Connect with us

Szerbia

Egy diák műanyag pisztollyal hadonászott, egy lány késsel támadt volt tanárára +18

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

műanyag, műanyag pisztoly
A belgrádi Vladimir Ribnikar általános iskolánál a diákok virágokat helyeznek el meggyilkolt társaikra emlékezve (Forrás: Tanjug)
A cikk meghallgatása

Aki nem jut igazi fegyverhez, az műanyag pisztollyal fenyegetődzik, vagy kést ránt elő, miután a tegnapi tragikus események felkorbácsolták a kedélyeket. A szerbiai iskolákban ma egy perces néma csenddel kezdődött a tanítás a tegnapi belgrádi iskolai lövöldözés áldozataira emlékezve. A belgrádi Vladislav Ribnikar iskola diákjai a reggeli óráktól virágokat helyeztek el az iskola bejáratánál, hogy tisztelegjenek a tragédiában elhunyt társaik előtt. A szerb fővárosban egy diák nyolc társát és egy biztonsági őrt ölt meg, további hat diákot és egy tanárnőt pedig megsebesített az első szerbiai iskolai vérontás során.

Ragadós példa

A példa a jelek szerint ragadós, miután a Belgrádhoz közeli Obrenovac egyik általános iskolájában egy diák a mai tanítás kezdetén egy műanyag pisztolyt vett elő a hátizsákjából.

Ezt rögtön azt követően tette, hogy a diákok a tanítás kezdetén megemlékeztek az áldozatokról, a tanár pedig néhány pillanatra elhagyta az osztálytermet, hogy az órakezdet előtt megnézze, maradt-e valaki a folyosón.

Ezalatt a szóban forgó tanuló megmutatta az előhúzott műanyag pisztolyt az egyik diáktársának, és állítólag fenyegetődzött is vele.

A gyerekek megijedtek, reagált az iskolarendőr is, tájékoztatták az osztályfőnököt, valamint a szociális szolgálatot, és nem sokkal később a rendőrök is a helyszínre érkeztek.

Szerbiai médiajelentések szerint a fiút, aki műanyag pisztollyal jelent meg az iskolában, az apjával együtt bevitték a rendőrségre, az apát őrizetbe vették.

Délelőtt hasonló incidens volt a belgrádi Desanka Maksimović általános iskolában is, ahol az egyik tanuló a tegnapi gyilkosság elkövetőjéhez hasonlóan listát készített azokról a társairól, akiket meg akar ölni. Erről az iskola igazgatóhelyettese tájékoztatta a rendőrséget.

A fiú már az iskolába érve felhívta magára a figyelmet, az épületbe lépve ugyanis olyan mozdulatokat tett, mintha le akarná lőni az iskolaőrt, majd óra közben elkészítette a maga “kilövési listáját”.

A legsúlyosabb eset Belgrádban történt, amikor a magántulajdonban lévő Ruđer Bošković középiskola egykori diákja késsel támadt egyik tanárára és egy volt diáktársára.

A tanárnőt a kezén sebesítette meg, mielőtt sikerült megfékezni, ezt követően a rendőrség őrizetbe vette.

Az iskola tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy a lánynak mentális problémái voltak, amelyeket a beiratkozás alkalmával nem jelentett be, de tavaly októberben kiiratkozott az iskolából, ahova most azzal az indokkal látogatott el, hogy szerette volna felkeresni a régi társaságát.

A “The Purge” szerepe

Mindeközben az interneten a fiatalabb populáció tagjai közül többen is éltetik és “Királynak” nevezik a belgrádi iskolai vérontást elkövető Kosta Kecmanovićot.

műanyag, műanyag pisztoly

Egy bejegyzés – amelyet a szerbiai média egy része is átvett – arra utal, hogy az iskolai lövöldözés elkövetője már korábban is produkált furcsa jeleket, így 2020-ban állítólag elkészítette saját Purge-fotóját. A bal oldali képen a Kosta Kecmanovićnak tulajdonított “alkotás”, jobb oldalt A bűn éjszakája (The Purge) című horrorsorozat “logója” látható, a fotó eredetiségét lehetetlen ellenőrizni.

Aki nézte, tudja, hogy a sorozatban mindenkinek van egy éjszakája, hogy szabadon ölje a másikat.

A sorozatnak van egy “forever” része is amely szerint egy állig felfegyverzett csoport úgy gondolja az Egyesült Államokban, hogy a szabad rablást és gyilkolászást nem kellene kizárólag csak egy 12 órás időszakban legális tevékenységgé nyilvánítani, hanem legyen az összes többi éjjel és nappal is a bűnözésé, ezért az évi egyszeri „megtisztulási éjszaka” vérben és erőszakban tobzódó ünneplését nem fejezik be hajnalban.

Kiközösítve érezte magát

Veselin Milić, a belgrádi rendőrség parancsnoka tegnap este a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az iskolai lövöldözés elkövetője a rendőri meghallgatás során azt mondta, hogy “ő egy pszichopata, akinek le kell nyugodnia”.

műanyag, műanyag pisztoly

Az emberek gyertyákat gyújtottak a Vladimir Ribnikar iskola bejárata előtt (Forrás: Twitter)

Miután a fiú csak a nyáron tölti be a 14. életévét, a szerbiai törvények szerint nem büntethető, ezért egy fiatalkorúakkal foglalkozó egészségügyi intézetbe szállították.

A fiú saját állítása szerint azért állt meg félúton az előre kitervelt tettének elkövetése során, mert furcsán kezdett lélegezni, és ezért jobbnak látta, hogy felhívja a rendőrséget, és feladja magát.

Közben az is kiderült, hogy korábban osztályt váltott, de az új környezetben sem érezte jól magát.

A belgrádi főrendőr elmondása szerint új környezete is kiközösítette, nem beszéltek vele, és kihagyták a játékból a szünetben vagy az iskolai kirándulásokon.

A lövöldözést elkövető fiú egy közismert belgrádi radiológus fia, kitűnő tanuló volt, zeneiskolába járt, hegedülni tanult, robotika órákat hallgatott, karatézott, és állítólag asztrofizikus szeretett volna lenni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava