mondta a születésnapi ünnepség egyik résztvevője a muraszombati sobotainfo.com portálnak, hozzátéve, hogy amikor a bankjegyek röpdösni kezdtek a levegőben, először azt hitték, hogy ócska papír vagy valami szemét.

– Általános meglepetésre nem közönséges papír volt, és végképp nem szemét. Pénz volt. Sok pénz!

A nem mindennapi esetre némileg magyarázattal szolgál a derék Ferdinánd életútja. 24 éves korában elhagyta szülőfaluját, Alsóbesztercét, és átkelt az óceánon. Útja Kanadába vezetett, ahol hegesztőként és központifűtés-szerelőként dolgozott, majd 2006-ban mindenesként ment nyugdíjba.

Azonban “túl az Óperencián” Ferdinánd ingatlanokkal is foglalkozott, méghozzá igen sikeresen. Ezért 80. születésnapjának megünneplésekor nyilvánvalóan úgy döntött, hogy megosztja vagyona egy részét a rokonsággal.

születésnap

Eleinte az “öregúr” visszafogott volt, csak figyelt… (Forrás: Freepik)

Eleinte az “öregúr” visszafogott volt. Ferdinándnak az eredeti elképzelések szerint a legközelebbi rokonai között kellett volna szétosztania a pénzt, de végül valóságos pénzhalmokat kezdett el a levegőbe dobálni, így bőven jutott a többi vendégnek is.

A portál értesülése szerint összesen 600 ezer eurót szórt szét féktelen jókedvében. Nem tudni, hány vendég volt az ünnepségen, és azt sem, hogy Ferdinánd milyen címletű bankjegyekkel “dobálódzott”, de egy meg nem nevezett vendég jó betekintést nyújtott abba, hogy mennyi az annyi.

– Sok pénzről volt szó.

Hogy a potenciális örökösök mit gondolnak a szinte hollywoodi esetről, arról nincs értesülésünk, ám azt gyanítjuk, hogy nem rázkódtatta meg őket túlzottan a papa extravaganciája, mert tizenvalahány, huszonvalahány millió azért maradt.

Ha kicsit is észnél vannak, 80-dik születésnapjukon nekik is lesz mit a kocsmában elszórni.

Mindeközben Szerbiában

A horvát-szerb viszonyok további borzolásáról a valjevói felsőbb bíróság gondoskodott, amely rehabilitálta Nikola Kalabićot, a második világháború egykori csetnik (szerb félkatonai egységek, együttműködtek a megszállókkal, Horvátországban főleg a horvát polgári lakosság irtásában jeleskedtek) parancsnokát.

A szerb média szerint a bíróság már 2017-ben döntött a rehabilitációról, de fellebbezés miatt újból megnyitották az ügyet, és most jogerős ítélet született.

Kalabić Draža Mihailović csetnik vezető egyik legközelebbi munkatársa volt, és egységei számos bűncselekményről ismertek Szerbiában és Horvátországban, különösen a partizán antifasiszta mozgalommal szimpatizálók ellen.

A felsőbb bíróság előtti első eljárás öt évig tartott, és a Beta hírügynökség értesülései szerint a valjevói községi bíróság ítélete előzte meg. Ennek értelmében “a háború utáni időszak releváns tanúinak segítségével megállapítást nyert, hogy Kalabićot a Gradac folyó szurdokában lévő barlangban ölték meg Valjevo közelében”.

Ezzel lényegében folytatódott a szerbiai bíróságok gyakorlata, hogy rendre rehabilitálják a második világháborús háborús bűnösöket. Így, többek között, a belgrádi legfelsőbb bíróság 2015. májusi döntése szerint Dragoljub Draža Mihailović csetnikparancsnokot is rehabilitálták, ártatlannak nyilvánítva.

Mindez valahogy elkerüli a nyugati fősodratú médiák figyelmét, de Horvátországban darázscsípésként hat a közvélemény esetében. Különösen most, hogy azért ma már nem olyan egyszerű visszatromfolni egy kis jóízű “Za dom spremni”-vel, mert az akár 3000 eurós pénzbírságot is fájhat a derék hazafiaknak.

Azért a szatiszfakció nem marad el teljesen, mert közeleg az augusztus 4-e, és ezzel a Vihar hadművelet évfordulója is, amitől meg a szerbek szoktak zabosak lenni rendesen. Szóval a Balkánon a helyzet változatlan.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava