Connect with us

Szerbia

ISMERTÉK EGYMÁST? A két gyilkos állítólag ugyanazon a lőtéren gyakorolt +18

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lőtér, lövölde tér
Az Informer címlapi cikkében azt kérdezi: véletlen-e, hogy a két gyilkos egyazon lőteret használta (Forrás: Informer)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A monstrumok ugyanazon a lőtéren gyakoroltak?! – teszi fel a megállapításnak tűnő kérdést a belgrádi Informer, amelyre csak azért érdemes figyelni, mert a szerb elnök “udvari portálja”, és Aleksandar Vučić innen származtatta a “88-as kódjelű” állítását, miszerint a mladenovaci gyilkos Hitler követője. A hírportál szerint a hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy Kosta Kecmanović és Uroš Blažić ismerte-e egymást. A nyomtatott verzióban ez címoldali cikk!

Lehet, hogy ismerték egymást

Kecmanović és Blažić összesen 16 fiatalt és egy idősebb férfit ölt meg, további 20 fiatalt pedig megsebesített a vračari iskolában és Mladenovac környékén történt vérontásban.

A két gyilkos a Partizan nevet viselő, és annak stadionjában lévő lőtéren akár találkozhatott is, egyébként bármilyen furcsa, a több, mint ötvenezer fős Mladenovac közigazgatási értelemben a szerb főváros külterületének számít.

A nyomozók nem zárják ki azt a lehetőséget sem, hogy a két monstrum – így nevezi az Informer a két gyilkost, és így beszél róluk a szerb elnök is – találkozott is a lőtéren, és lehet, hogy ismerték is egymást.

– A nyomozás egyik iránya mindkét mészárlásnál az volt, hogy a két elkövető hol tanult meg lőni, miután mindketten jól bántak a fegyverekkel

– mondta az Informer meg nem nevezett forrása, aki szerint először az nyert megállapítást, hogy az iskolai lövöldözés elkövetőjét édesapja, Vladimir Kecmanović vitte el a Partizan lőterére.

A kideríthetetlen illetőségű forrás szerint nem sokkal később arra is fény derült, hogy Blažić is ugyanazon a lőtéren gyakorolt, vagyis hogy több alkalommal is járt ott.

– Nagyon furcsa egybeesés, és ezért nem zárható ki, hogy Uroš és Kosta a lőtéren találkozott egymással, sőt talán ismerték is egymást

– jelentette ki az “ismeretlen informátor” az Informernek nyilatkozva.

A lőtér tulajdonosa tagad

Ennek ellentmond a magánkézben lévő lőtér tulajdonosának nyilatkozata, aki meghallgatása alkalmával tagadta, hogy az iskolai vérengzés végrehajtója valaha is igénybe vette a lőteret, vagyis hogy ott tanult volna meg lőni, habár édesapja a lőtér tiszteletbeli tagja volt.

Bár fotók és videók is bizonyítják, hogy mindkét gyilkos az ő lőterén gyakorolt, a tulajdonos makacsul ragaszkodott a saját történetéhez, miszerint soha nem látta őket.

Amikor a biztonsági kamera felvételeit kérték tőle, a tulajdonos azt mondta, hogy a kamerák már régóta nem működnek.

Az Informer úgy tudja, hogy a lőtér tulajdonosa ellen is feljelentést tesz a rendőrség.

Ugyanakkor az “udvari hírportál” is kitart a saját verziója mellett, miszerint mindkét elkövető Adolf Hitler csodálója és a nácizmus híve volt.

Az Informer szerint erre a Blažićon viselt póló a bizonyíték, később pedig a hírportál szerint az is bebizonyosodott, hogy Kecmanović is Hitler bűvkörében élt.

A hírportál beszámolója szerint a belgrádi pszichiátriai klinikán, ahol letartóztatását követően helyezték el, részletesen beszélt az orvosoknak a náci ideológiáról, Hitlerről és Goebbels náci propagandafőnök „zseniális módszereiről és terveiről”.

– Én vagyok az új Führer, egyesítem a világot…

– mondta állítólag Koszta a döbbent orvosoknak, akiknek még azt is elárulta, hogy a zsidók rettenetesen megsértették, de nem részletezte, hogy ez mikor és hol történt!

Az Informer úgy tudja, hogy a nyomozók náci irodalmat találtak a szobájában, de Koszta szülei azt állították, hogy semmit sem tudtak róla!?

Van még több kérdés is

Mindezek után egy további kérdés is felmerül, amit a szerb “udvari hírportár” elhallgat.

Történetesen az, hogy az Informer miként jutott ezekhez az információkhoz, és a kiszivárogtatással kapcsoltban milyen felelősség terheli először magát az Informert a valószínűleg szigorú titoktartás mellett folyó vizsgálat során megfogalmazódott megállapítások nyilvánossárra hozásáért, és hogy ez önmagában nem számít-e közösség elleni izgatásnak, vagy esetleg rágalomnak, ha az információk egyike-másika nem igaz.

További kérdés, hogy maga a kiszivárogtató – ha egyáltalán létezik – felelősségre vonható-e hivatali titok megsértéséért vagy a nyomozás veszélyeztetéséért?

Harmadik, és talán a legfontosabb kérdés, hogy politikai értelemben ki teszi lehetővé az Informernek az ilyen és ehhez hasonló információk nyilvánosságra hozását, és van-e Szerbiában olyan intézmény, amely szembe mer menni az “udvari hírportállal”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava