Connect with us

Szerbia

Egy diák műanyag pisztollyal hadonászott, egy lány késsel támadt volt tanárára +18

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

műanyag, műanyag pisztoly
A belgrádi Vladimir Ribnikar általános iskolánál a diákok virágokat helyeznek el meggyilkolt társaikra emlékezve (Forrás: Tanjug)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Aki nem jut igazi fegyverhez, az műanyag pisztollyal fenyegetődzik, vagy kést ránt elő, miután a tegnapi tragikus események felkorbácsolták a kedélyeket. A szerbiai iskolákban ma egy perces néma csenddel kezdődött a tanítás a tegnapi belgrádi iskolai áldozataira emlékezve. A belgrádi Vladislav Ribnikar iskola diákjai a reggeli óráktól virágokat helyeztek el az iskola bejáratánál, hogy tisztelegjenek a tragédiában elhunyt társaik előtt. A szerb fővárosban egy diák nyolc társát és egy biztonsági őrt ölt meg, további hat diákot és egy tanárnőt pedig megsebesített az első szerbiai iskolai vérontás során.

Ragadós példa

A példa a jelek szerint ragadós, miután a Belgrádhoz közeli Obrenovac egyik általános iskolájában egy diák a mai tanítás kezdetén egy műanyag pisztolyt vett elő a hátizsákjából.

Ezt rögtön azt követően tette, hogy a diákok a tanítás kezdetén megemlékeztek az áldozatokról, a pedig néhány pillanatra elhagyta az osztálytermet, hogy az órakezdet előtt megnézze, maradt-e valaki a folyosón.

Ezalatt a szóban forgó tanuló megmutatta az előhúzott műanyag pisztolyt az egyik diáktársának, és állítólag fenyegetődzött is vele.

A gyerekek megijedtek, reagált az iskolarendőr is, tájékoztatták az osztályfőnököt, valamint a szociális szolgálatot, és nem sokkal később a rendőrök is a helyszínre érkeztek.

Szerbiai médiajelentések szerint a fiút, aki műanyag pisztollyal jelent meg az iskolában, az apjával együtt bevitték a rendőrségre, az apát őrizetbe vették.

Délelőtt hasonló incidens volt a belgrádi Desanka Maksimović általános iskolában is, ahol az egyik tanuló a tegnapi gyilkosság elkövetőjéhez hasonlóan listát készített azokról a társairól, akiket meg akar ölni. Erről az iskola igazgatóhelyettese tájékoztatta a rendőrséget.

A fiú már az iskolába érve felhívta magára a figyelmet, az épületbe lépve ugyanis olyan mozdulatokat tett, mintha le akarná lőni az iskolaőrt, majd óra közben elkészítette a maga “kilövési listáját”.

A legsúlyosabb eset Belgrádban történt, amikor a magántulajdonban lévő Ruđer Bošković középiskola egykori diákja késsel támadt egyik tanárára és egy volt diáktársára.

A tanárnőt a kezén sebesítette meg, mielőtt sikerült megfékezni, ezt követően a rendőrség őrizetbe vette.

Az iskola tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy a lánynak mentális problémái voltak, amelyeket a beiratkozás alkalmával nem jelentett be, de tavaly októberben kiiratkozott az iskolából, ahova most azzal az indokkal látogatott el, hogy szerette volna felkeresni a régi társaságát.

A “The Purge” szerepe

Mindeközben az interneten a fiatalabb populáció tagjai közül többen is éltetik és “Királynak” nevezik a belgrádi iskolai vérontást elkövető Kosta Kecmanovićot.

műanyag, műanyag pisztoly

Egy bejegyzés – amelyet a szerbiai média egy része is átvett – arra utal, hogy az iskolai elkövetője már korábban is produkált furcsa jeleket, így 2020-ban állítólag elkészítette saját Purge-fotóját. A bal oldali képen a Kosta Kecmanovićnak tulajdonított “alkotás”, jobb oldalt A bűn éjszakája (The Purge) című horrorsorozat “logója” látható, a fotó eredetiségét lehetetlen ellenőrizni.

Aki nézte, tudja, hogy a sorozatban mindenkinek van egy éjszakája, hogy szabadon ölje a másikat.

A sorozatnak van egy “forever” része is amely szerint egy állig felfegyverzett csoport úgy gondolja az Egyesült Államokban, hogy a szabad rablást és gyilkolászást nem kellene kizárólag csak egy 12 órás időszakban legális tevékenységgé nyilvánítani, hanem legyen az összes többi éjjel és nappal is a bűnözésé, ezért az évi egyszeri „megtisztulási éjszaka” vérben és erőszakban tobzódó ünneplését nem fejezik be hajnalban.

Kiközösítve érezte magát

Veselin Milić, a belgrádi rendőrség parancsnoka tegnap este a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az iskolai lövöldözés elkövetője a rendőri meghallgatás során azt mondta, hogy “ő egy pszichopata, akinek le kell nyugodnia”.

műanyag, műanyag pisztoly

Az emberek gyertyákat gyújtottak a Vladimir Ribnikar iskola bejárata előtt (Forrás: Twitter)

Miután a fiú csak a nyáron tölti be a 14. életévét, a szerbiai törvények szerint nem büntethető, ezért egy fiatalkorúakkal foglalkozó egészségügyi intézetbe szállították.

A fiú saját állítása szerint azért állt meg félúton az előre kitervelt tettének elkövetése során, mert furcsán kezdett lélegezni, és ezért jobbnak látta, hogy felhívja a rendőrséget, és feladja magát.

Közben az is kiderült, hogy korábban osztályt váltott, de az új környezetben sem érezte jól magát.

A belgrádi főrendőr elmondása szerint új környezete is kiközösítette, nem beszéltek vele, és kihagyták a játékból a szünetben vagy az iskolai kirándulásokon.

A lövöldözést elkövető fiú egy közismert belgrádi radiológus fia, kitűnő tanuló volt, zeneiskolába járt, hegedülni tanult, robotika órákat hallgatott, karatézott, és állítólag asztrofizikus szeretett volna lenni.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava