Connect with us

Horvátország

Nanopolitika mikroszinten: Kisebbségi választások, a demokrácia fesztiválja

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kisebbségi
Négy évente megtartjuk a demokrácia fesztiválját, megválasztjuk képviselőinket, és nem történik semmi
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap Horvátországban megtartották a nemzeti kisebbségek tanácsainak és képviselőinek választását. Ez összevissza az ötödik alkalom, hogy a horvátországi nemzeti kisebbségek (albánok, bosnyákok, bolgárok, montenegróiak, csehek, magyarok, macedónok, németek, osztrákok, lengyelek, romák, románok, oroszok, ruszinok, szlovákok, szlovének, szerbek, olaszok, törökök, ukránok, vlachok, zsidók) megválaszthatták kisebbségi tanácsaikat és képviselőiket. Ez lényegében olyasvalami, ami senkit sem érdekel igazán, még a nemzeti kisebbségek tagjait sem, tekintettel az alacsony részvételre, ami ezeket a választásokat 2002 óta jellemzi.

Horvátországi különlegességek

A horvátországi kisebbségi élet rendkívül érdekes – legalábbis a kívülálló számára, akit valami miatt (fétis, perverzió?) érdekel az ilyesmi.

Első nekifutásból, a horvát állam úgy szerette volna elintézni a nemzeti kisebbségek képviseletét az ország politikai életében, hogy megalkotta a nemzeti kisebbségi parlamenti képviselők intézményét, ezek a képviselők olyan csodabogarak, akiket a parlamenti választások során saját soraikból választanak, párhuzamosan a politikai pártok képviselőivel.

Ez így van a mai napig, és esetenként viharos vitákra ad okot, pláne az utóbbi egy évtizedben, amikor a nagypártok a Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska demokratska zajednica, HDZ) és a szociáldemokraták (Socijaldemokratska partija, SDP) önerőből nem tudnak eljutni a parlamenti többségig, hanem csak változatos koalíciókat alkotva egyéb kispártokkal.

A parlamenti matematikában a kisebbségi képviselők fontos részét képezik a kirakós játékban, és a nyolc kéz szabályszerűen a mindenkori kormánypártot erősíti.

A kormányalakítást megelőző koalíciós tárgyalások folyamán jó kis üzleteket lehet kötni, elvben, de nem kizárólagosan a nemzeti kisebbségek javára.

A sőt és a pláne abban van, hogy a parlamenti képviselők a horvát viszonyokhoz lépest jól keresnek (havonta több mint 2000 eurót, de ez az összeg még meg van fejelve ilyen-olyan juttatásokkal)m és ami szintén nem lényegtelen, ha nyugdíjba vonulnak körülbelül a horvát átlagnyugdíj háromszorosával gazdálkodhatnak. Ennyit a motivációról.

Cifra palota

A dolgok a gyakorlatban még cifrábbak, mert Horvátországban a nemzeti kisebbségek – a szerb kisebbség kivételével – nem rendelkeznek olyan lélekszámmal, hogy a politikai életben szerepet játszathatnának, pl. “magyar” vagy “olasz” párt formájában.

Ezért a politikai pártok szerepét, azaz a nemzeti kisebbségek politikai képviseletét általában polgári egyesületek végzik, jobbára a művelődési egyesületekre támaszkodva, mert ezek jobbára a kisebbségi élet gócai, a gyakorlatban ezen kívül más nagyon nincs is, attól függetlenül, hogy papíron számos ilyen-olyan intézmény vagy egyesület létezik.

Mindennek a végeredménye, hogy a kisebbségeket különféle “sheriffek” vezetik, és alapjában véve tőlük függ, hogy ki mennyi állami támogatásban részesül.

Esetenként hatalmi harc alakul ki a főnöki poszt körül, de érdemben semmi sem változik, az egyik nagyhatalmú sündisznócskát egy másik váltja fel, és hatalmi bázisának köszönhetően őt választják meg a jól fizető parlamenti képviselői posztra.

A 2002-es kisebbségi törvény ezt a helyzetet kívánta orvosolni az új, választott képviselőket beiktató politikai szervekkel a nemzeti kisebbségek tanácsaival, illetve képviselőivel, melyek funkciója a kisebbségek politikai képviselete lett volna (a tanács illetve képviselő egy bizonyos területen élő kisebbségiek lélekszámához kötődik, ha elegen vannak akkor egy 15-25 főt számláló tanács, ha nem, akkor egyéni képviselő szintjén vannak képviselve a helyi önkormányzatokban).

Az amitől a helyzet a cifránál is cifrább, hogy a horvát törvényhozás szándékosan egy csonka piramist hozott létre, ugyanis a törvény nem látott elő országos szintű szervet, a szervezkedés megáll a megyei szinten. Hagyott ugyan egy kiskaput, mondván, hogy a tanácsok (lényegében tanácsadó funkcióban szereplő önkormányzatszerűségek) regionális, vagy országos koordinációkat hozhatnak létre, de ezek bejegyzését és működésük pénzelését nem határozta meg.

Végül, a koordinációk bejegyzése megoldódott, de ezen kívül semmi.

Minden maradt a régiben

Bár anno, felcsillant a lehetőség, hogy legalább részben meg lehetne nyirbálni az “etnobárók” hatalmát, ez a gyakorlatban azonban nem történt meg.

A szerbek úgy akadályozták meg a politikai átszerveződést, hogy létrehozták a Szerb Nemzeti Tanácsot, amelynek élére valahogy Milorad Pupovac került, lesöpörve az asztalról az országos szerb koordináció lehetőségét.

Érdekesség szintjén megemlítjük, hogy ezzel a magyarok is megpróbálkoztak, de sikertelenül, mert az erőviszonyok meglehetősen kiegyenlítettek voltak, annak idején.

És így van ez, nálunk Croatiában. Négy évente megtartjuk a demokrácia fesztiválját, megválasztjuk képviselőinket, és nem történik semmi. Azaz valami mégis történik: szép csendesen kihalunk és ezzel megoldunk minden gondunkat-bajunkat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava