Connect with us

Szerb Köztársaság

MURÁLIS HÁBORÚ: Fekete festéket locsoltak egy csetnikvezért ábrázoló falfestményre Fočaban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

csetnik
LEÖNTÖTTÉK: A második világháborús csetnikvezér fekete festékkel leöntött képe Fočaban (Forrás: Klix.ba)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Ratko Mladićot ábrázoló belgrádi falfestmény megrongálása körül a nyáron kialakult össztársadalmi vitát követően Bosznia- Hercegovina több pontján jelentek meg az ukrajnai orosz hadműveletek melletti kiállást szimbolizáló “z” betűk a közterületeken. A legújabb politikai tartalmú murál megrongálás a boszniai Szerb Köztársasághoz tartozó Fočában történt, ahol a meglehetősen ellentmondásos megítélés alatt álló Dragoljub “Draža” Mihailovićot, a második világháborús csetnikmozgalom egykori vezetőjét ábrázoló képet rongáltak meg ismeretlen tettesek.

Provokatív kép volt

Az egyik fočai társasház tűzfalára 2019-ben felmázolt kép már újkorában is komoly visszhangot váltott ki a helyiek körében. Elsődlegesen a helyszínválasztás volt problémás, mert a festmény közelében lévő “partizán csarnok” nevű épületben a Jugoszláv Néphadsereg tagjai tömegesen gyaláztak meg és gyilkoltak le bosnyák nemzetiségű nőket a délszláv háború alatt, a kilencvenes években.

Mihailović arcképe azért is felkorbácsolta az indulatokat a településen, mert a második világháború alatt a város bosnyák lakóinak harmadát gyilkolták le a partizán vagy a csetnik oldalhoz tartozó szerb katonai alakulatok tagjai.

Mihailović a kommunisták győzelme után Kelet- Boszniában bujkált, mert a többi csetnik vezetővel ellenben nem menekült nyugatra. Az új államhatalom emberei elfogták, hazaárulással és háborús bűnök elkövetésével vádolták meg, majd 1946. július 17-én kivégezték.

Az önkormányzattól több alkalommal kérték a helyi civil szervezetek, hogy tegyen lépéseket a festmény eltávolítására, de ez nem történt meg. A közel harminc évvel ezelőtt vívott délszláv háború fočai áldozatainak emlékét őrző egyesületek nyílt provokációnak minősítik, hogy a nemzetiségek közti megbékélés előmozdítása helyett a település vezetése tűri, hogy egy csetnikvezető festménye ékesítse a város centrumában lévő egyik társasházat.

Amfilohije

FESTEGETNEK: A koronavírus fertőzésben 2020-ban elhunyt Amfilohije pártiárka arcképe készül éppen Fočaban. (Forrás: foca-24.info)

A kép érintetlenül hagyása pedig egy alternatív építészeti irányzatot eredményezett a kisvárosban, aminek keretében a magukra valamit adó fočai szerb nacionalista családok az Első és Második Világháború szerb népi hőseinek arcképeivel kezdték dekorálni az épületek falfelületeit. Az “alkotások” között szerepel Gavrilo Princip és más csetnik vezetők, mint például Stepan “Stepa” Stepanvoć arcképe. Mostanság a szerb pravoszláv egyház közelmúltban elhunyt nagyjai is megörökítésre kerülnek.

Fočában hallgatnak

A helyiek a falfestmény megrongálása kapcsán már elkezdték gyártani az összeesküvés elméleteket.

Az október 2-i boszniai választást követően zavarosnak ígérkező politikai időszak vette kezdetét a boszniai Szerb Köztársaságban. A Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD) továbbra is csak a koalíciós partnereire támaszkodva tud majd kormányt alakítani, míg Milorad Dodik pártelnök pozíciója a szerb entitás élén továbbra sem biztos a szavazatok újraszámlálása miatt.

Ebben a feszült helyzetben egy helyi lakos mindössze annyiban kommentálta a nacionalista szerb körökben komoly népszerűségnek örvendő legfőbb csetnik képének megrongálását, hogy “ezt magánszemély tette, és nem egy szervezet”.

A magabiztosnak tűnő kijelentés ellenére az elkövető kiléte nem vált ismertté. A városban a legtöbben a választási harchoz kötődő, politikai indíttatású provokációnak minősítették az esetet. A legtöbben úgy vélik, hogy a vitatott megítélésű szerb nemzetiségű “hősöknek” állított emlékhelyek megrongálása alkalmas lehet a nacionalista szerb csoportok tagjainak mobilizálására, és a nemzetiségi ellentétek újbóli felkorbácsolására a Drina-menti régióban. A kérdés már csak az, hogy ez kinek állhat az érdekében?

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Fellendül a tyúktartás Dodikföldön: a boszniai főszerb tojással várná a főmegbízottat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tojás
Előfordulhat, hogy a boszniai szerb elnök itt éppen azt magyarázza el a boszniai szerb fiataloknak, hogy bal kézzel hogyan kell megfogni a tojást (Forrás: X-platform, Milorad Dodik)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke az általa vezetett Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez nezavisnih socialdemokrata, SNSD) fiataljaihoz szólva arra buzdított, hogy tojással fogadják Christian Schmidtet, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjét, ha az netalán feltűnik a boszniai Szerb Köztársaságban.

A tankok ideje után itt a tojások ideje

A Beta szerb hírügynökség beszámolója szerint a boszniai szerbek Miléje úgy fogalmazott, hogy a meg nem nevezett ők (bújtatott alany) attól félnek, hogy összegyűjt ötezer embert, akik tojással dobálják meg Christian Schmidtet, amikor a boszniai Szerb Köztársaságba látogat.

– A tankok és a fegyverek ideje lejárt, a paradicsomok ideje lejárt, szóval tojást kell használnunk

– mondta a boszniai szerb elnök, aki ezzel a “puhán agresszív” módszerrel mutatott példát a párt fiataljainak, akik tisztújító közgyűlést tartottak.

Dodik, mint ahogy korábban arról a BALK-on beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt azzal fenyegette meg Christian Schmidtet, akit nem ismer el főképviselőnek, hogy a boszniai szerb rendőrség letartóztatja, majd “kidobja” az általa uralt entitás területéről.

tojás

Dodik és az utánpótlás (Forrás: X-platform)

Mikor megy Schmidt Dodikföldre?

A boszniai főmegbízott Dodik akkori fenyegetéseire azt válaszolta, hogy hamarosan felkeresi a boszniai Szerb Köztársaságot, ahol, mint mondta, egy sor találkozót tervez.

Az újabb fenyegetést követően egyelőre nem világos, hogy a boszniai szerbek előbb megdobálják tojással Christian Schmidtet, és utána tessékelik ki Dodikföldről, vagy előbb kidobják onnan, majd utánaküldenek néhány törékeny lövedéket.

A jelek szerint jó helyre megy a boszniai szerb kis- és közepes agrárvállalkozások részére nyújtott 35 millió eurós magyar pályázati forrás, és egy kis politikai hátszéllel kitűnő eredmények érhetők el a boszniai szerb mezőgazdaságban.

A magyar agrárbefektetés azonban akkor érheti el igazán a célt, ha sikerülne rávenni a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottját, hogy minél gyakrabban látogasson a boszniai Szerb Köztársaságba, mert azzal fellendítheti az ottani “tojásipart”, vagyis a tyúktartást.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava